Да го направим с Джейми Оливър
На 16 май по инициатива на Джейми Оливър са организира Ден на хранителната революция. Целта е децата да се научат да готвят за себе си и така да избегнат затлъстяването – настоящо и бъдещо.
10 May 2014
Идеята е проста и вкусна. На 16 май да завием салата „Дъга“ (рецептата ще намерите по-долу) в арабска питка и заедно с Джейми Оливър и да направим рекорд за Гинес. Малката тънкост е, че заедно с нас в приготвянето на салатата трябва да участват 5 деца. Защото идеята на Джейми е не толкова да чупи рекорди (дали и има направен досега такъв – завиване на салата в питка?!), колкото да научи децата, че могат да си приготвят храна сами. И че това може да е забавно.
Food Revolution Day е кампания на Jamie Oliver Food Foundation. В България тя е подкрепена от тв канала 24KITCHEN като на 16 май по него ще бъде излъчен маратон на „Джейми Оливър – Кулинарна революция“ от 15,45 и 20,55 часа. Информация за инициативите на всички ентусиасти у нас – училища, семейства, заведения за хранене и др., ще има на сайта на канала 24Kitchen.bg. Всеки, който иска да се включи, може да го направи директно на официалния сайт на Food Revolution Day: www.foodrevolutionday.com.
И вижте сега защо е важно децата да се учат да готвят. По света над 43 милиона деца под петгодишна възраст са с наднормено тегло. До 2020 г. броят им може да стане 60 милиона. Днешното поколение е първото, за което се предвижда по-кратка продължителност на живота в сравнение с тази на родителите им. Причините са начинът на хранене и липсата на движение. Факт е, че децата, които са се научили да готвят до 8-годишна възраст, готвят поне по 5 пъти в седмицата в зрялата си възраст.
Салата „ДЪГА“ в питка
6 порции, 30 минути
За тази рецепта можете да използвате всякакви сезонни твърди зеленчуци и плодове. Може да ядете салата „Дъга“ просто като салата или пък да си направите сандвич, като я увиете в тънка питка и добавите малко сирене.
Необходими инструменти и съдове:
Белачка за зеленчуци или малко ножче
Ренде с кутия
Дъска за рязане
Кухненска везна
Голяма купа
Ръкавици за еднократна употреба
Празен буркан с капак
Мерителни лъжички
Необходими продукти:
2 малки главички червено цвекло (около 150 г), по възможност различни цветове
2 моркова
150 г бяло зеле
1 твърда круша
0,5 връзка прясна мента
0,5 връзка магданоз
6 малки тънки питки (арабски или тортили)
50 г саламурено сирене
За дресинга:
5 с.л. кисело мляко
0.5 ч.л. английска горчица
3 ч.л. ябълков оцет
2 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
1. Измийте главичките цвекло и морковите под течаща студена вода. Изрежете краищата на зеленчуците, както и всички черни точки/петна по тях. Почистете повърхността на зеленчуците леко, с помощта на ножче или белачка, но без да ги белете.
2. Поставете приставката за едро стъргане върху кутията. Поставете кутията ренде стабилно, върху дъската за рязане.
3. Настържете първо морковите. Внимавайте да не нараните пръстите си. Щом остане малко парче зеленчук, спрете настъргването. Поставете настърганите моркови в купата.
4. Настържете на едро зелето или го нарежете на тънко. Изхвърлете сърцевината, твърдата част. Измийте и подсушете крушата. Отрежете дръжката и и я настържете цялата. Добавете настърганите зеле и круша в купата.
5. Най-накрая настържете червеното цвекло. По желание може да използвате гумени ръкавици по време на стъргането, за да не се оцветят в червено.
6. Измийте ментата и магданоза и откъснете листата им. Нарежете ги на ситно върху дъската за рязане. Добавете ги в купата.
6. Сложете всички необходими продукти в буркана и го затворете добре. Разклатете силно, докато съставките се смесят хубаво. Опитайте на вкус и добавете нещо, ако е необходимо.
7. Залейте настърганите зеленчуци първо с малко дресинг и разбъркайте. Добавете толкова дресинг, че да ви харесва на вкус. Помнете, че ако сипете наведнъж дресинга и вкусът не ви хареса, не може да махнете малко от него. Разбъркайте салатата много добре.
8. Разпределете салатата в питките. Върху зеленчуците натрошете малко сирене. Завийте питките на руло и подвийте единия им край.