коледни приказки за дома

Интимни следобеди пред камината или празнични вечери в стил Версай, коледните празници приканват да обърнем повече внимание на дома, да създадем атмосфера, която ще превърне всеки миг в неповторимо и запомнящо се преживяване.

Елка Влаховска 17 September 2009

разказва слава банковска

стайлинг слава банковска

Интимни следобеди пред камината или празнични вечери в стил Версай, коледните празници приканват да обърнем повече внимание на дома, да създадем атмосфера, която ще превърне всеки миг в неповторимо и запомнящо се преживяване. Дните през годината имат своя различен облик и настроение. Изпращането им обаче винаги ни изкушава да придадем повече тържественост – ритуал, следван през годините, с надеждата, че там, сред кристалния звън и блясъка на среброто, което изваждаме за специалните поводи, ни очаква нещо ново – по-добро и по-красиво. Малка магия за щастие, която можем да претворим чрез празничната декорация и подредба.

Умението да превърнеш интериора в приказка, разказана от сладкодумен майстор, е сложно нещо. Всеки може да внесе своя личен почерк,  характер и светоусещане, но както думите, така и предметите имат свой собствен живот, нюанси и настроения, които само опитен маестро може да овладее.

Декораторката Слава Банковска е от хората, които могат увлекателно да разказват интериорни истории. В тях можем да открием неочаквани сюжетни линии, които се преплитат и завладяват въображението чрез смесването на елементи от различни стилове и епохи. Етно-акценти препращат към декоративните традиции на далечни народи, ретро или антикварни образци загатват за културата на отминали времена.      Еклектичният микс оживява, за да внуши интимността на мига.

В този брой на EVA Слава Банковска ни въвлича в света на коледните приказки, претворени с нейния личен стил и нагласа. В случая декораторката интерпретира играта – едновременно романтична, но и със скрити нотки на драма между горещото сърце и студеното излъчване. Изразява се чрез избора на предметите и декорацията на “топла” и “студена” зона в дома.

Привидно в контраст, помещенията – пред камината и в бляскавата трапезария – се съчетават по неочакван начин в едно общо тържествено усещане за празник, който е едновременно пищен, разточителен и показен, но и нежно топъл, интимен и “вкусен”. В приказката си Слава Банковска включва като опитен разказвач не само логиката на детайла, много прецизно подбран и премислен, но и пиршеството на сетивните наслади.

Огънят в камината и пламъкът на свещите създават приглушената и топла светлина за декора на коледната маса – в уютния следобед, с вкусните изкушения, приготвени от майстор-сладкар по поръчка, и специалния коледен сервиз за кафе и топъл шоколад. Кашмирен шал, захвърлен небрежно на дивана, удобни възглавнички с етно мотиви и книга, разтворена, недочетена, останала с настроението на един отминал миг, защото е дошло времето за нещо по-весело и по-интимно – срещата и дългите разговори с приятелите.

В тържествения салон на трапезарията усещането е съвсем различно. Масата с блясъка на кристалните чаши, сребърните прибори, ленените салфетки, свещникът по средата, обграден от цветна композиция с бели рози – вече ни прехвърлят в  приказния 12-ти час, когато сме на тънката граница между реалността и мечтата. Когато Пепеляшка е вече принцеса – сред изискания декор на двореца, и когато този миг крие обещанието да продължава безкрай.

Сребърни свещници, шампаниера и Дом Периньон, орхидеи с елегантно присъствие на нежни феи в дома допълват картината на празника, който като всяко събитие, извън делничния живот, дава чувството за изключителност, за лукс и блясък, за неясна магия, която ще се превърне на другия ден в спомен.

Всеки може да сътвори своята интериорна коледна приказка. EVA ви дава красиви идеи и ви съветва да се доверите на въображението и на интуицията си. Защото домът, дали го желаем съзнателно или не, винаги е отражение на личния стил и характер на този, който го обитава.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР