Яна Титова - в Лондон, заради Любовта

След месеци любов от дистанция тя и актьорът Стоян Алексиев заживяват заедно в английската столица

Лилия Илиева 01 July 2014

Снимка: Архив EVA

Преди пет години Яна нахлу в редакцията с чудния си чар, същите сладки трапчинки и разкошната си женственост

Вече имаше „Аскеер“ за ролята си на Ирина в „Три сестри“, режисирана от Крикор Азарян. Предстояха й филмите „Лов на дребни хищници“, „Кецове“, „Стъпки в пясъка“ (за който получи наградата на Българската филмова академия). После я гледахме в постановките „Полет над кукувиче гнездо“, „Дон Жуан“, „Хъшове“ и „Август в Оклахома“. И в момента, в който кариерата й се ускоряваше в Народния и в Младежкия театър и в киното, Яна замина за Лондон.

Лондон, заради Любовта

С Александър, сина на прочутия актьор Стоян Алексиев, се запознават в една зимна вечер след представление на „Полета“. Алекс е бивш водещ на „Без багаж“, живял е 10 години в Ню Йорк, където завършил актьорско майсторство. Учил и литература, история и антропология в колеж. След месеци любов от дистанция двамата заживяват заедно в Лондон.

Яна: „Въпреки че родителите ми живеят в Англия от десет години, когато отидох там, започнах всичко отначало. Искаше ми се да опитам и извън България. Искам да мога да работя и тук, и навсякъде. Мисля, че актьорската професия позволява да живееш космополитно и да снимаш в цял свят. В началото в Лондон с Алекс живеехме под наем, но след раждането на Ая се преместихме при родителите ми. Те живеят в къща на много красиво място с огромен парк и река в Съри. Там е чудесно за бебето.“

Яна често пътува до България за снимките във филма „Джулай“ и продължава да играе в „Три сестри“. С Алекс се снимат заедно в „Парафиненият принц“ на Павел Веснаков.

Как работи Хелън Мирън

„Партнирах на Хелън Мирън в рекламен клип за фестивала „Карлови Вари“. Там й връчиха награда за цялостно творчество. На кастинга за клипа търсеха възрастна жена. Аз си отидох така по кецове и ме избраха от 2000 души. Беше много интересен опит. Всичко се случваше по часовник. Не можеш да си представиш как снима тя! Знае в какъв план я снимат, колко, докъде и може да играе нещо драматично, държейки чаша с кафе в ръката си извън кадър. Беше невероятно! Видях статуетката „Оскар“ на живо. Хареса ми, че Хелън Мирън не се държи звездно, че няма комплекса на източноевропееца.

Аз играя нейна помощница, която не говори английски. Много импровизирахме. Накрая поизрязаха доста, разбира се. Имаше смешни моменти в сценария и самата Хелън Мирън се забавляваше. В Лондон отношението към актьорите е супер. И тук има суперпрофесионалисти, но и хора, които се мислят за незаменими. А в Англия се работи много, защото всеки знае, че освен него, има още двайсет души, които могат веднага да заемат мястото му.“

Искам да мога да работя и тук, и навсякъде. Мисля, че актьорската професия позволява да живееш космополитно и да снимаш в цял свят.
Ая – като Александър и Яна

Ая се ражда през декември миналата година.

Яна: „Винаги много съм искала деца, но никога не съм правила опити. Когато разбрах, че съм бременна, работих до петия-шестия месец. Криех, за да не притеснявам хората, въпреки че в Англия не третират бременните като болни, напротив – даже сме с привилегии. Снимах в криминален сериал на BBC 1 „Нови трикове“ със супердраматични сцени. Говорех на Ая – така кръстихме дъщеря си – докато беше в корема ми, да е спокойна, че това, което се случва, не е истина. Мисля, че ме разбираше. В дните, когато снимах, беше суперкротка, много толерантна.

Харесвам името Ая. То е съчетание на нашите инициали. Не съм го чувала често, но си знаех, че ако имам момиче, ще се казва така. Четох някъде, че означава „говореща със слънцето“. Нашата Ая малко се позабави с появата си. Родих я в английска болница по естествен начин. Бях сама в стая, към която имаше и баня с вана. На раждането в тази стая присъства само една сестра. При нас дойдоха и двама-трима лекари, защото бебето отказваше да излезе, докато не се събере публика да му ръкопляска. Ха-ха! Алекс също беше през цялото време.

Преряза пъпната връв. Там окуражават при теб да има някой близък, докато раждаш. 90% от мъжете го правят. Преди това ходихме на курсове и Алекс беше подготвен. Аз мислех, че ще припадна, след като родя, но изведнъж грейнах. Ая не мигна четири часа, а аз – в продължение на една седмица. Само я гушках, докато спеше до мен. Когато стана на 40 дни, се събрахме в една много красива руска църква. Не сме я кръщавали, аз просто я държах и попът я благослови. Прави се молитва за майката. Бяхме поканили приятели вкъщи, но им казахме и за църквата преди това и те решиха да дойдат с нас.

Алекс във филм на Кенет Брана

„За съжаление покрай бременността и кърменето не отидох на две премиери на Алекс. Едната беше на „Джак Райън: Теория на хаоса“ – филма на Кенет Брана, в който играят Кийра Найтли, Кенет Брана и Кийт Пайн. Премиерата беше в едно от старите кина в Лондон – Одеон. Алекс се снима в него преди година и половина, след като мина през три кастинга. Избрал го е Кенет Брана. Другият беше филм на ужасите, но премиерата е била много успешна.

Много съм щастлива и с филма „Мостът“, който направихме заедно с Алекс като продуцент. Беше селектиран за Лондонския филмов фестивал, а сега беше номиниран за наградата на Jameson на София Филм Фест. Филмът разказва за вътрешните демони в един човек. Историята е истинска до един момент. Сама се изненадах какво съм способна да извадя от себе си.“ 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР