Винен туризъм

Имало едно време един стар винар. Той имал лозе и от него правел превъзходно червено вино.

Адриана Попова 02 November 2006

Когато винарят си отишъл от този свят, синовете му опитали да продължат традицията, слагали УЖ същото грозде в същите бъчви, но не се получавало, защото не знаели, че виното се прави с душа. Предлагаме ви три маршрута по места, където виното е с душа, където ще ви предложат дегустация... а може би и още нещо.
 
Брестовица: влез в бъчвата
Село Брестовица е подредило къщите си в северното подножие на Западните Родопи, на 18 км югозападно от Пловдив. Там се намира изба Todoroff, където не просто предлагат дегустации. От тази есен виното тук може да бъде приемано както вътрешно, така и външно, защото към избата отваря врати хотел със спа център и процедури на основата на гроздето и виното. Хотелът е бутиков - 7 апартамента и 7 стаи, също както бутикови са и сериите вина на Todoroff. На 9 м под земята е издълбана ритуална рицарска зала за дегустации с масивни маси за 60 души. Отделно има ресторант, в който дървото, камъкът и кованото желязо са предразполагащият декор за весели тостове и сладко хапване. Хлебчетата се пекат на място в специална пещ, има и фурна, в която да се мятат тавите с агнета. Впрочем пълненото печено агне с кисело зеле е брестовишки специалитет - опитайте го, после ще говорим.
 
Спа центърът, чието откриване се очаква, ще предлага меню на процедурите, което да ви ориентира дали искате програмата "Винено маскарпоне" или пък ще се наградите с "Мавруд резерва". Маскарпонето интерпретира прочутата вана на Клеопатра с участието на екстракт от каберне совиньон и биволско мляко, включва маска за тяло и вана. "Мавруд резерва" се прави в три стъпки: ексфолиация с грозде, масаж с мед и вино и подхранваща маска за тяло с гроздови семки. Едно от най-автентичните преживявания е потапянето във вана с формата на бъчва, пълна с 2 вида вино, минерална вода, масло от грозде, защо не и с чаша вино в ръка. Винотерапията използва факта, че продуктите на лозата са изключително богати на полифеноли - активни вещества, които имат уникалната способност да свързват онези ужасни свободни радикали, състаряващи кожата ни. Коприненото лице, стегнатата кожа на шията и гърдите са само част от опияняващия й ефект. Тя подобрява имунитета, гони целулита и освен това е безкрайно приятна. Модата на винотерапевтичните процедури тръгва от Франция - от Института за красота "Кодали" в шатото Smith Haute Lafite (Смит-от-Лафит) край Бордо. Такива спа центрове има също в Италия, Германия. Козметичните процедури във вино и спа-хотела Todoroff, като пилинг с прясно приготвена паста от гроздово масло и семки, боди репинг с лозови листа и терапия с нагорещени сушени джибри, са консултирани със специалистка от Германия, българка по произход.
Разбира се, в Брестовица могат да ви направят и класическа дегустация на висококачествените и произвеждани в малки серии червени вина с марка Todoroff - заедно с местни кулинарни специалитети, като родопски сърмички, пататник и специалния десерт млечник. Вината се опитват на светлината на факли и свещи, с песни на домакините. Ако имате късмет, може да чуете и гласа на Петя Тодорова, съпругата на собственика, която също като него е с музикално образование.
www.todoroff-wines.com, тел.: 02/ 985 47 85, 0897 85 39 76
 
Поморие: по следите на българското божоле
Французите си имат празник на божолето, започващ всяка година в третия четвъртък от ноември. Тогава на пазара излизат първите бутилки от младото вино, което се произвежда на север от Лион, зрее бързо и покорява сетивата с игривия си плодов вкус. Напоследък в България също посрещаме божоле нуво. Но защо да пренебрегваме нашите млади вина? Поморие е една от възможностите да опитаме едно свежо българско вино - Cabernet Nouveau. Леко и пивко, с игрив младежки характер и силен плодов вкус, то притежава приятната способност да оцветява живота в розово.
На входа на Поморие откъм Бургас е старата винарска изба, построена през 1932 година. До нея - с реверанс към старинния й вид, е изграденият от камък, дърво и цепени плочи ресторант-барбекю "Избата" на "Феста холдинг". Дегустации се правят както в специалната зала в избата, така и в ресторанта. Избата е на три нива. На най-долното и най-горното ниво има железобетонни резервоари, които се използват като енотека, на средното ниво са подредени бъчви с вино. След като разгледате избата, ви очаква чаша червено вино за добре дошли в дегустационната. Масите са заредени с мезета, салати и чаши. Опитват се 4-5 от елитните вина на "Феста" - бели и червени, поморийска мускатова ракия, както и прочутото поморийско винено бренди. На излизане, който иска, може да си купи напитката, която е харесал. И да не забравяме, че тази опияняваща разходка става на две крачки от морето. Едно красиво и хладно море, и едно красиво и стоплящо вино - трябва ли ви още? www.bsgold.bg, тел. 0596/ 3 23 02, 3 23 51

Лясковец: 1001 приказки на данчето
В Лясковец вино се прави от памтивека. Едно от доказателствата лежи в двора на местния винпром - каменна преса за грозде от III век. В Лясковец обаче сега имат една по-актуална легенда - винения гид Йорданка Голакова, известна като Данчето. Ако сформирате група с повече от 7 човека, може да й се обадите, за да ви направи един емоционален курс по винознание на фона на величествените бъчви, осветени само от свещи. Поне така започва дегустацията с 5 вида вина - 2 бели, 2 червени и едно 16-годишно десертно, по време на която Данчето ще ви обясни, че за да се усети виното, то трябва да се сдъвче, а не да се лее в устата като вода. Ще ви разкаже как в едно каберне се преплита вкусът на касис с този на сушените сини сливи и дори на узрялата червена чушка. Когато не говори, Данчето пее и да й се чудиш как има сили, когато е започнала от сутринта. За всяка група тя лично прави баница, която допълва мезетата към вината - суджуци, филета, салам и кашкавал. Понякога на ден й се събират 5 баници, но лицето й не помръква. През "курса" й са минали Ейвис Боулън и Уилям Монтгомъри, Жан-Клод Ван Дам, посланици, натовски шефове и цяла армия редови любители на виното - около 30 хил. души за 25 години работа. За любителите на фактите в Лясковец има музей на виното. Оттам например можете да разберете, че оттук преди 50 години тръгва българското шампанско, да, същата онази "Искра", която така добре помним от Новите години на детството ни. NUNC EST BIBENDUM! Да отпием!
Тел. 0619 2 30 07, 0887 69 44 72
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР