Танцът на цветята

Орхидеи, слънчогледи, макове, лалета, рози, маргарити и лавандула „разцъфнаха" в бутиковия хотел Les Fleurs (Цветята) в центъра на столицата.

Елка Влаховска 21 November 2007

Снимка: Калин Руйчев

Още от входа на рецепцията, в 29-те стаи, 2-та апартамента и дори на подземно ниво - в ресторанта, цветната феерия омагьосва окото. За създаването на тази цветна градина е поканен италианският архитект Франческо Лукезе, който е известен с изтънчения си усет за играта на светлината и символното въздействие на цветовете. Проектирал мебели и осветителни тела за реномирани фирми като Cappellini, Venini, Inda, Rapsel, Fabbian, той същевременно е и преподавател в Института по дизайн и политехника в Милано - Меката на бъдещите „диктатори" в света на дизайна. В новооткрития хотел цялото осветление е по негови авторски проекти - оригинално и омагьосващо, създаващо атмосфера на релакс и същевременно рушащо традиционните представи за хотелска атмосфера. Според Лукезе всеки цвят от палитрата има своето въздействие върху настроението и възприятията на света. Жълтото символизира слънцето, спокойствието и светлината, червеното вдъхва сила и енергия за живот, синьото подбужда човек да се вглежда в себе си, а лилавото навява нежност и лека тъга. Тези са и доминиращите цветове в отделните стаи в хотела, които оригинално са наречени на цветя. Всеки гост на бутиковия хотел може да избере стая или апартамент, които подхождат на неговия индивидуален стил на живот или дори на моментното му настроение. Този избор често се осъществява подсъзнателно. Но дали ще се спре на ярките диви макове, стилното и гордо лале, загадъчните с привидната си простота маргарити, изтънчените орхидеи или нежната лавандула, човек потъва в уюта на добре премислените хотелски удобства.

Големи легла, дискретно скрити гардероби, кът за работа с лаптоп и плазмен телевизор за прогонване на скуката създават атмосферата на комфорт, която традиционно отличава добрите хотели. Белегът за лукс, освен дизайна на осветителните тела и мебелировката по специален проект, са и баните. Стените са облечени в „картини" според доминиращата тема - цвете и настроението внезапно става приповдигнато и празнично, сякаш току-що си получил прекрасен букет от неизвестен обожател. Ваните и душ-кабините приканват към релакс и разпускане на тялото и сетивата, а и всичко необходимо е там - от марковите шампоанчета и сапунчета до меките халати и кърпи с дискретно избродирани цветя по тях.

Най-комфортните и същевременно луксозни без натрапчивост са двата апартамента на последния етаж, които са обединени отвън с просторна тераса. През лятото тя ще бъде с удобни масички, лежанки и чадъри, но дори и сега в по-студените дни приканва да надникнеш, за да видиш София на длан. И най-вече оживената търговска улица Витошка отгоре, с непрекъснатия живописен парад на суетата, осветените магазини и поклащащите клони кестени.

Седем етажа по-надолу, когато се спуснеш в приземното ниво по парадно стълбище, което също е облечено в ефектна керамика - картина с цветя, слизаш в изискания ресторант на хотела. Le Bouquet (Букетът) - неговото име подсказва за ароматните изкушения на средиземноморската кухня, която доминира в менюто. От разнообразните риби, салатите с фин дресинг или ястията с месо с изтънчени сосове, изборът на гозба те подтиква да допълниш вкусовата наслада и с някое от качествените италиански вина, които ресторантът предлага.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР