Стилът на Ивана Дкендерова

Лилия Илиева 14 October 2008

PROSECCO, чилаут и аромат на бадем

Първото, което усещаш в дома на Ивана Скендерова, е топъл, изкушаващ, едва доловим аромат на бадеми. Виждаш картини на Иван Вукадинов, под които се изтяга сребриста лежанка във формата на издължено сърце и след това те обгръща драматизмът на черни подове, стени и тавани. Черното обаче е основа, върху която изпъкват червени и бели мебели и пак червени и бели стени. Бяло и черно за ин и ян и червено - за любовта между Ивана и мъжа й Мартин. Плюс тук-таме злато и сребро - за блясък и лукс. В стила, дома и света на Ивана всичко е премерено, подредено, помислено, скъпо и категорично.

Историята на една рокля
Ивана ни посреща с живописна копринена рокля - червена, купена от остров Пукет. С Мартин почивали там преди 4 години и още първата вечер видели в лагуната приказна перуанска гондола. Карал я гребец, дама свирела на флейта, а готвач приготвял суши на двама влюбени. Ивана пожелала така да изглежда последната вечер от почивката им и като човек на детайла поискала да има специален тоалет за специалната лодка и специалното преживяване. Така намерила червената рокля от 100% перуанска коприна. Не я облякла обаче, защото въпреки всички усилия не успели да ангажират гондолата. Тя била заета за месеци напред. Последната вечер все пак била специална и преживяването също.
 
Бижутата
Решава с кои да бъде, съобразявайки се с часовника си. Той е основното й бижу. Снимаме я с много скъп за нея часовник Rolex, който бил на баща й. Съчетала го е с гривна Celinе. Харесва комбинирането на кожена гривна и часовник, взела идеята от италианките.

Във форма
Дори продуктите в хладилника на Ивана са предимно в бяло, червено и черно -  кисело мляко, домати, пуешко филе, яйца, черен и червен хайвер - за малкия Мартин, който толкова ги обича, че си хапва с лъжичка. И... бебешки храни - за най-малкия в семейството - Антани. Отскоро Ивана се храни по системата на Дюкан. За две седмици е свалила 3 кг и въобще няма вид на родила преди 4 месеца. Освен дисциплината в храненето тя ходи и на фитнес.

Малки женски бягства
„Марти никога не е имал нещо против да се забавлявам с приятелки. Даже се радва, защото така настроението ми е добро и отношението към него – също”, шегува се Ивана. Понякога си организира вечери по женски, случвало се е да завършат в ранните часове на деня. А с две от приятелките си обича да пътува. С едната са били в Мексико и Доминикана, с другата - в Дубай и Сент Бартс. Любимата й дестинация за женски воаяж е Рим. Там живее друга  нейна приятелка - Ева, с която атакуват бутиците. “Рим е музей на открито с цялата му архитектура, с всичките мъже, които си обръщат главите. Аз ходя винаги с наведена глава, защото само да погледнеш някого, може веднага да даде повод за повече. А когато вървим с Ева, е страшно.”

Лейбълмания
Не защото Ивана е маниачка на темата да има дрехи с определени марки, а защото марките, от които притежава дрехи, са маниашки. Марките, чиито сайтове разглежда и от които най-често си купува, са определени. Чанти най-често на Dior, Gucci и Louis Vuitton, oбувки – на Gucci, Vuitton и Yohji Yamamoto, дънкови дрехи – на Esquire и Cervino, костюми - на Marite, Yamamoto и Ann Demeulemeester. За роклите периода Cavalli е оставила зад гърба си. Сега залага на черно: или дрехата е супер класическа – на Ferre, или по-разчупена - на John Galliano, Vivienne Westwood, Comme Les Garcons, Thiery Mugler. Дори роклята от първата линия на MaxMara, която си е купила наскоро, изглежда като шлифер.

Шопинг
Всъщност Ивана не е от тези, които обикалят всички магазини. Тя си набелязва предварително конкретни неща. Харесва ги в Интернет още предния сезон и когато излязат на пазара, директно отива да си ги купи. “Обичам да пазарувам и с Марти - добавя на майтап, - защото ако аз искам нещо, той ми купува две.” Последната новост в гардероба й са чифт обувки Marc Jacobs.

Обувките
Стилът на обувките си определя като класика с вметната еклектика. В ежедневието предпочита по-удобни и равни, но при съчетаването им следва строги правила. Дългите поли до земята (има около 30) носи задължително с равна подметка. Докато класическите малки черни рокли или дългите официални комбинира с черни високи обувки.

Роклята, която сама е декорирала. Била бременна с Марти. Използвала копчета на майка си и на баба си - открила ги в стара кутия за копчета, украшение за телефон от Parasuco и мъниста.

Какво не би облякла
Преди 10 години казах, че не бих сложила чизми, а сега съм си харесала топмодела на чизмите на Gucci, които са лимитирана серия. Не искам да казвам, че не бих сложила минижуп, защото догодина може да не мисля така. Внимавам да се съобразявам с годините си, да не приличам на жена, облечена като дете. Не искам чрез дрехите да изглеждам по-млада. Искам всичко да си бъде на мястото.”

Стайлинг
Питам я дали тя е стилистът на тяхното семейство. Казва го по-меко: “Предпочитам да присъствам, защото налагам една линия на обличане на цялото семейство. Старая се да има винаги нещо общо между нас. Ето например бебешката количка е Burberry за Макларън. Никога не бяхме носили Burberry, но от нея се почна – аз си купих потник, Марти има риза с яка Burberry, а Мартинчето - блузка и гащета до колената с кафяви мокасини. А бебето в количката Burberry е с кафявото боди Burberry. Имаме и синьо.”

Голямата страст на Ивана и Мартин са пътуванията
Преди време в Банкок били в един хотел с Колин Фарел, който бил там за премиерата на филма “Александър”. Актьорът и съпругът на Ивана - бивш футболист, се заговорили за футбол. После се снимали заедно.
Всеки уикенд през зимата са на ски. Ивана е запалена от малка, Мартин се научил наскоро, а големият им син Мартин втори, вече на 5, фучи по пистите от 3-годишен. В България предпочитаният курорт е Боровец, а в Европа са карали в Сент Мориц. Преди няколко години в Италия компанията, в която били Нона Йотова и Богомил Бонев, всяка вечер се обзалагала в какъв цвят ще е екипът на Ивана на следващия ден. Всъщност екипите й са 10,  но ги комбинира и затова изглеждат поне 30.

Изненади
Мартин често споделя пред приятели, че я обича, защото е непредвидима и винаги пълна с идеи. За последния му рожден ден тайно организирала парти в Black Label, на което поканила всичките им приятели. Отсега е резервирала за  Свети Валентин хотел на Малдивите.

Шампанско и чил
По време на снимките слушаме чилаут и пием prosecco - италианско шампанизирано вино. И двете са отглас от лятото на Ивана, прекарано в Гърция и Лозенец на българското Черноморие. Слушали чилаут и на плажа си поръчвали шампанско Moet & Chandon. Най-пълно можеш да усетиш шампанското, ако го опиташ, преди да си пил или ял каквото и да било друго - тогава рецепторите ти са най-свежи, казва Ивана, и след това добавя - когато правя или преживявам нещо, се опитвам да го направя по най-добрия начин. 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР