салатен бар

Барман, донеси още една...

29 April 2009

Салата с цвекло и орехи


Необходими продукти: 3 пресни салати (може да са различни – маруля, лоло-росо, айсберг), 4 глави цвекло, 1 китка пресен копър, 2 портокала, 1/4 ч. чаша орехови ядки; за дресинга: 1/4 ч. чаша олио, 1/4 ч. чаша ябълков оцет, 1 ч. л. дижонска горчица, 1 с.л. мед, 2 ч.л. настъргана портокалова кора, сол и прясно смлян черен пипер на вкус.


Приготвяне: сварете цвеклото и го нарежете на ленти. Запечете ореховите ядки, като предварително леко сте ги посолили. Обелете портокалите и ги разделете на резенчета. Измийте и отцедете салатите, накъсайте ги с ръка в голяма купа. Добавете отгоре орехите, портокалите, цвеклото, нарязания пресен копър. Разбийте в отделна купичка всички съставки за дресинга до получаване на еднородна смес. Залейте салатата и сервирайте веднага.

 

Салата с ягоди и мента


Необходими продукти: 2 зелени салати, 3 ч.чаши измити и нарязани по дължина ягоди, 1 голяма краставица, 1 плод манго, 1 портокал, 1/4 ч. чаша нарязана прясна мента; за дресинга: 2 с.л. оцет, 1 с.л. лимонов сок, 1/4 ч. чаша портокалов сок, 3 с.л. олио, 1 ч.л. захар, сол и черен пипер на вкус.


Приготвяне: измийте, отцедете и накъсайте салатите в голяма купа. Обелете краставицата и нарежете на кубчета, обелете плода манго и нарежете на филийки. Добавете към салатите заедно с ягодите, ментата и обеления и нарязан портокал. В отделна купичка смесете всички продукти за дресинга. Разбийте хубаво до получаване на еднородна смес. Залейте салатата и сервирайте веднага.

 

Салата със спанак и боровинки


Необходими продукти: 300 г пресен млад спанак, 1 ч.чаша сухи червени боровинки, 2/3 ч. чаша белени, печени и нарязани бадеми, 4 стръка пресен лук, 1/3 ч. чаша натрошено фета сирене; за дресинга: 2 с.л. олио, 2 с.л. балсамов оцет, 1 с.л. маково семе, 2 ч.л. захар, сол и прясно смлян бял или розов пипер на вкус.


Приготвяне: измийте хубаво и отцедете спаначените листа. Сложете ги в купа и добавете нарязаните стръкове пресен лук, бадемите, боровинките и сиренето фета. В малък съд сипете всички продукти за дресинга и разбъркайте много добре. Залейте салатата и сервирайте веднага.

 

Салата Цезар


Необходими продукти: 1 зелена салата, чаена чаша и половина нарязани на тънки филийки чери домати (желателно е да ги запечете предварително на фурна, за да ги поизсушите), 1/4 ч. чаша лимонов сок, 1 скилидка чесън, 1 ч.л. сос Уорчестър, 1 ч. л. дижонска горчица, 1 ч.л. настъргана лимонова кора, 1/3 ч. чаша настърган пармезан, 1 консерва аншоа, 3 с.л. олио, сол и черен пипер на вкус, домашно приготвени крутони.


Приготвяне: измийте и подсушете листата на зелената салата. Накъсайте и сложете в купа. Добавете доматите, покрийте с фолио и оставете в хладилника за половин час. После добавете пармезана и консервата аншоа. Смесете в отделен съд олиото, лимоновия сок, сос Уорчестър, горчицата, настърганата лимонова кора, счуканата скилидка чесън, сол и черен пипер на вкус. Залейте салатата с приготвения дресинг и добавете предварително приготвени у дома или купени от магазина крутони. Сервирайте веднага.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР