Funtastico – 10 години Хайме Хайон

Елка Влаховска 22 January 2014

Портрет на Хайме Хайон върху люлката "Зеленото пиле"

До 30 март университетският град Грьонинген в Холандия е домакин на първата мащабна самостоятелна изложба на родения в Мадрид световен дизайнер Хайме Хайон. Обявен за един от забележителните дизайнери на последното десетилетие от Wallpaper, Хайме прави дебют през 2000 г. със серията си керамични творби Mediterranean Digital Baroque (Средиземноморски дигитален барок) като заявява на света своята оригинална визия, която кипи от енергия и желание за забавление. Перифразира максимата на минимализма „Less is more” (По-малкото е повече) със своя максима за дизайна на новото хилядолетие „Less is bore” (По-малкото е скучно).

На 39 години Хайме Хайон е разработвал приложни дизайнерски предмети от различни материали като керамика, дърво, стъкло и текстил, проектирал е мебели и е работил в сферата на интериорния дизайн. Необичайният му поглед към дизайна привлича световни марки като Фаберже и Бакара, за които проектира нетрадиционни за профила им предмети. Голямото признание на дизайнера сред артсредите в Европа идва обаче с оригиналните му проекти и инсталации, като например с The Tournament (Турнирът) по поръчка на London Design Festival през 2009 г. с керамични фигури за шах в човешки ръст.

Изложбата Funtastico, както показва и името, е микс от фантастика и забавление, реалност и бягство от сериозността на реалното, функция и насмешка над функционалното. Но това е светът на  Хайме Хайон, един всъщност адекватен на времето свят! Повече информация на www.groningermuseum.nl.  

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР