Зоя Вапирова

Приготвям си сама козметиката и кожата ми казва „благодаря“

Ирина Иванова 09 June 2014

Зоя Вапирова

Звучи забавно и дори някак романтично. Смесваш масла, аромати, пълниш кутийки и... готово. Имаш си ръчно приготвен крем. Вероятно много от вас ще кажат: „Не стига че трябва да готвим вечери, сега и кремовете за лице да си правим! Не, мерси!“ Други пък ще вдигнат пренебрежително вежди и ще предпочетат да си купят продукт за 200 лв. Всеки върви по своя път

Зоя Вапирова е завършила медицина, но зарязва медицинската си диплома и заминава за Санкт Петербург, където учи ивент-мениджмънт в Университета за култура и изкуство, а медицината превръща в свое хоби, като специализира ароматерапия. Така попада в света на алтернативната медицина, на натуралните продукти и масла.

Тъй като има свръхчувствителна и склонна към алергии кожа, тя години наред търси козметика, подходяща за нейния тип кожа. Така и не я намира и решава да си я приготви сама. Разбира, че в Париж, в L’Ecole de Medicine, Laboratories Hiteck, се провеждат специализирани курсове за професионална козметика, приготвена в домашни условия. Работи се с материали, които използват и водещите козметични фирми, например с екстракт от кралска орхидея на Guerlain и др. Зоя изкарва тези курсове и през 2008 г. приготвя първата емулсия специално за своята кожа. Оттогава не ползва никаква друга козметика, а постепенно превръща това в свое основно занимание.

Днес на сайта http://lovejoy-bg.blogspot.com/ и във фейсбук профила Love Joy Handmade Cosmetics тя показва ръчно приготвените от самата нея козметични чудеса, например различни маски, скрабове и твърди шампоани, оформени като бонбони, всевъзможни кремове, тоници, лосиони... Прави дори фон дьо тен. Всичките необходими съставки купува от Франция, както и от доказано екосертифицирани ферми по света. Твърди, че това й дава възможност да прави елитна козметика, клас лукс, в домашни условия.

Помолихме Зоя, която е майка на дизайнерката Вероника Вапирова, да ни разкаже за своя опит с домашно правената козметика. Между другото, Вероника задължително опитва първа всеки нов продукт на мамината козметична лаборатория.

Зоя, каква е най-простата рецепта за домашно приготвен крем?

Бито масло от карите. Купувате си масло и го разбивате с миксерче за фрапе. Така то е много по-удобно за използване. Освен това е универсално – подходящо е като подхранващ, защитен и овлажняващ крем, за деца, за  ветровито време, както и за след плаж! Нанесено като маска за коса, дава удивителен блестящ ефект.

Какви са недостатъците на домашната козметика?

Краткият срок на годност и по-бавното действие. Процесът на деление на кожните клетки, тяхната миграция към повърхностните слоеве на кожата отнема 26–28 дни при хората на средна възраст и до 70−80 дни при по-възрастните. Но тялото работи най-добре, когато му се доверим и следваме неговите естествени цикли. Ние искаме да нанесем крема и да получим мигновен ефект. Това просто не е естествено.

Опишете ни стъпка по стъпка как се приготвя крем в домашни условия.

Всеки домашен крем се състои от: базови масла, които сами си избирате в зависимост от типа кожа + течност, която се добавя в крема – билкова отвара, розова вода + активни добавки – растителни екстракти, концентрати, киселини и прочие, които ще работят за лекуване, овлажняване, стягане и т.н. Плюс естествен емулгатор, спомагащ за съединяването на маслата и течностите. Плюс специален растителен консервант.

Ето и някои тънкости: 2-3% царевично нишесте, добавено при разбиване на маслата, намалява чувството за мазност и създава копринено усещане при нанасяне. Витамин E е естествен консервант, но само на изделия които не съдържат вода. Овлажняващият ефект може да бъде повишен с добавяне на 1 ч.л. мед и 1 ч.л.алое вера на всеки 100 грама бито масло. Това масло обаче може да се използва само в рамките на 5-7 дни, като стои в хладилника.

Промени ли се кожата ви, след като тръгнахте по този път?
Лично аз никога няма да се върна към конвенционалната козметика, защото знам разликата. Козметичните компании все пак създават продукти, подходящи за колкото се може повече хора. Домашната козметика е точно обратното – приготвяш нещо само и единствено за теб. Другата голяма истина е, че радостта е най-най-добрата козметика за една жена. Затова и сайтът ми се нарича така.

1 КОМЕНТАР
1
МАРИЯНА ДИНЕВА
29 September 2016, 14:27

ЗДРАВЕЙТЕ!Пише Ви една 40 жена която преди 2 години е оперирана от хистеректомия.Така ми се наложи преждевременно да навляза в климакс.Настъпиха доста промени на хормонална основа включителлно и на кожата на лицето ми.Надявам се че ще ми помогнете.Аз като вас съм с полиалергия и астма.Надявам се че за вас ще съм едно голямо предизвикателство с което ще се справите.

ТВОЯТ КОМЕНТАР