Авторска кухня и кралски разкош

В ресторант „Есте“

Елка Влаховска 06 March 2014

Ако искате да заведете на специална вечеря любимия си човек или да посрещнете важни бизнес партньори със стил, мястото е ресторант „Есте“ в столицата. В атмосферата на кралски разкош, която изтрива сивотата на всекидневието, ще ви предложат авторска кухня, доказала вече година притегателната си сила върху ценителите на добрата храна и гурме преживяванията. „За да поддържаш високо качество, не трябва да спестяваш от нищо“ – това е философията на ресторант „Есте“.

Както е известно, в България е изключително трудно да се намери качествено телешко месо, затова в „Есте“ внасят прясно, от породата Блек Ангъс, от Австрия, гъши дроб и миди Сен Жак – от Франция, пресни риби от Гърция. Менюто на ресторанта може да се види на интернет страницата, за да е подготвен човек с избора си. Но като форма на по-специално обслужване предлагат и предварително уточняване на менюто по имейла на ресторанта. Ако подготвяте бизнес вечеря за 6 души например, може предварително да съгласувате с какво бихте желали да почерпите гостите си, да уточните всички подробности предварително, така че атмосферата на вечерта да приканва към релакс и да настройва сетивата за разнообразните вкусови преживявания.

Шеф Димитър Дамянов е специализирал на места, които говорят много на пристрастените към висшия кулинарен пилотаж – копенхагенския Noma (номер 1 в света за 2010, 2011, 2012), испанския Arzak (номер 8 в света за 2012), The Fat Duck на Хестън Блументал, лондонския Savoy Grill Restaurant на знаменития Гордън Рамзи, Le Gavroche на Мишел Ру. За ценителите у нас се подготвят и специални дегустационни вечери с 10-степенно меню и 5 вида вина. Датите на тези кулинарни фиести може да проследите в сайта или на фейсбук страницата на ресторанта. Винената листа е богата и прецизно подбрана – над 420 вина от Стария и Новия свят: присъстват както най-добрите представители на родни изби, така и вина от премиер и гранд крю регионите на Франция. Тук може да поръчате френското вино Шато Петрюс.
Ресторант „Есте“ поддържа градуса на изненадите и с тематичните си седмици, като тази на кестените например с петстепенно меню – от крем-супата, салатите, агнешкото до десертите с кестени. Същото се случва с аспержите в сезона им или с млечните орехи – авторските рецепти разкриват вдъхновението и таланта на шеф-готвача.

Какво биха ни препоръчали за романтична вечеря за двама? Да започнем със зелената салата с тигрови скариди, да опитаме френския гъши дроб за предястие, да се впуснем в кулинарно приключение с рядката риба „Джон дори“ и да завършим с неустоимото „Есте тирамису“. А между ястията да освежаваме вкуса си, както го правят в добрите европейски ресторанти, с леденостудено сорбе. Ммм!

Адресът: София, ул. Николай Хайтов 3 А, тел. за резервации: 02/ 868 7296, 0886 700 269. Повече информация на www.este-restaurant.com и на [email protected].

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР