Празнична трапеза

Елка Влаховска 17 September 2009

Патица с екзотични подправки

Необходими продукти: 1 патица (2,5 кг), сол, черен пипер, 3 зърна карамфил, 5 стръка магданоз, 1 пръчка канела, 600 мл пилешки бульон, 2 кисели ябълки, нарязани на кубчета, 2 с.л. брашно, 50 г масло, 1 с.л. нарязан пресен кориандър, 50 г кашу

Приготвяне: отделете тлъстината от вътрешността на птицата, намажете отгоре с масло и овкусете със сол и черен пипер. Пъхнете във вътрешността магданоза и завържете краката. Сложете във фурната и след 15 мин. сипете малко пилешки бульон и добавете карамфила и канелата. Поливайте от време на време със соса, а след 45 мин. обърнете птицата. Печете общо около 1 ч. 45 мин. Извадете, покрийте с фолио за 10 мин, за да поеме добре ароматите, а после нарежете на тънки парчета. Прецедете соса от тавата в тенджера, добавете парченцата ябълка, а малко по-късно разтвореното в горещо масло брашно. Разбъркайте добре соса, докато се сгъсти и накрая пуснете кориандъра и нарязаното кашу. Сервирайте патешкото с топлия сос и с гарнитура от леща.

Скариди в калкан

Необходими продукти: 4 калкана, 16 скариди, 1 яйчен белтък, 200 мл рибен бульон; за соса: 300 мл бяло сухо вино, 300 мл рибен бульон, 2 глави лук, 3 скилидки чесън, 400 мл течна сметана, сол, черен пипер, 4 с.л. нарязан пресен копър, 100 г масло

Приготвяне: почистете калкана, отделете филетата и разрежете внимателно на 16 парчета. Сварете скаридите и отделете месото им. Натопете ги в разбития белтък и ги загърнете по една във филетата калкан. Подредете в тава и залейте със 100 мл рибен бульон. Покрийте с домакинско фолио и поставете в хладилника. За соса кипнете виното и рибния бульон, сложете почистените лук и чесън и варете около 15 мин. Прецедете, добавете сметаната и варете още 4 мин. Овкусете със сол и черен пипер. Охладете и поставете в хладилника. Запечете рибните хапки във фурната около 15-20 мин. Загрейте леко отново соса и добавете маслото и копъра. Сервирайте рибните хапки с топлия сос и с украса от пресен копър.

Лангусти с миди

Необходими продукти: 4 сварени лангусти, 500 г миди с черупките, 2 с.л. лимонов сок, ½ ч.л. акациев мед, 2 с.л. масло, 1 прах ванилия, 2 с.л. ябълков оцет, сол, черен пипер

Приготвяне: измийте хубаво мидите и ги сварете, докато черупките се отворят. Отделете ги с решетеста лъжица, а соса оставете да се посгъсти на огъня. Прецедете, добавете лимоновия сок, акациевия мед, маслото, ванилията, оцета, сол и черен пипер на вкус. Разбийте хубаво с вилица. Разрежете лангустите на две, подредете в 4 чинии с мидите отстрани и залейте със соса.

Кремове за пудинг или кекс

ванилов крем (1) – необходими продукти: 600 мл пълномаслено мляко, 1 прах ванилия, 6 яйчени жълтъка, 2 с.л. пудра захар, 2 с.л. брашно; приготвяне: сварете млякото с ваниловия прах. Разбийте с миксера жълтъците, захарта и брашното и бавно налейте поохладеното мляко. Прехвърлете в суха тенджера и оставете на бавен огън около 2-3 мин., докато кремът се посгъсти. Сервира се топъл.

крем с бренди (2) – необходими продукти: 150 г масло, омекнало на стайна температура, 150 г пудра захар, 3 с.л. бренди; приготвяне: разбийте с миксер маслото, като постепенно добавяте по малко пудра захар. Долейте внимателно брендито и разбийте хубаво до получаване на пухкава смес.

крем - портокал (3) – необходими продукти: 300 мл течна сладка сметана, 1 с.л. пудра захар, 2 с.л. портокалов ликьор, настъргана портокалова кора; приготвяне: разбийте хубаво сметаната и захарта до получаване на бухнал крем. Добавете ликьора и настърганата кора на половин портокал. Охладете добре, преди да сервирате с украса от останалата настъргана кора. 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР