любовни дуети

Да съчетаеш правилно избраното вино с подходящото сирене понякога е като руска рулетка в любовта...

Елка Влаховска 24 April 2009

Има двойки, които горят в краткотрайна темпераментна страст, има традиционни, но скучни солидни бракове, има и неочаквани пламенни връзки, които се разделят, но се преоткриват отново. Виното е поезия в бутилка, както е казал Робърт Луис Стивънсън. Затова към консумирането му истинските ценители подхождат с въображение и вдъхновение. Съвременните тенденции са в стил фюжън - дръзко съчетаване на храни и напитки от различни региони в света. Вината от Новия свят например, които нахлуха в света на виноценителите, смело търсят компанията на сирена от Стария свят - Франция, Италия, Швейцария. Важното е сирената да изтъкват вкуса и аромата на виното.

EVA ви предлага съчетание от хитови на нашия пазар в момента вносни вина с подходящите сирена, за да опитате една нова територия на вкусовите наслади.

Италия, Брунело ди Монталчино, меко като кадифе, с интензивен аромат и ухания на червени плодове и ванилия. Обича печените червени меса, дивеч и отлежали силни сирена като Пекорино романо и Раклет.

Франция, Шабли Гран Крю подхожда на миди, омари, сьомга или на сирена като Швейцарски грюер, Чедар и Тет де Муан.

Франция, Шато Тур Баладоз Гран Крю Сен Емилион - ароматите на кожа, дърво и ванилия търсят съчетанието със сирената Камамбер, Бри де Мо и Коломие.

Испания, Касса дела Ермита Пти Вердо - съчетава се добре със сирената Гауда и Сен Мор.

От вината на Новия свят препоръчваме през този сезон да опитате чилийското Кабо де хорнос Каберне совиньон 2003, аржентинското Катена Алта 2003, австралийското Пенфолдс Бин 389 Каберне совиньон 2002 и 2003 и новозеландското Вила Мария 2002. Подходящи за зимния сезон, те носят не само вкусова наслада, но и нови преживявания.

Вкусът на доброто вино отключва цяла вселена от настроения, трепети и фантазии, а понякога и нова любов. (Магазини Дар от боговете, Пикадили, Елемаг)

Наслада за ценители

Либхер предлага на нашия пазар около 30 модела винотемпериращи уреди. Един от тях е виноохладителят WTes 4677 с три независими температурни зони. Всяка от тях може да се настройва с точност до градус между 5°C и 20°C и съхранението на бяло, червено вино и шампанско да става при идеалната температура за консумация. Елегантната „изба" побира 143 бутилки от 0,75 л тип Бордо, така че може да съберете в нея една сериозна колекция. Три са ценните технологични екстри - тонираното стъкло на уреда предпазва напитките от UV лъчи, филтърът с активен въглен - от миризмите във въздуха, а влагата се контролира благодарение на наличието на вулканичен камък.


Точният градус

Белите вина се сервират с температура между 8 и 12 градуса, за отлежалите бели вина идеалната температура е 13-14 градуса. Младите нежни червени вина изискват 12 градуса. Отлежалите червени се сервират при температура между 15 и 18 градуса в зависимост от тяхната „старост". За шампанското се препоръчва температура 6-8 градуса.

 
Гурме календар


Пролет часът на синьото сирене с благородна плесен, съчетано с каберне совиньон с изразени плодови и ванилови тонове

Лято младите, леки сирена, подходящи за сезона, са моцарела и фета. Съчетават се добре с шардоне или траминер

Есен сезон за бри и камамбер в съчетание с бели или червени вина - шардоне, пино ноар или козе сирене с бургундско вино

Зима времето на твърдите и меките жълти сирена плюс каберне совиньон, мерло и мавруд

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР