Илиана Раева: Исках истината за мъжа ми, Единака

Адриана Попова 04 June 2014

Днес, сряда, е премиерата на "Наско Сираков Единакът“ на издателство „Сиела“. В събота от 11 ч. на щанда на издателството на Панаира на книгата в НДК Наско Сираков ще раздава автографи на биографичния роман (откъс от него можете да видите тук). Написан е от Павел Колев, спортен журналист, който от 2009 г. е говорител на Българския футболен съюз. Потърсихме Илиана Раева да коментира книгата за съпруга й, защото разбрахме, че тя е замесена в появата й. Какво ти замесена, Илиана направо е свирила началото на този мач, който като истински футболен мач има две полувремена. Или две части.

Г-жо Раева, как се стигна до написването на книга за съпруга ви?

През 2010 г. исках да му направя изненада за неговата 50-годишнина след 2 години. Мислех, че за написването на книга ще са нужни 2-3 години, но се оказа, че минаха 4. Книга за него ми се стори хубава идея, защото Наско е не само много успешен и обичан футболист, но и много интересна личност, с много любопитни епизоди в живота си.

Как избрахте автора?

Павел Колев е чудесен спортен журналист. Моя идея беше да се обърнем към него, защото не само познава Наско много добре, но дори е бил един от най-големите му критикари. А за мен това беше важно, защото исках да пресъздаде истината. Той разговаря с над 80 човека. За мен беше важно да го свържа с хора, които освен че познават Наско и не всички го харесват. Да няма идеализиране - това беше едно от условията ми за книгата. В нея всички герои са с истинските си имена.

Кои бяха другите условия?

Да не бъде биография със снимки, а роман, с пряка реч. И още едно условие – да не е само за футбола. Наско извън футбола дори е по-интересен. Неговите пътувания, ловни истории в различни краища на света, любовта му към музиката и книгите, страстните му хобита като картините. Това е биографичен роман. Стана доста дълъг – Наско има много интересен живот, той е живял в две столетия, в 2 реалности, затова го разделихме на 2 части.

Къде е вододелът между тях?

Първата част, която излезе сега, започва с бременността на майка му и приключва с отиването му в Испания. Разказва за неговото израстване, за живота на едно момче по време на Желязната завеса. Никакво идеализиране няма там, дори са описани неща, които той прави, за да задоволи материалните си нужди и заради които и в затвора е можело да влезе.

Какви неща?

Ще ги прочетете в книгата. Разказва се и за бащата на Наско – Петко Сираков, първия световен шампион на България за всички времена (първият ни световен шампион в свободната борба, печели титлата на първенство в Истанбул през 1957 г. - б. а.), най-големия опозиционер на тогавашната система . За живота на Наско в Полша. Също за нашата среща, за раждането на двете ни деца. Втората част започва с връщането от Барселона.

А защо „Единакът“?

Заглавието е на Павел Колев и е много точно. Наско трудно говори и споделя, той наистина е единак.

Вие научихте ли нещо от книгата?

Да, за една негова любов. Научих име, което не знаех. Затова му казах, че нещата рано или късно излизат на бял свят.
 

1 КОМЕНТАР
1
zezi
16 June 2014, 15:32

gluposti,na kvadrat

ТВОЯТ КОМЕНТАР