есенна палитра
пиле с броколи необходими продукти: 800 г пилешки гърди, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. мед, 1 ч.л. смес от прясно смлян черен пипер и червен пипер, 1 ч.л. горчица, изцеден лимонов сок; за гарнитурата: 750 г броколи, 750 г моркови, 75 г масло, 1 ч.л. мед, сол
26 October 2009
пиле с броколи
необходими продукти: 800 г пилешки гърди, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. мед, 1 ч.л. смес от прясно смлян черен пипер и червен пипер, 1 ч.л. горчица, изцеден лимонов сок; за гарнитурата: 750 г броколи, 750 г моркови, 75 г масло, 1 ч.л. мед, сол
приготвяне: начукайте леко месото и го оставете да се маринова за около час в лимонов сок и сол. Разбийте зехтина, меда и горчицата. Отцедете пилешките гърди и намажете с медената смес. Печете на умерена скара по 10 мин. от двете страни. Задушете на пара морковите и китките броколи. Отцедете, залейте с горещо масло и овкусете със сол. Намачкайте морковите на едро пюре и по желание подсладете с чаена лъжичка мед.
агнешки котлети с розмарин
необходими продукти: 600 г агнешки котлетчета, 1/2 л прясно мляко, зехтин за пържене, черен пипер, сол; за гарнитурата: 2 тиквички, 2 моркова, 2 чушки, сол, розмарин
приготвяне: начукайте леко котлетите, залейте ги с прясното мляко и оставете да престоят 1 час. Извадете, подсушете и оваляйте в малко брашно, смесено със сол, а после в едро смлян черен пипер. Запържете от двете страни в силно сгорещен зехтин. Отделете в затоплен съд. Бланширайте в подсолена вода почистените и нарязани зеленчуци. Извадете, отцедете и напръскайте със студено пресован зехтин. Овкусете със сол и розмарин.
хек филе в ароматен сос
необходими продукти: 400 г филе от аржентински хек, 1 яйце, 3 с.л. брашно, сол, лимонов сок, черен и червен пипер, 3 с.л. зехтин; за соса: 2 с.л. зехтин, нарязана чушка, половин глава кромид лук, 1 ч.л. доматено пюре, 2 ч.л. брашно, 1 ч.л. горчица, 1 ч.л. лимонов сок, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. коняк, сол, черен пипер
приготвяне: мариновайте филето за около час в лимоновия сок, разбит със сол, черен и червен пипер. Разбийте яйцето с 1 с.л. вода. Пуснете филетата, после оваляйте в брашно и запържете до златисто от двете страни в предварително сгорещен зехтин. Извадете и сложете в затоплен съд. Почистете и нарежете чушката и лука, задушете ги леко в зехтин. Добавете брашното, размито в коняка и малко вода. Сложете доматеното пюре, захарта, горчицата, лимоновия сок, сол и черен пипер на вкус. Кипнете соса, разбъркайте добре и залейте рибните филета. Сервирайте с гарнитура от печени картофи и ориз със зеленчуци.
пикантна бяла риба
необходими продукти: 6 филета бяла риба по избор, 2 яйца, 3 ч.л. горчица, 1 ч.чаша разтворен зеленчуков бульон, 2 с.л. лимонов сок, 1 лимон, 2 с.л. нарязан магданоз, счукан сухар, зехтин, сол
приготвяне: натопете филетата от двете страни в разбитите с горчицата яйца. Оваляйте ги после в счукания сухар, смесен със сол, и запържете до златисто в предварително сгорещения зехтин. Извадете и поставете в затоплен съд. Разтворете зеленчуковия бульон и сипете лимоновия сок. Пуснете вътре нарязания на парченца лимон и магданоза. След около 5 мин. отдръпнете от огъня и оставете соса да преседи 10 мин. Прецедете и сервирайте топлата риба, залята с лимоновия сос и гарнитура по избор.