порция зелено
Глътка свежест от чинията...
28 April 2009
Салата с пресен спанак
Необходими продукти: 150 г листа от спанак, 2 манго, 6 чери доматчета, 1 глава червен лук, 80 г кедрови ядки, 100 г готови крутони (от магазина), 100 г сирене Фета, прясно смлян черен пипер; дресинг: 2 с.л. зехтин, сокът на 1 лимон, 2 ч.л. кафява захар.
Приготвяне: измийте хубаво листата на спанака и ги сложете в голяма купа. Нарежете мангото на кубчета, доматите на четвъртинки, червения лук на тънки филийки и добавете към спанака заедно с кедровите ядки. В мини-шейкър разбийте зехтина, лимоновия сок и кафявата захар и залейте салатата. Покрийте и разтръскайте купата, за да облее дресингът хубаво спаначените листа. Сервирайте в чиниите и разпределете крутоните и нарязаното на кубчета сирене Фета.
Топла салата с грах и зелен фасул
Необходими продукти: 500 г грах, 500 г зелен фасул, 10 стръка пресен лук, сол, черен пипер, няколко стръка магданоз, 1 с.л. зехтин, 30 г масло, пармска шунка или филе Елена.
Приготвяне: сварете поотделно в подсолена вода количествата грах и зелен фасул. Извадете и отцедете. Загрейте в тенджера зехтина и маслото и пуснете нарязания пресен лук. Разбъркайте 2-3 мин. и добавете зеленчуците. Задушете за кратко, не бива да омекват много, добавете сол и черен пипер на вкус и нарязаната на много тънки лентички пармска шунка. Сервирайте салатата топла, като украсите с листенца пресен магданоз.
Салата със скариди и авокадо
Необходими продукти: 200 г сварени и почистени кралски скариди, 1 авокадо, 8 чери доматчета, 1 маруля, 1 лимон (лайм), сос гуакамоле (пасирани заедно 1 авокадо, 2 стръка пресен лук, 1 обелен домат, 1 скилидка чесън, половин червена люта чушка, 1 с.л зехтин, сокът на половин лимон, щипка захар и черен пипер на вкус); дресинг: 3 с.л. зехтин, 2 с.л. изцеден лимонов сок, половин чаена лъжичка горчица, сол, черен пипер.
Приготвяне: смесете зехтина, лимоновия сок, горчицата, сол и черен пипер на вкус и разбъркайте добре. С половината от готовия дресинг залейте кралските скариди. В отделна купичка смесете почистеното и нарязано авокадо и разполовените чери доматчета. Залейте с останалия дресинг, покрийте с фолио и сложете и двете купички в хладилника за 2 часа. Преди сервиране измийте и почистете листата от марулята, сложете ги като подложка, а върху тях – авокадото и кралските скариди. Добавете сос гуакамоле и резенчета лимон (лайм).
Френска салата с аспержи
Необходими продукти: 300 г грах, 300 г зелен фасул, 4 аспержи, 150 г бакла; дресинг: 2 с.л. зехтин, сок от 1 лимон, сол, черен пипер, пресен магданоз или мента.
Приготвяне: сварете поотделно в подсолена вода зеленчуците. Извадете и веднага пуснете в голяма купа с ледено студена вода, за да не загубят свежия си зелен цвят. Отцедете добре и залейте с предварително приготвения дресинг от зехтин и лимонов сок. Овкусете със сол и черен пипер. Сервирайте с украса от листа прясна мента или магданоз.