деликатеси под черупката

варени раци необходими продукти: 12-14 рака, дафинов лист, черен пипер на зърна, сол приготвяне: препоръчително е да сложите раците в камерата на хладилника за около час

16 June 2009

варени раци 


необходими продукти: 12-14 рака, дафинов лист, черен пипер на зърна, сол
приготвяне: препоръчително е да сложите раците в камерата на хладилника за около час, преди да ги варите. Кипнете подсолена вода, пуснете дафиновия лист и черния пипер на зърна и измитите хубаво раци. Варете, докато се зачервят. Извадете, отцедете и сервирайте с резенчета лимон и бутилка аржентинско Trapiche Roble Chardonnay (Трапиче Робле Шардоне).


 

 

 

 


 

миди в чеснов сос


необходими продукти: 1 кг миди с черупките, 40 г масло, 3 скилидки чесън, 1 с.л. брашно, 1 ч. чаша от бульона, 2 яйца, сол, черен пипер, магданоз
приготвяне: измийте хубаво мидите с твърда четка. Пуснете ги в кипнала подсолена вода и варете, докато се отворят черупките. Извадете с решетеста лъжица и отцедете. В отделна тенджера загрейте маслото, пуснете накълцаните скилидки чесън, а после и брашното. Разбъркайте с дървена лъжица, за да не стане на бучки. Долейте от топлия миден бульон и оставете на слаб огън за около 4 мин. Добавете жълтъците на яйцата, след като сте свалили тенджерата от огъня. Овкусете със сол и черен пипер. Сервирайте мидите с топлия сос. Сложете отстрани резени лимон и нарежете отгоре пресен магданоз.  Сервирайте с добре изстудено аржентинско вино Trapiche Sauvignon blanc (Трапиче Совиньон блан).

 


охлюви по бургундски 



необходими продукти: 1 кг охлюви,  40 г масло, 2 скилидки чесън, сол, черен пипер, пресен магданоз
приготвяне: захлупете охлювите в тенджера за 24 часа, като затиснете добре капака с тежест.  После ги измийте хубаво с четка и пуснете в подсолена вода. Варете около 3 часа, като периодично изгребвате пяната. Извадете внимателно месото и отново хубаво измийте със студена вода черупките. Пригответе смес от омекналото на стайна температура масло, счуканите скилидки чесън, накълцания пресен магданоз, сол и черен пипер на вкус. Сложете месото на охлювите обратно в черупките заедно с маслената смес.

 

 


морски раци на скара 



необходими продукти: пресни морски раци
приготвяне: най-тънкият момент е да запалите огъня, да подготвите жаравата и да сложите скарата. Но особено на морския бряг това е истинско удоволствие с предчувствието за моментите, които ще се превърнат в гурме спомени.  Изпечете раците на скара до зачервяване и ще усетите уханието на морето. Месото е нежно и вкусно, характерът му се подчертава с добре изстудено бяло вино совиньон блан.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР