Савока, Копола и Кръстникът

Стада туристи се стичат като на поклонение в това селце

14 June 2014

Църквата, в която е снимана сцената на сватбата от филма „Кръстникът“.

Савока – селцето, което Франсис Форд Копола избра за повечето от снимките на „Кръстникът“. На двайсетина километра от Таормина, високо в планината, с площад – тераса над Средиземно море. Над нея – изсечен от метал силует на Копола, седнал зад своята камера. Ама направо паметник трябва да вдигнат на този гениален режисьор в Сицилия!

В това селце идват като на поклонение стада туристи. Снимат се пред бар „Вители“, в който младият Майкъл Корлеоне иска среща с дъщерята на кръчмаря, и... знаете историята. Вътре барът е запазен точно какъвто е бил преди сто години. За щастие на туристите селяни от Савока позират пред бара и се снимат с цигара в уста, вълнени панталони и пояси, стари капи и бутафорни автомати.

Тук, в края на каменен път, е старата селска църква, в която се женят Майкъл и младата Аполония. В Санта Лучия (или Санто Николо, оригиналното име), строена в началото на ХІІІ век, има експозиция от фотографии, запечатали снимачния период на „Кръстникът“ през 1971 г. Далече зад раменете на младоженците се е разстилало морето, до което погледът стига през зелени маслинови хълмове и скелети на изоставени къщи.

Още за интересните места в Сицилия, за кухнята, градчето Таормина и селцето Кастелмола може да прочетете в новия брой на EVA.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР