Между кориците

Пътуващата, забавната, циничната, криминалната и феминистката

22 February 2014

 

Пътуващата
Колин Таброн „В Сибир“, ИК „Вакон“

Един англичанин пътува из Сибир, из тайгата и тундрата му, из величието и нищетата му, сред спомените за Распутин и ГУЛаг, разговаря с неизтребимите бабушки и с местни мафиоти, които обобщават положението с „тука е шибано“.

 

Забавната
Юнас Юнасон „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“, ИК „Колибри“

Ако главният герой в една книга е на 100, едва ли ще се хвърлите към нея, освен ако не пишете дисертация за дълголетието. Тази обаче е толкова забавна и смешна по един умен и лек начин, че я препоръчваме с две ръце. Има и крими нишка.

 

Циничната
Иво Сиромахов „Уважаеми зрители“, ИК „Сиела“

Кабеларка в провинциален град оцелява между шантажа на политиците и непрофесионализма на журналистите й. Книгата е смешна, вярна на действителността, но на моменти и непростимо цинична. Ако харесвате хумора в Шоуто на Слави, ще ви е ОК.

 

Криминалната
Майкъл Конъли „Боговете на вината“, ИК „Бард“

Мики Холър е чепат и вероятно поради това – ужасно чаровен тип, тежко разведен и леко романтичен, известен като Адвоката с линкълна. Мики по традиция се мотае из най-опасните кътчета на Ел Ей.
Този път се бори за кожата на една проститутка.

 

Феминистката
Марион Зимър Брадли, „Мъглите на Авалон“, ИК „Еднорог“

Айзък Азимов казва за тази книга: „Най-доброто осъвременено представяне на сагата за крал Артур. Неустоимо завладяваща книга!“ Малко парадоксално главните й герои са жени – майката и жената на Артур, жрицата Вивиан и злокобната Моргана.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР