суши за начинаещи

Или защо японките на 30 изглеждат на 18, а на 40 – на 25, не правят лифтинг и не ходят на шейпинг, не познават думите целулит, диета и фитнес зала и се наслаждават на храната, без да смятат калориите 

Свобода Сидерова, стайлинг Биляна Хинова 25 February 2009


фотосесията е осъществена с любезното съдействие на ресторанти Kabuki


Или защо японките на 30 изглеждат на 18, а на 40 – на 25, не правят лифтинг и не ходят на шейпинг, не познават думите целулит, диета и фитнес зала и се наслаждават на храната, без да смятат калориите


Неслучайно нежната порцеланова кожа на японките е предмет на завист. Именно жените от Страната на изгряващото слънце подариха на света принципа „красотата отвътре”. В основата му е традиционната японска диета, състояща се от 3 продукта – ориз, риба и водорасли, обилно полети с маринован джинджифил и соев сос. Комбинацията растителни протеини, ненаситени мастни киселини, фосфор, йод и фитохормони благотворно влияе на кожата, косата и ноктите. Но тайната е колкото в постната и нискокалорична храна, толкова и в самото отношение към храненето. Бюти сушито на ЕВА също предполага наслада чрез малки порции козметика с елементи от японската кухня.

 

думата имат... водораслите


На организма е нужен 150 мкг йод на ден. Точно толкова има в 30 г сухи водорасли. Но не това впечатли специалистите, а способността на морската флора да оцелява в океанските дълбини. Както и фактът, че на японките, занимаващи се с обработка на водорасли, кожата на ръцете е гладка и млада, независимо от възрастта. Това накара козметичните марки да се заемат с превъзпитанието на кожата, по-точно с възстановяването и самозащитата й.

 

На екстракта от кафяво водорасло например, клетките реагират със синтез на полизахариди, изпълняващи ролята на пълнители. Учените се заинтересуваха и от високото съдържание на калций в червеното водорасло, което пречи на клетките да акумулират липиди. Другите видове – фукус и ламинария, също са желани гости в антицелулитните продукти. Последното откритие е хроноводорасло. През деня то използва слънчевата светлина за фотосинтез. През нощта пък складира енергия за клетките с цел активиране на клетъчния метаболизъм.

1 ревитализиращ околоочен гел Cellular Revitalizing Eye Gel на La Prairie
2 флуид със стягащ и лифтинг ефект Contouring Facial Lift на Clarins
3 освежаващ флуид Hydrа-Chrono на Lierac
4 нощен възстановаяващ крем Prodigy Night Tissular на Helena Rubinstein
5 хидратиращо крем-мляко Skin Drink Soft на Givenchy

 

оризомания


Силата на основното блюдо е не само в чинията. Оризът е и изискано меню за кожата. Малцина знаят, че за пръв път жизнено необходимите вещества са намерени и по-късно наречени витамини в обвивката на бялото зрънце. Ето защо източните красавици го използват до последния микрон. Задачата на триците е да полират кожата до съвършенство. Добавени в шампоан, решават проблема със сухата, безжизнена и цъфтяща коса. Протеините пък се използват в кремовете за очи за премахване на умората и напрежението.

 

Производното на витамин Е, извлечено от масло от оризови трици и кълнове, превишва антиоксидантните свойства на обикновения витамин Е цели 40 пъти! Непретенциозното растение е «родител» и на оризола. Масленият екстракт от оризови трици стимулира образуването на нови клетки, предотвратява появата на бръчки, повишава еластичността и хидратацията и действа противовъзпалително. Оризолът е и прекрасен абсорбент, гарантиращ така ценената от японките благородна матовост.


1 ежедневна защита на младостта All Day All Year на Sisley
2 подхранваща маска Nourishing на Nature’s
3 крем-маска за моментален блясък Beauty Flash Balm на Clarins
4 парфюмиран лосион за тяло Silver Rain Body Veil на La Pririe
5 парфюмиран крем за тяло KenzoAmour
6 хидратиращ защитен богат крем Aquamilk на Lancaster
7 интензивна подхранваща маска за кадифен блясък Samt Glanz Intensiv Kur на Nivea Hair Care


да живее соята!


Времето няма власт над японките, които използват соя под всякаква форма. Неслучайно скромният вегетариански продукт е едно от най-перспективните направления в козметологията, а соевият преврат е сравним с откритието на антибиотиците в медицината и заместителите на захарта в диетологията. Тайната е в съдържащите се естрогени – растителен аналог на женските хормони. Същите, без които кожата губи еластичност и влага и се покрива с бръчки, а младежкият блясък в погледа гасне.

 

Но работата не е само във фитохормоните, а и в биофлавоноидите, които защитават клетките от разрушаване и подмладяват организма като цяло. Учените откриха, че периметърът на действие на соята не се ограничава само с борбата със стареенето. Екстрактът от нея предотвратява натрупването на мазнини, което го направи предпочитана съставка в антицелулитните средства. Към добродетелите му можем да причислим още укрепване на корените и стимулиране растежа на косата.



1 серум за интензивно действие срещу бръчки и липса на плътност Collagenist Intense Fill на Helena Rubinstein
2 антицелулитен крем Celluli-Pro на Sisley
3 крем за очи срещу първи бръчки High Resolution Yeux на Lancome
4 възстановяващ серум за идеална кожа Idealist Pore Minimizing на Estee Lauder
5 лифтинг гел за очи-рол он No Surgetics Plasti Sculpt Lifting Gel Eye De-Puffer на Givenchy
6 разглаждаща емулсия за мигновен лифтинг ефект Capture R-Flash на Christian Dior


една крачка от омега 3 до красотата


Защо мислите японците са техническа нация? Отговорът е елементарен. Жените, които консумират по време на бремеността ненаситени мастни киселини, с които изобилства мазната риба, раждат по-умни деца. Резултатите са от 15-годишно изследване, проведено във Великобритания. Но това е само видимата част на айсберга, наречен омега 3. Японките имат далеч по-еластична кожа от европейките и то без да са чели книгата „Лекарство срещу бръчки” на краля на ядивния лифтинг – д-р Никълъс Перикуон.

 

Работата е в това, че мастните киселини изграждат „междуклетъчния цимент”, скрепващ клетките на повърхността. Без тях горният слой „пропуска”, което веднага рефлектира върху хидратацията и чувствителността на кожата. Ако лозунгът „Красотата на кожата зависи от храненето” ви се струва банален или пък не обичате да пиете рибено масло, обърнете внимание на продуктите с омега 3, извлечени от хайвер. Те не само показват вратата на бръчките, но и предпазват от UV лъчите и от възпаление.



1 луксозен хайверен крем за тяло Skin Caviar Luxe Body Cream на La Prairie
2 чист стягащ екстракт от хайвер Fresh Caviar Firming Pure Extract на Ericson Laboratoire
3 стягаща маска Masque Boue Marine на Ingrid Millet
4 хидратираща маска Hydra Complete на Estee Lauder



къде е джинджифилът?


Едва ли бихме могли да си представим сушито без него. Причината е, че екзотичната подправка предотвратява отравянето със сурова риба. Въпрос на време беше и красивите умове да оценят достойнствата й. Според японската философия тя символизира чистата енергия или агни – биологичен огън, контролиращ обмяната на веществата. Причината да се „внедри” в анти-ейдж козметиката е богатият антиоксидантен състав, защитаващ клетките и тяхното ДНК.

 

Не по-малко ценно е свойството й да активизира микроциркулацията и елиминирането на токсините. Екстракт от джинджифил ще откриете в много дрениращи и антицелулитни продукти, както и в средствата за укрепване на косата и срещу пърхот. Етеричното масло от джинджифил пък запазва младостта. Дермо-релаксиращият аромат отпуска мускулите и предотвратява появата на бръчки. Доказано е, че бурканчето с джинджифил заедно с повишаване на самочувствието на кожата, облекчава и периода на диетичната депресия.



1 кристален гел за фини пори Biopur Purifying Cleansing Crystal Gel на Biotherm
2 ексфолиращ липоредуктор за тяло с ефект на сауна Thermosvelt Gommage на Ingrid Millet
3 дневен крем срещу бръчки със засилен лифтинг ефект за лице и шия UltraLift на Garnier
4 стягащ и подмладяващ крем Body Excellence Crème Lissante Jeunesse et Fermete на Chanel

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР