лятно изкушение

плодов муснеобходими продукти: 300 г червени плодове (ягоди и малини), 1 с.л. желатин, 3 жълтъка, 1 яйчен белтък, 175 г захар, 150 г заквасена сметана, 4 ч.л. ликьор по избор, 1 лимон (лайм)

Елка Влаховска 31 July 2009



плодов мус


необходими продукти:

300 г червени плодове (ягоди и малини), 1 с.л. желатин, 3 жълтъка, 1 яйчен белтък, 175 г захар, 150 г заквасена сметана, 4 ч.л. ликьор по избор, 1 лимон (лайм)

приготвяне:
варете на силен огън около 4-5 мин. сироп от 125 г захар и 100 мл вода. Нарежете на резенчета половината лимон и пуснете в захарния сироп. Намалете огъня за около 10 мин. В отделна тенджерка кипнете около 75 мл вода и пуснете ягодите и малините. След като омекнат, отцедете и пасирайте. Разтворете желатина в 3 с.л. хладка вода.

Разбийте жълтъците с останалата захар, добавете сметаната, ликьора, плодовото пюре, желатина и предварително разбития на сняг белтък. Получената хомогенна смес разпределете в купички и сложете в хладилника. При сервиране обърнете муса в чинийка и залейте с прецедения лимоново-захарен сироп.


ягоди в яйчен крем

необходими продукти:
200 г ягоди, 8 жълтъка, 75 г захар, 300 мл прясно мляко, 300 мл сладка течна сметана, 1 ч.л. ликьор Cointreau или Grand Marnier, настърганата на ренде кора на 2 портокала

приготвяне:
разбийте хубаво жълтъците със захарта, докато леко побелеят. Затоплете на огъня млякото и сметаната, пуснете вътре настърганите портокалови кори. В огнеупорен съд изсипете сметановата смес и внимателно добавете жълтъците. Сложете на водна баня на котлона и разбърквайте, докато водата леко ври отдолу. Кремът трябва да се посгъсти и да стане хомогенен. Измийте и нарежете ягодите на половинки или на четвъртинки. Разпределете равномерно в 4 купи и залейте с яйчения крем.


десерт с ягоди и ананас

необходими продукти:
1 ананас, 150 г захар, 450 г ягоди, прясна мента за украса

приготвяне:
обелете ананаса и го разрежете на четири. Отделете вътрешната твърда част и нарежете на малки кубчета. Сложете в тенджера на слаб огън захарта и 300 мл вода. Добавете ананасовите кубчета в захарния сироп и варете около 20 мин., докато се посгъсти. Отдръпнете да се охлади. Измийте и нарежете ягодите на половинки или на четвъртинки, пуснете в захарния сироп и разбъркайте. Изстудете в хладилника, преди да сервирате. Украсете с листенца от мента.


ягоди във винен сироп

необходими продукти:
1 бутилка червено вино, 250 мл прясно изцеден портокалов сок, 100 г захар, 3 зрънца карамфил, 1 пръчка канела, листа от прясна мента

приготвяне:
сипете в тенджерка виното, портокаловия сок и захарта. Загрейте на слаб огън и варете, докато сиропът се посгъсти. Отдръпнете и пуснете вътре карамфила и канелата. Разпределете сиропа в 4 купички. Подредете отгоре измитите и нарязани на четвъртинки ягоди. Сервирайте с украса от ментови листа.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР