Марта Стюарт ли? Не, Марта Игнатова

Дали името Марта не е код за достъп до магията на красивото? Американската издателка и тв водеща Марта Стюарт е утвърден гуру на лайфстайла, но „нашата“ Марта може смело да й отнеме короната.

Елка Влаховска 13 March 2009

Признавам си, че бях изненадана, когато пристъпих прага на семейния ваканционен дом на Марта и Ясен Игнатови (вносители на Stefanel, Darphin, La Perla, Bvlgari, Vertu, Bose) в Банско. Очаквах да видя типичния за района битов интериор с камък, дърво и местни аксесоари и тъкани. А попаднах в една ултрамодерна среда, с нестандартни архитектурни решения, с мебели, осветление и предмети, които са сред най-добрите образци на световния дизайн. След първоначалното участие на архитект в прекрояването на пространството със събаряне на стени и ново изграждане, интериорният дизайн е изцяло осъществен от Марта. Тази страст я завладява след посещение на Мебелното изложение в Милано, където осъзнава, че не само модата и елитната бижутерия имат неустоима магия.

Като жена с отработен рефлекс към красивото и търпението да проучи и да направи избор, характерно за хората на бизнеса, тя създава модерното „гнездо“, което да приюти една мечта – дом в Банско. Любимият курорт още от детските й години, макар и премазан от агресивно строителство, пази спомена за ваканциите с родителите и брат й, за разходките до Байкушевата мура, за ски спусканията до припадък на единствената тогава писта под Тодорка. Със смях Марта разказва, че младежката й мечта е била да стане ски инструктор и дори се записала на курсове за диплома. Не става ски учителка, но това не й пречи години по-късно да качи първо съпруга си на снежните писти, а после и двете деца и да ги запали по белия спорт. Е, нещата не минават без първоначалната съпротива на естествения човешки страх – от безбройните падания в преспите, до умолителното изречение на малката дъщеря, тогава четиригодишна: „Моля те, махни от мен тези дълги неща!“ Сега цялото семейство поне по петнадесет пъти на сезон е на пистите, а в новия апартамент има изградена специална ниша, в която е прибрано ски и сноуборд оборудването.

Първата Коледа в дома в Банско семейството посреща миналата година. До последния момент се пренасят необходимите вещи - от вилиците до чаршафите. Малко преди това е добавен финалният щрих – пердетата, които имат история. Марта решава преди празниците да се отбие до Солун, уж до Икеа или до някой магазин за домашен текстил. „Но понеже с мъжа ми си обичаме гурме удоволствията, и го ударихме на живот, разбира се. Напълно забравих, че сме отишли да търсим пердета“, разказва с усмивка. Сещат се в последния момент, преди да тръгнат обратно към София и точно пред хотела им се изпречва магазин, откриват подходящия цвят, ушиването е за два дни и за късмет пердетата могат да бъдат донесени точно преди Бъдни вечер, тъй като дъщерята на собственичката живее в България. Навръх празника Марта слага във фурната пуйка, отиват да карат цял ден ски, а после се събират край масата. „Няма да забравя никога тази Коледа – първо в нова къща, после на ски и за финал – това фантастично ястие“, спомня си Марта.

Кухнята във ваканционния дом е оборудвана с всичко необходимо, вградено и скрито, сервизите за хранене са в затворени шкафове и независимо от изобилието на механи в Банско, семейството обича да се отдава на гурме празници у дома. Освен населен с практични предмети, апартаментът е „одухотворен“ от венецианските вази, които Марта признава, че са събудили в нея неподозирана колекционерска страст. Те са на Венини, стара италианска манифактура, която днес залага на големите имена в дизайна, но пази „тайната“ на ръчно издуханото стъкло Мурано. Някои от вазите са с модерен дизайн, други са ретро, има и винтидж образци. Вече е семейна традиция съпругът й да купува по една за всяка годишнина от сватбата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР