когато животът е розов

Както е добре известно, сьомгата е сред храните, които съдържат ненаситените мастни киселини Омега-3 – добрата химия за подмладяване. Самият д-р Никълъс Перикоун, един от най-големите експерти в света по задържане на процесите на стареене чрез правилно хранене...

24 February 2009

 

Както е добре известно, сьомгата е сред храните, които съдържат ненаситените мастни киселини Омега-3 – добрата химия за подмладяване. Самият д-р Никълъс Перикоун, един от най-големите експерти в света по задържане на процесите на стареене чрез правилно хранене, твърди, че дължи добрата си форма и външност на това, че шест пъти седмично хапва от вкусния деликатес. Да погледнем „живота в розово” – защо не?

 



сьомга с меко сирене и горчичен сос

необходими продукти(за 8 души): 400 г пушена сьомга, китка пресен копър, меко сирене, тип «Филаделфия», за соса: 50 г кафява захар, 20 г винен оцет, 10 г люта горчица, 50 г дижонска горчица, 100 г зехтин, 10 г силно еспресо, сол и черен пипер на вкус

приготвяне: подредете върху пластмасово фолио нарязаната на тънки ленти сьомга, като едното парче леко застъпва другото. Смесете сиренето с копъра и намажете равномерно върху сьомгата. С помощта на фолиото внимателно завъртете рибата с плънката, за да оформите руло. Поставете в хладилника за 5 часа. За соса смесете захарта, оцета и горчицата. Разбийте с миксер, като внимателно наливате на тънка струйка зехтина. Добавете кафе, сол и черен пипер на вкус.

 



сьомга с боровинки

необходими продукти (за 4 души): 4 филета от сьомга по 150 г, 1 средно голяма глава червен лук, четвърт чаена чаша винен оцет, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, прясно смлян черен пипер, 3 с.л. зехтин, 1 свежа салата, 1 ч.чаша пресни или замразени боровинки

приготвяне: в керамична чаша сложете нарязания на колелца лук, оцета, захарта, половин чаена лъжичка сол и черен пипер на вкус. Затворете с пластмасово фолио и поставете в микровълновата за 1 мин. на максимална мощност. Извадете и оставете на стайна температура за 15 мин., като периодично разбърквате. Намажете филетата от двете страни със зехтин, овкусете със сол и прясно смлян черен пипер. Печете на грил от двете страни не повече от 6 мин. Разпределете листата от салатата в 4 чинии, отгоре поставете сьомгата, около нея – отцедените кръгчета лук и боровинките. В сместа с оцета сипете 2 с.л. зехтин, разбъркайте хубаво и напръскайте ястието.

 



огретен с пушена сьомга и спанак

необходими продукти: (за 6-8 души): 300 г спанак, 15 филийки черен пълнозърнест хляб, 225 г пушена сьомга, 1 с.л. накълцан пресен копър, 100 г меко сирене, 2 ч.чаши прясно мляко, 1,5 ч. чаша течна сметана, 5 яйца, сол и прясно смлян бял пипер на вкус

приготвяне: бланширайте спанака в подсолена вода и отцедете. В тавичка подредете филийките пълнозърнест хляб, отгоре разпределете равномерно нарязаната на ленти пушена сьомга. Наръсете с накълцания пресен копър и сложете равномерно нарязаното на кубчета сирене и спанака. Отгоре покрийте с начупени парченца от хляба, затворете с фолио и поставете в хладилника за 12 ч. Смесете млякото, сметаната, яйцата, сол и бял пипер на вкус и залейте сьомгата. Оставете около час и половина, докато хлябът попие добре. Загрейте фурната на 175 градуса и печете около 50 мин. Извадете и оставете около 10 мин., преди да нарежете и да сервирате.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР