Мадейра

Където температурата на въздуха целогодишно е около 20-23 градуса, слънцето грее ярко, океанските вълни се разбиват в крайбрежието, а навсякъде цъфтят екзотични цветя.

Елка Влаховска 28 November 2004

За остров Мадейра може да мечтае всеки, който не обича зимните студове. Там температурата на въздуха целогодишно е около 20-23 градуса, слънцето грее ярко, океанските вълни се разбиват в крайбрежието, а навсякъде цъфтят екзотични цветя. Истински рай за хората, които не понасят жегите и студовете или резките климатични промени. Наричат го "острова на вечната пролет" или "острова на цветята" - столицата Фуншал е обградена от великолепни ботанически градини, в които цъфтят орхидеи, азалии, бугенвилеи, хортензии, кали и магнолии. Символ на острова е стрелицията, чийто цвят напомня на фантастична рижа птица. 

Ако плъзнете поглед по географската карта, ще намерите Мадейра в Атлантическия океан, между Канарските и Азорските острови, на една ширина с мароканската Казабланка. Открива го през 1418 г. португалският мореплавател Жуау Гонсалвеш Зарку, захвърлен от силна буря на скалистия бряг.

Две години по-късно започва португалската колонизация на островите Мадейра и Порту Санту, където изобилства от гъсти гори и прясна питейна вода. Заселниците започват да отглеждат в плодородната вулканична почва захарна тръстика, която дълго време е основен техен поминък. Сега тази култура е изместена и на Мадейра "произвеждат" прочутото в цял свят вино и привлекателен туризъм.

Още в далечните времена на португалското морско величие самият Христофор Колумб открива, че това е идеалното място да се откъснеш от грижите и тегобите на живота. Големият мореплавател живее на съседния на Мадейра Порту Санту няколко години, като се жени за дъщерята на местния губернатор. Красивите морски залези и спокойният живот подтикват към романтика и мечтателност.
Дори сурови натури тук намират вдъхновението на покоя. Зими наред Уинстън Чърчил отсяда в прочутия хотел Reid's Palace във Фуншал и димейки с пурата си рисува нежни акварели. Джордж Бърнард Шоу също е имал запазена стая тук. "Английската следа" днес се открива в класическото викторианско обзавеждане на хотелите, в безупречно поддържаните градини, в безукорното обслужване.

Мадейра не е място за екстремни преживявания, а за кротка наслада. Това е остров за онези, които се вълнуват от блясъка на старовремския лукс в Ориент експрес, от романтичния чар на Венеция, от дискретната загадъчност на Агата Кристи, от голфа, от хубавото вино и класическата, а не модната фюжън кухня. Ако има "екшън"на Мадейра, той е закачлива инсценировка за гостуващите туристи. През ноември например в местната преса излизат съобщения за кървави убийства и загадъчни престъпления. Тези ужаси винаги се случват в хотел Reid's Palace. Ако сте гост на хотела в тези "криминални" дни, можете спокойно да вечеряте фуа гра с чаша мадейра в ресторанта, а до вас внезапно на стола си да се сгърчи с предсмъртна гримаса достолепен господин. Шум, глъч и пристига полиция: някакъв малък смешен човек с мустаци започва разследването и приканва всеки да изкаже предположенията си за извършеното престъпление. Неусетно ви въвличат в роман на Агата Кристи, дори сте сред заподозрените. Всичко естествено завършва със смях и шампанско. 

С веселие минават и големите празници на острова - карнавалът на цветята през април, на виното - през септември, новогодишният карнавал. Ако не ви блазнят редуващите се постоянни всенародни тържества, можете спокойно да си стоите в хотела, да се радвате от просторните тераси на мамещата морска шир, огнените залези и буйната субтропична растителност. Да отидете да поиграете голф, да се поглезите с козметични процедури, да се разхождате сред красивите градини, да видите старинните барокови катедрали. Или да кривнете в някоя местна кръчма, за да опитате "ешпетада" - превъзходни шишчета, поднесени с домашно приготвен хляб и вино. Или да потънете в изобилието от морски дарове - скариди, отктоподи, раци и прясно уловените в крайбрежните води риба тон и риба меч. Непременно се отдайте на насладите от дегустацията на вината, обединени по общото наименование "мадейра". Сухото Серсиал е чудесен аперитив, полусухите Вердело и Буал отлично се съчетават със сирена, а Малмси е незаменимо с десерта. А за спомен, освен красивите пейзажи и неземното чувство за покой и хармония, можете да отнесете бутилка вино или сувенир от най-тачения местен занаят - ръчни плетива и бродирани изделия. До Мадейра се стига с полети до Лисабон, а оттам до Фуншал -столицата на острова.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР