Изборът на Жулиета

Жулиета Тасева, собственик на холистичен център „Бона Дея“ и на пекарна Bonjour Juliette, дава 3 причини да преминем към здравословни десерти

Елка Влаховска 26 May 2014

Снимка: Марин Каравелов

Тя изцяло е променила начина си на живот, обръщайки се към аюрведа, посещавайки семинарите на Йоги Тан и Розалия Тинкова и обучавайки се в престижния Институт по натуропатия в Лондон.

Цикълът на депресията

Хранителната промишленост в световен мащаб определя начина на хранене на съвременния човек. Но дали това е правилно? Ето, в готовите десерти например се използва бяла захар или царевичен сироп, в тях има сложни захари, които трябва да се разграждат до по-прости. Това изисква отделяне на инсулин в големи количества. Натоварва се панкреасът и при разграждането, вместо да се получи енергия, тя отива в образуването на мастна тъкан. Това е биохимичен процес, при който захарите стават на мазнина, вместо да бъдат чиста енергия. Организмът се задръства, а това води и до депресии. Така че вместо сладкото да „подслажда“ живота, се получава точно обратен ефект.

Цикълът на промяната

Човек трябва да формира бавно вкус към здравословните неща. Според съвременната холистична наука един нездравословен навик може да се промени за 28 дни, ако има повторение. И това се основава на циклите в природата. Защо да не заменим бялото брашно с далеч по-пълноценни за организма брашна – като например от спелта или лимец, елда или ръж, амарант? Защо да не заместим бялата захар с естествени подсладители, като кленовия сироп или фурмите например? Имам и малка „тайна“ – при всички сладкиши в пекарната използвам желето от накиснати предварително семена от чия. Какъвто и подсладител да се сложи в сладкиша, чията съдейства за нормалното отделяне на инсулин.

Цикълът на храненето

Може да започнем деня с кафе и фреш или с плодове, защото до 12 часа на обяд организмът все още се пречиства и това улеснява тези процеси. От този час до 8 ч. вечерта е приемането на храната, а след това – до 4 ч. сутринта е усвояването й. Добре е да избираме по-проста храна, която да се разгражда за около час. Със здравословните хлябове, сладкиши, сандвичи и напитки искам да покажа на хората, че живата храна – свежа и нерафинирана – ни кара да се чувстваме по-добре. Животът се поддържа с живот. Добрата храна е тази, която произвежда енергия, а не струва разход на енергия за организма, за да я разгради. И всяка рецепта за сладкиш може да се възпроизведе по здравословен начин и да се поднесе изискано.

В пекарна Bonjour Juliette на ул. Алабин 40 в столицата може да откриете всеки ден над 10 вида пълнозърнест хляб, вкусни тарталети с фурми и кленов сироп, сладкиши с амарант, здравословни мусове, разнообразни фрешове от плодове или зеленчуци, торти без консерванти и стабилизатори.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР