Марбея

...или най-луксозният средиземноморски курорт на Испания

Елка Влаховска 14 April 2005

Марбея е най-луксозният средиземноморски курорт на Испания. На около час път с кола от международното летище на Малага влизате през модернистична арка в една вълнуваща смесица от старинна традиция и модерен живот.

В централната си част градът съхранява провинциалния дух на Андалусия. Там се вият тесни улички, притиснати една до друга са белите варосани къщи, чиито балкони с перила от ковано желязо са отрупани с пъстри цветя. Едно от най-посещаваните места е Пласа де лос наранхас (площадът на портокалите), където под сянката на портокаловите дръвчета и до кроткия ромон на каменния фонтан местните жители и туристите обичат да поседнат в някой от многобройните барове и ресторанти. Уличките в тази част на града са толкова живописни, че са любимо място за пешеходни разходки.

По-далечен, но примамлив маршрут за любителите на красивите гледки са разходките в полите на Сиера Бланка, планинския северен страж на града. Горски път се вие около 9 километра сред приказна средиземноморска природа до градчето Охен, чиято архитектура е белязана от годините на мавританското владичество. Друго малко селище, което мами туристите, е Бенахавис, забележително не само със запазените останки на древна мавританска крепост, но и с отличните ресторантчета с типична андалуска кухня.

Другото лице на Марбея е модерният метрополис, с новоизграждащи се хотелски комплекси и жилищни квартали с луксозни домове. Постоянният наплив от желаещи да си купят къща в Марбея неимоверно е увеличил строителството и градът се разраства по крайбрежието.

Стандартът на живот е висок, много звезди от световния шоубизнес и големите акули от фондовите борси са избрали да живеят тук, дори само за лятото, като дават блясък на града с шумните и пищни партита, които пълнят клюкарските страници на световния печат.

Легендата разказва, че името на Марбея е дадено от кралица Изабела Кастилска, която, посещавайки мястото, възкликва: mar bella - красиво море. Съчетанието от море и планина прави климата мек и за разлика от другите градове в Южна Испания, тук температурите в най-горещите дни рядко надхвърлят 30 градуса.

Многобройните 4- и 5-звездни хотели посрещат туристите и предлагат всички екстри за отдих и спорт. Градът се слави и с игрищата си за голф, както и с първото в Европа осветено голф игрище за нощно ползване. На почит също е тенисът, към всеки луксозен хотел има кортове. Практикуват се всички видове водни спортове, а на много места и обучение по конна езда.

И все пак, най-бляскав и мамещ е животът на Пуерто Банус, най-голямото от четирите яхтени пристанища в града. Там могат да акостират над 900 яхти и има туристически комплекс с барове, ресторанти и магазини на най-известните модни марки.

През лятото там, а не на сушата, кипи бурният нощен живот, тъй като партитата са нон стоп на борда на една или друга яхта. На брега са паркирани мощни автомобили, сред които ролс-ройс държат първенство. Тези коли, освен на Пуерто Банус, могат да бъдат видяни в малките часове на нощта и пред луксозното казино в града, където развихрят хазартната си страст богатите и известните.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР