софийските "потайности" на двама парижки бохеми - Аглика и Стефан

Елка Влаховска 22 October 2009

Тя е завършила кинорежисура у нас, а във френската столица попада със стипендия за продуцентска специализация, отпусната след награда на документалния й филм "Изцяло ваша". По време на следването се издържа като "манекен на детайл"- нейната фина ръка, глезен или кичури от светлата й коса участват като "главно действащо лице" в реклами на различни продукти. Запознава се с елитни фотографи и с продуценти на реклами, които й откриват възможността да асистира на реклами или при организацията на модни дефилета.

"Единствената област, в която французите допускат чужденци, е модата" - казва Аглика. Зад кулисите на висшата мода Аглика среща бъдещия си съпруг Стефан. И двамата са артисти на свободна практика, космополитни личности, които обичат пътешествията в непознати страни, от където носят предмети-спомени, с които е пренаселен парижкият им апартамент. Част от тази колекция ще насели и софийския им апартамент, който съпрузите купуват това лято и цял подвиг - ремонтират и обзавеждат само за 1 месец по време на престоя си тук.

Артистичният им дух дава отпечатък на всеки сантиметър от жилището - изобилие от свежи цветове и неочаквани решения. От стария апартамент са запазени само дограмите на прозорците, вратите и плочките в банята. Всичко друго е променено - ламинат в неочакван, но елегантен гълъбово сив цвят заменя износения син мокет, стените в "потискащо жълто" са освежени. Подборът на майсторите е като кастинг за филм. "Когато дойдохме в София и купихме жилището, не познавахме нито един майстор, а знаехме, че разполагаме с малко време - разказва Аглика. -Отидохме в един бар, срещнахме се с приятели и те започнаха да ни съчувстват. Предложиха ни бояджия и така се появи Емо - поет, философ, джентълмен. После дойде Олег за електрическата инсталация, за когото Стефан каза, че сякаш излиза от филм на Люк Бесон. Помагаше и един човек, който идваше с големи куфари, викахме му Чистачът, като във филмите за мафията."

После започва одисеята на обзавеждането. Първоначалната идея на Аглика и Стефан е да отидат до Солун и да купят мебели от Икеа. Сутрин, като се събудят, започват да планират отиването до Гърция, после решават да обиколят столични магазини и тук намират стол, там диванче, после масите, спалнята. Цялото обзавеждане е на български фирми, от магазини в Младост, Дружба, Люлин. Накрая остават само пердетата и библиотечката над дивана, които да бъдат купени от Икеа. Аглика намира подходящия домашен текстил, а Стефан проектира оригинална библиотечка с тухли. "Изборът на обзавеждането стана съвсем спонтанно - купувахме, каквото ни хареса на момента - разказва Аглика. -Не сме обсъждали предварително дизайна. Първоначално решихме да търсим стила Кензо - жълто, бяло, червено, после от Кензо стана Нина Ричи. Когато докарахме зелените столове, преминахме към Ив Сен Лоран...- смее се Аглика. - В Париж нашето жилище е точно обратното - всички цветове са по стените - имаме 13 различни цвята - малко Маями стил, но мебелите са едноцветни. Тук избрахме първоначално сивия ламиниран паркет, а цветовете се появиха в мебелите като акценти.

Аглика споделя, че за разлика от Париж, в София трудно се намират красиви и ефектни предмети от антикварни магазини, които да направят дома уникален. Това, което е популярно в декорацията във Франция, у нас също липсва - авангардни постери или подходящи рамкирани фотографии за стените. Въпреки това атмосферата в този софийски апартамент носи бохемския дух на парижкото семейство.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР