сицилия

Островът е сякаш леко подритнат от върха на Ботуша в изумрудено синьото море, което на север, на изток и на юг от сицилианските брегове носи различни имена: Тиренско, Йонийско, Средиземно.

Елка Влаховска 14 July 2004

Островът е сякаш леко подритнат от върха на Ботуша в изумрудено синьото море, което на север, на изток и на юг от сицилианските брегове носи различни имена: Тиренско, Йонийско, Средиземно. Славата му на родина на мафията, дон Корлеоне и зловещата вендета е традиционeн стереотип на нашите кинематографични представи. Жителите на острова обаче не мислят да строят Мафия-ленд като основен туристически атракцион. Сицилия е била кръстопът и дом на много цивилизации: тук дъхът може да спре от мощното внушение на преплитащите се културно-исторически пластове.

 

заливът на живописното градче ериче

Следи тук са оставили в периодите си на владение на острова финикийци, гърци, римляни, византийци, араби, нормани, испански, френски и италиански династии. Древните гърци оставят изумителни образци на античната архитектура и изкуство. Във въздуха на Сиракуза сякаш все още кънти прословутият вик "Еврика!", с който Архимед е излязъл от ваната, откривайки един от основните закони във физиката.

Запазени останки от антични театри има в градовете Катания, Сиракуза, Палермо и в Таормина. Византийците, владели острова, вплитат в културното наследство прочутите си мозайки. Арабите оставят мюсюлмански отпечатък в Палермо. По-късно испанците въвеждат пламенни готически орнаменти в декорацията на дворци и църкви. Европейският барок пък намира толкова специфичен израз, че в историята на стиловете влиза понятието "сицилиански барок".


Смесица от тържественост и чувственост, той вдъхновява световноизвестния дизайнер Джани Версаче. Императорът на модата вплита в дизайна на дрехи и аксесоари за дома орнаментиката на сицилианския барок и използва емблемата на древна Сицилия - Горгоната Медуза. Джани е роден и израснал в малкото италианско градче Реджо ди Калабрия, отстоящо на по-малко от 20 км през Месинския провлак от острова.


Сицилия е примамлива дестинация за хората, които искат да съчетаят в едно ваканцията на море, познавателната екскурзия и добрата кухня.


Дотам можете да стигнете със самолет с полети София-Рим или Милано и с вътрешна линия до Палермо. Там може да се наеме кола за около 70 евро на ден, с която да обикаляте острова. Друг вариант е да се пътува с автомобил до Игуменица в Гърция, оттам с ферибот до Бриндизи и до Сицилия.

 

вулканът етна

 

Най-примамливото място за отсядане са курортите по Йонийското крайбрежие Таормина, Джардини Наксос или Ачиреале или Агридженто на средиземноморския бряг. В Таормина има красиви луксозни хотели, това е най-аристократичният курорт на Сицилия. Там са и частните вили на известни политици, бизнесмени и звезди от шоубизнеса. Таормина е предпочитан от европейците за прекарване на романтичен меден месец.


От всяко местенце в града се открива вълнуваща гледка към морето, но най-красивата природна картина е от Античния гръцки театър, главния архитектурен паметник на града. Съхранил прекрасната си акустика през вековете, всяко лято той събира меломани от цял свят на провеждащите се концерти на открито. Оттам се открива величествена гледка към Етна, най-големия действащ вулкан в Европа. Древните гърци са смятали, че в недрата му се намирала ковачницата на бог Хефест, а по склоновете му живеели мрачните циклопи.


Според митовете най-свирепият от тях, Полифем, бил ослепен от хитроумния Одисей и в яростта си хвърлял по него огромни скални късове, които сега се възвисяват, пръснати хаотично в морето. По склоновете на Етна вирее ароматен сорт ягоди, от който сицилианците приготвят 70-градусова алкохолна напитка. Сервират я в малки чашки, пие се на екс и събужда у всеки дремещия в него вулкан от емоции.

 Духът на Древна Гърция властва и в Сиракуза, където е вторият по големина в света античен театър, красивият фонтан на нимфата Аретуза и природното чудо - пещерата "Ухото на Дионисий" с най-необичайния акустичен резонанс. Отдих от обиколките по историческите забележителности предлагат уютните ресторантчета, където апетитно ухаят сиракузките наденички. Неповторимият им вкус се дължи не само на качественото свинско месо, но най-вече на ароматните сицилиански билки и подправки.

В Агридженто времето сякаш е спряло, за да чака появата на древногръцките митични герои - наричат околността "Долината на гръцките храмове". Жителите на града отдават и почит на родения тук Пирандело, писател, носител на Нобелова награда, по сицилиански: с огромни порции спагети "Пирандело". В ресторантите ги сервират, гарнирани с домати, козе сирене и подправки и с каничка местно леко бяло вино.


От Агридженто може да се организира пътуване до съседния остров Лампедуза, обявен за природен резерват. Морските дълбини там са рай за любителите на подводното гмуркане и фотография.

В Палермо, столицата на Сицилия, няколко цивилизации са оставили отпечатък не само в архитектурата на града, но и във външността и темперамента на обитателите му. Повечето от тях са с тъмни коси и светли очи, местният говор е смесица от южно наречие на италианския език, изпъстрен с арабски и френски думи. Всеки опит на чужденеца да говори на италиански, се приветства и поддържа с окуражаващо ръкомахане. Активната жестикулация е ключ към сърцето на сицилианеца. На пръв поглед тук дори обикновеният разговор за времето може да изглежда като разгорещен спор.


Иначе "революционните" нрави могат да се изразят в някоя и друга студентска демонстрация по улиците на града, прекъсвана ненадейно от могъщия повик на мамините спагети. Тук нравите са патриархални, сицилианците ценят семейството, дома и работата си и са дълбоко религиозни. По тези въпроси с тях не се спори. Свята традиция със силата на неписан закон е следобедната сиеста. Между 13 и 16 часа животът замира: магазините затварят, улиците пустеят, телефоните мълчат. Да се безпокоят местните хора по това време на деня се смята за много неприлична постъпка. В Палермо непременно трябва да видите няколко архитектурни забележителности - Катедралата, църквата Сан Каталдо, кметството и Палацо дей Нормани.Както и да опитате най-характерните за района ястия: паста със сардели, кассата (торта с плънка от рикота, карамелизирани плодове и шоколад) или знаменитите "фрутта марторана"- сладкиши, красиво оформени като естествени плодове.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР