Йордания

Малка страна, където пустинята заема почти цялата територия и може да бъде прекосена от единия до другия си край за няколко часа

Биляна Хинова 24 October 2005

Йордания е страната, приютила толкова много история на различни времена и народи, че пресичайки я от север на юг, можеш да извършиш не едно, а цели шест пътешествия.

Пътешествие в историята

Младото кралство Йордания се е появило на картата в началото на миналия век. Но земята е толкова древна, че ти е трудно дори да си го представиш. Хълмовете и долините са били дом на десетки цивилизации, като всяка от тях е оставяла следи, които са запазени и до днес. С всяка крачка в Йордания ти правиш пътешествие във времето. Важното е да решиш в коя история да попаднеш.

Ако искаш да се потопиш в античните времена, се отправяш към Джераш. Древноримски град, където можеш да бродиш с часове, разглеждайки храмове, фонтани, триумфални арки, колони и следи от колесници по мостовете. В удивително добре запазения амфитеатър можеш все още да видиш по седалките имената на техните притежатели, а и да се насладиш на невероятната акустика, докато слушаш традициония квартет от гайди и ударни инструменти.

В град Мадаба ще почувстваш византийската епоха, стига само да сведеш погледа си надолу. Подовете на местните къщи и църкви са покрити с древни мозайки. Най-голямата се намира в църквата Св. Георги. Това е мозаечна карта от IV век от н.е., която изобразява Светата земя, направена от около два милиона разноцветни камъчета и заемаща площ 25x5 метра. За да попаднеш в Средновековието, трябва да се добереш до местността Вади Муджип, където ще откриеш замъка на кръстоносците Карак - непристъпните стени ограждат лабиринт от зали, галерии, тунели, стълбища и подземия.

А за да се пренесеш във времената на Османската империя, е достатъчно да попаднеш в Ал Салт, бившата столица на Йордания. Там те чакат живописни улички, прозорци със заострени върхове, кафенета, застлани с бедуински черги, и източни сладкиши, които и до днес се приготвят по старинни рецепти.

[[photo:1138]]

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР