Салати

Елка Влаховска 14 March 2009

Салата Цезар

Необходими продукти: 1 зелена салата, 5-6 коктейлни доматчета, 1/4 ч. чаша лимонов сок, 1 скилидка чесън, 1 1/2 ч.л. сос Уорчестър, 1 ч.л. дижонска горчица, 1 ч.л. настъргана лимонова кора, прясно смлян черен пипер, 1/3 ч. чаша настърган пармезан, 1 консервна кутия аншоа или риба тон, 1 ч.чаша зехтин, домашно приготвени или купени от магазина крутони

Приготвяне: измийте и накъсайте салатата, добавете доматчетата, покрийте с фолио и поставете в хладилника. Сложете в кухненския робот лимоновия сок, нарязаната скилидка чесън, сос Уорчестър, дижонската горчица, черния пипер и пармезана. Разбийте за около 30 сек. Добавете внимателно на струйка зехтина. С желаното количество дресинг залейте салатата, след като сте сложили в купата рибата и крутоните и сервирайте веднага.

Екзотична салата

Необходими продукти: 2 зелени салати по избор, 1 портокал, 1 червен грейпфрут, 1/2 ч. чаша ягоди, 1/2 ч. чаша малини, 1/2 ч. чаша боровинки, 1/2 ч. чаша печени орехови ядки, 1/2 ч. чаша начупен натурален шоколад

Приготвяне: измийте салатите и ги накъсайте в голяма купа. Обелете и разделете на парчета портокала и грейпфрута. Добавете плодовете, ореховите ядки и шоколада. Леко овкусете с предварително приготвения дресинг от 1/4 ч. чаша зехтин, 2 с.л. лимонов сок, 2 с.л. сок от грейпфрут и 2 с.л. захар. 

Салата от пресен  спанак

Необходими продукти: 1 кг млади спаначени листа, 1 ч. чаша сушени боровинки, 2/3 ч. чаша печени белени бадеми, 4 стръка пресен лук, 1/3 ч. чаша нарязано сирене фета, 4 с.л. олио или зехтин, 2 с.л. балсамов оцет, 1 с.л. маково семе, 2 ч.л. захар, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: измийте хубаво и накъсайте спаначените листа. Добавете боровинките, предварително накиснати в хладка вода и отцедени, нарязаните бадеми, накълцания пресен лук и сиренето. В отделна купичка пригответе дресинга, като смесите и разбиете зехтина, оцета, маковото семе, захарта, солта и черния пипер. Залейте салатата, разбъркайте леко и сервирайте веднага.

Салата със сьомга

Необходими продукти: 1 голям картоф, 1 червена чушка, 340 г филе от сьомга, разделено на четири парчета, зехтин, сол, черен пипер, 1 зелена салата, 4-5 коктейлни доматчета, 100 г козе сирене, 1/3 ч. чаша нарязани печени бадеми

Приготвяне: нарежете картофа на пръчици и чушката на едро. Напръскайте ги заедно с филетата сьомга със зехтин и овкусете със сол и черен пипер. Подредете ги върху предварително намазана с олио скара. Печете около 10 мин., като ги обърнете веднъж по време на печенето. Пригответе дресинг от 1/2 ч.чаша зехтин, 2 с.л. лимонов сок, 1/3 ч. чаша силен черен чай, 2 ч.л. мед, сол и черен пипер на вкус. Измийте и нарежете салатата и доматите, добавете бадемите и нарязаното козе сирене. Овкусете с част от дресинга. Разпределете в 4 чинии и добавете картофените пръчици, чушката и сьомгата. Напръскайте отгоре с още дресинг и сервирайте веднага.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР