Амстердам

Какво може да ви доведе в града отвоюван от водата, набразден от канали и поетично наричан "Северната Венеция"?

Елка Влаховска 14 April 2005

Какво може да ви доведе в Амстердам, градът, отвоюван от водата, набразден от канали и поетично наричан "Северната Венеция"? Блясъкът на диамантите, упоението на леката дрога и тайнствената светлина на червените фенери са само част от туристическите примамки на града. Неговата магия обаче е в космополитния съвременен дух, който властва тук. В Амстердам можете да срещнете хора от най-различни националности, които се занимават с модерни професии и се забавляват по най-нестандартни начини. При това в град, който ревниво пази историческите си традиции, архитектура и култура.

Можете да се захласнете по музеите, които имат богати колекции от артефакти на холанското изкуство. В Rijksmuseum са платната на големите майстори от "Златната епоха". Музеят на Рембрандт е всъщност домът, където е живял и работил художникът от 1639 до 1658 г., в който наред с автентичната подредба можете да видите офорти на майстора и работи на негови ученици. Във Ван Гог музиум са изложени над 200 платна и много ескизи от различни периоди на лудия гений.

За да се позабавлявате натрупвайки "научна" подготовка, посете музея на канабиса, който ще ви преведе през историята на отглеждането на растението, а в уличката отзад има магазин, който продава качествени селектирани семена. След узаконяването на леката дрога през 70-те години на миналия век, кафе-шоповете в Амстердам, които предлагат кафе, марихуана и алкохол, стават най-голямата местна забележителност.

Посещавани са и от почтени бизнесмени, и от бедни студенти, и от световни звезди като Дейвид Боуи, Мадона, Шон Пен, Марая Кери, Сталоун...вирусът на любопитството не прощава на никого. Същата тръпка ще ви отведе неизменно и в квартала на червените фенери. Там, по здрач в осветените витрини заемат местата си красавици за всеки вкус, а червените фенери проблясват по един стамоден и изящен начин. Районът е напълно безопасен, зрителите са много, клиенти не се забелязват, но снимането е абсолютно забранено.

Ако искате да опитате типична холандска кухня, в която преобладава говеждото, трудно ще намерите ресторант. Един от малкото е De Poort, в който можете да поръчате истински холандски стек, при това с личен номер (номерацията се води от 1870 г. насам). Повечето заведения предлагат разнообразно меню, а дали готвят вкусно в тях, ще разберете лесно по броя на строените велосипеди отпред.

Всъщност колоезденето е най-масовият начин на придвижване в Амстердам, препоръчват го и на туристите. Компанията MacBike има клонове навсякъде и всеки може да си наеме велосипед. Икономична опция за придвижване е и пропускът Amsterdam pass (31 евро за 24 часа или 41 евро за 48 часа), който включва билет за целия обществен транспорт, чип-карта за безплатен вход в много от музеите и отстъпка за определени ресторанти и атракциони.

Нощта в Амстердам може да продължи до зори в някой от многобройните клубове и дискотеки. Тук лесно можете да попаднете и на класна музика на живо, и на купон на известен диджей. Непременно посетете Paradiso, култов клуб според местните музикални маниаци. Славата му набира ход още през 70-те, когато в него гостуват изгряващите Ролинг стоунс.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР