Зад усмивката на Елън Дедженерис

Сега всички обичат 56-годишната Елън Дедженерис. Но не винаги е било така. Какво се крие зад слънчевата усмивка на топ водещата, която може да разсмее всеки?

Деяна Ангелова 23 April 2014

Тя е една от най-успешните телевизионни водещи в Америка, изключително добър комик и много обичана звезда. Тази година Елън Дедженерис бе водеща на „Оскар“-ите – за втори път. И влезе в историята с две неща. Нахрани с пица звездите във вечерта на голямото гладуване. И счупи всички рекорди в Twitter със селфито, на което е в компанията на най-актуалните актьори. Сега всички обичат 56-годишната Елън Дедженерис. Но не винаги е било така. Какво се крие зад слънчевата усмивка на топ водещата, която може да разсмее всеки?

Мамо, аз съм гей

Преди 36 години, докато се разхожда с майка си по плажа в Мисисипи, Елън Дедженерис разкрива дълго пазената си тайна: „Мамо, аз съм влюбена. Влюбена съм в жена. Мамо, аз съм гей.“ По това време хомосексуализмът е тема табу. „Дъщеря ми плачеше, защото не знаеше как ще реагирам. Прегърнах я и си помислих как ще стане обект на дискриминация и фанатизъм. Не бях ужасена от новината, бях притеснена за Елън“ – споделя майка й Бети, която днес е на 83 години и е страстен защитник на правата на хомосексуалистите. Няколко години по-късно Елън ще й разкрие и друга дълго пазена тайна. Тя била на 17 години, когато вече бившият съпруг на Бети се опитал да й посегне сексуално. Случило се малко след като майка й се подложила на мастектомия заради рак на гърдата. „Помолил я да пипне гърдите й, докато аз съм си вземала душ. Искал да види каква ще е разликата с моите. Ел не посмяла да му откаже. След време се опитал и да я насили, но тя се заключила в стаята, а след това избягала през прозореца“ – разказва Бети в една от биографичните си книги. Елън се престрашила да сподели чак след като майка й се развела с доведения й баща.

Трагичната любов

Елън е 21-годишна, майка й е приела новината за сексуалната й ориентация. Подкрепя я. Елън открива и попрището, което след години ще превърне в своя професия – комедийните скечове. Тя е щастливо влюбена в 23-годишната Кат Перкоф, поетеса и собственичка на гей бар. Връзката им върви добре, всичко в живота на Елън изглежда прекрасно, докато не разбира, че Кат й изневерява. Вдига скандал и се изнася от апартамента им. „Исках да й дам урок, но възнамерявах да се върна при нея. Една вечер се засякохме на рок концерт в клуб. Беше много шумно, а тя не спираше да ме пита кога ще се прибера при нея. Направих се, че не я чувам. Игнорирах я. Същата вечер Кат загина в автомобилна катастрофа. Най-тъжното бе, че на тръгване от клуба минахме точно покрай мястото на катастрофата, без да подозирам, че там лежи мъртвата Кат“ – споделя Елън. След случката тя изпада в дълбока депресия. Наема долнопробен апартамент, защото няма почти никакви средства. Както всеки в подобна трагична ситуация, и тя се опитва да открие смисъла. По това време пише скеча си „Телефонен разговор с Господ“, в който във въображаем диалог с него го пита как може такъв прекрасен човек като Кат да си отиде, докато на мухите им е позволено да бродят на пълчища из апартамента й. Седем години по-късно, вече спечелила няколко награди като комик, тя изиграва скеча във „Вечерното шоу на Джони Карсън“. Той е толкова впечатлен, че я кани да си поговорят и вратите към професионалната кариера на Елън мигновено се отварят. Тя е първата жена комик, имала честта да бъде поканена от Карсън. През 1994 г. Дедженерис стартира свой ситком в ABC, носещ името Ellen. Шоуто се радва на голям успех и високи рейтинги до 1997 г. Какво се случва тогава? Поредната драма.

Направо ми взе дъха. Като във филмите, песните, поезията... Колената ми омекнаха! Обичам я толкова много, че това направо ме убива. С всеки изминал ден се влюбвам все повече...
Yep, I’m gay

На 14 април 1997 г. Елън Дедженерис разкрива тайната си и на света. Тогава излиза превърналият се в култов брой на списание Time, където тя е на корицата, а заглавието е „Yep, I’m gay“ (Да, аз съм гей). И героинята й в телевизионното шоу признава, че е гей. Следва и обширно ексклузивно интервю на Опра Уинфри по тази тема. Реакцията обаче е унищожителна. На каквото и да се е надявала Дедженерис, със сигурност не е очаквала да загуби толкова много. Рекламодателите се отдръпват от шоуто й. Рейтингът му пада катастрофално, приходите също и малко след това е спряно. Кариерата й е унищожена и в продължение на три години тя не може да си намери работа. Търпи загуби и на личния фронт. По това време Елън има връзка с актрисата Ан Хечи. И понеже са една от малкото публични хомосексуални двойки, се превръщат в тема номер едно за таблоидите, които не спират да пишат измислици, а папараците са непрекъснато по петите им. Всяка тяхна публична прегръдка или целувка предизвиква цунами от критики и фанатични коментари. „Не смятах, че ще бъде чак такава изненада за всички новината, че съм гей. Знаете ли от кое ме заболя най-много? Че този етикет, тази дума, не променя таланта ми, добротата ми, сърцето ми, желанието ми да забавлявам хората. Чувствата ми бяха наранени. Предадох се. Изпаднах в депресия. Преместих се в малкото калифорнийско градче Охай и стоях затворена в къщата си месеци наред. Докато не ми свършиха всички спестявания. Тогава просто трябваше да започна отначало“ – споделя тв водещата.

Завръщането

През 2001 Елън се опитва да възроди кариерата си с нов ситком – The Ellen Show. Но той се задържа на малкия екран само един сезон. През същата година обаче я канят да води наградите „Еми“, които трябва да се раздадат на 16 септември. Но терористичният акт на 11 септември променя всичко. Церемонията се отменя два пъти, а организаторите до последно се чудят дали изобщо да я проведат. Накрая я отлагат за 4 ноември. Всички са напрегнати, защото никой не е сигурен как потъналата в скръб и паника Америка ще се отнесе към бляскавата церемония. Но Елън се справя блестящо. Тя открива наградите с думите: „Казаха ни, че трябва да продължим да живеем живота си както преди, защото иначе ще позволим на терористите да спечелят. А и какво би ядосало талибаните повече от облечена в костюм лесбийка, която стои пред зала, пълна с евреи?“
И до днес това е един от най-известните й цитати. Тя отново печели сърцата на хората. А когато през 2003 излиза анимацията „В търсене на Немо“, където озвучава рибката Дори, Елън печели световна слава и циментира завръщането си. На 8 септември същата година стартира „Шоуто на Елън Дедженерис“, което вече 14-а година не слиза от малкия екран. Постига мигновен успех, всекидневният й рейтинг е около 4 милиона души, с него печели и над 30 награди „Еми“.

Голямата любов

Тя идва през 2004 заедно с голямото завръщане. Елън Дедженерис среща Порша де Роси на музикалните награди на VH1. „Направо ми взе дъха. Като във филмите, песните, поезията... Колената ми омекнаха“ – ще сподели по-късно актрисата от „Али Макбийл“. По това време и двете си имат приятелки, но веднага ги изоставят и започват връзка, която продължава и до днес. Сключват брак през 2008 в дома си в Бевърли Хилс в присъствието на родителите и 17 гости. „Обичам я толкова много, че това направо ме убива. С всеки изминал ден се влюбвам все повече“ – каза наскоро Дедженерис. Двете нямат намерение да увеличат семейството си с деца. „Обсъждахме въпроса. Въпреки че ни харесва да сме около деца (когато са нахранени и изкъпани), не искаме свои. В къщата ни има прекалено много стъклени неща“ – бе коментарът на тв водещата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР