6 съвета за добър вкус на хляба
Как да го запазите пресен по-дълго и как да го режете правилно
24 February 2014
Брашното се пресява преди замесване не само за да се отделят едрите частици – по този начин се „пълни“ с въздух, става по-пухкаво, а тестото – по-качествено.
Хлябът се реже не от края, а по средата, за да остане свеж за по-дълго време. Отрежете колкото филии ви трябват, и притиснете останалите две половини една към друга.
Хлябът се запазва по-дълго пресен в покрит порцеланов или емайлиран съд. За да се избегне плесенясването, на дъното може да сложите суров обелен картоф или малко готварска сол.
Ръженият и пшеничният хляб се съхраняват отделно. Ръженият се запазва най-добре в целофанов плик. Дръжте сухарите отделно от пресния хляб, иначе губят хрупкавостта си, а хлябът става сух.
Ако хлябът е изсъхнал, може да го напръскате с вода или да го завиете във влажна кърпа за 5 минути, после го сложете на 150-160 градуса във фурната – за 3 до 5 мин.
Мекият хляб се реже по-лесно на филийки, ако ножът се нагрее на печката, след което се потапя за 1-2 минути във вряла вода.