Малдивските острови

От двете хиляди късчета суша, обитаеми са не повече от двеста - на останалите стига място едва за две сиротно стърчащи палми.

09 November 2003

От двете хиляди късчета суша, обитаеми са не повече от двеста - на останалите стига място едва за две сиротно стърчащи палми. Но именно на тези двеста парченца земя се намира истинският туристически рай. Малдивите са признати за едно от най-добрите места за отдих в света и голяма част от местните хотели имат постоянна клиентела. Всеки път, преди да си тръгнат оттук, гостите резервират места за следващо посещение. Истината е там, че на Малдивите очевидно са открили формулата на идеалния отдих.

За да се убедите в това, първо трябва да кацнете на летище Хулуле, построено, както и всичко останало на Малдивите, на отделен остров. Там се прехвърляте в малък хидросамолет със загорели, усмихнати, босоноги пилоти в шорти и бели ризи с пагони, които за половин час ще ви отведат насред Индийския океан, където на малка плаваща платформа гордо стои надпис "Международно летище.

Там ще ви посрещнат също загорели, усмихнати хора, ще ви подадат първо чаша с разхладително питие, а после торбичка с надпис : no news, no shoes (никакви новини, никакви обувки). В торбичката трябва да поставите своите обувки и проблеми: на Малдивите те няма да ви потрябват. Тук ще ходите боси по топлия пясък и ще мислите само за приятни неща. Това е островният закон.

После малък катер или смешна малдивска лодчица - дхони, ще ви отведат до острова, където сред тропическа растителност се гушат бунгалата на Soneva Fushi Resort&Spa - един от двата ексклузивни хотела от веригата Six Senses на Малдивите.

Модерните робинзоновци

Тези хотели са бутикови образци, които всяка година получават международни туристически награди. Концепцията им е : разкош в лоното на природата. В "Сонева Фуши" бунгалата са двуетажни и са направени и обзаведени изцяло от естествени материали. Вътре има всичко за модерния човек - цялата hi-fi техника прекрасно се вписва в общия етностил. В добавка получавате личен плаж и собствена джунгла, която ви скрива от погледа на съседите.

На плажа има шезлонги с меки матраци, а момчетата на хотела сутрин рисуват по пясъка симпатични вълнички. Всичко е направено така, че да се чувствате истински Робинзон. Тоест, много богат Робинзон. С цял отбор Петкановци, които ви гледат с възторг и обожание и са готови да изпълнят всеки ваш каприз.

Когато се настаните в бунгалото, първата работа на камериерката е да ви попита каква възглавница предпочитате -голяма, малка, кръгла, квадратна...Дават ви велосипед, за да се придвижвате из острова. На педалите му са прикачени меки чехлички - за да въртите по-удобно с боси крака. На прага на новия ви дом има смешни изтривалки-таралежчета, които обират полепналия по ходилата ви пясък.

Между палмите са опънати хамаци - ако внезапно ви хрумне да подремнете. А само ако в главата ви започне да витае мисълта за нещо студено, внезапно, сякаш от въздуха се появява момче със запотени чаши върху подноса.Можете да закусвате с изглед към изгрева и да вечеряте с поглед към залеза. В менюто има блюда от всички познати национални кухни.

Може да си поръчвате храната и направо в бунгалото. При това, ако сте на диета, храните се разделно или носите дълъг списък със забранени от доктора ви храни, просто трябва да уведомите готвача. На острова има и винен погреб, където се съхранява несметно количество вино от цял свят.Там ще ви настанят в удобно кресло и ще можете да опитате различни качествени вина, удоволствие, придружено от разказите на сомелие за историята на всяка напитка и етикета за консумирането й.

Ресторантите и баровете са единствените места на острова, където можете да видите другите обитатели на хотела. Някъде по други места в света те са шефове на големи фирми, звезди от шоу-бизнеса или преуспяващи политици. Тук те са просто босоноги робинзоновци, ще се усмихнете любезно един на друг и ще поемете в различни посоки.

Воден свят

"Сонева Джили" е първият хотел на Малдивите, построен изцяло на вода. Ресторантът, оздравителният център, школата по подводно гмуркане и 44-те бунгала са наколни постройки. С брега ги свързват дървени мостчета, но има и такива, до които се стига единствено с лодка. Тук се чувствате като на кораб, плаващ в сърцето на океана.

В коловете-основи меко се удрят вълните, през кръглите люкове на пода ще видите да пробягват пасажи от риби, вятър ще шуми в палмовите листа на откритата баня. Ваната е изтеглена напред и надвисва сякаш право над океана, когато гледате залеза, полегнали в нея, губите усещане за реалност. От душ-кабината към океана пък води стълбичка, така че можете безкрайно да експериментирате с водните процедури.

Вместо личен плаж, тук притежавате личен океан. Вечер на коловете-колони просветват лампи и лагуната под вас се превръща в огромен аквариум - царство на разноцветни морски обитатели. Дори и да изпитвате панически ужас от морето, това зрелище така ще ви омагьоса, че ще си обещаете да преборите страха и на другия ден да вземете маска и да се гмурнете да разгледате чудесата отблизо.

Подводен свят

Островите Баа и Северен Мале се смятат за най-добрите места за подводно гмуркане не само на Малдивите, но и в цял свят. Струва си да се потопите дори и до коляно - ще видите как около вас кръжат пасажи от пъстроцветни риби. В тюркоазено-сините лагуни почти няма вълни, а водата е толкова прозрачна, че дори един поглед с маската под водата, ще ви изпълни с повече впечатления, отколкото посещение в големите световни атракциони - аквариуми.

Ако се престрашите да навлезете по-надълбоко, водата става тъмно синя, дъното рязко се отдалечава и ви обграждат хиляди риби от всякакви видове, цветове и размери. Бавно поклащайки опашки, те минават пред погледа ви като топ-модели от подиумите на висшата мода. Ето тази, черно-бялата, с романтични волани изглежда така, сякаш е облечена от Джанфранко Ферре, а за стила на другата - ярката, с цвят на фуксия и оранжеви петна, сякаш се е погрижил Кристиан Лакроа.

Под водата можете да откриете всички модни тенденции на сезона и да изобретите нови. Трудно е да устоите на притеглянето на дълбините, а ако никога на сте пробвали акваланг, Малдивите са мястото, където може да изпитате това удоволствие. Тук ще ви зачислят личен инструктор, а той ще ви разведе из най-тайните и красиви кътчета на кораловата джунгла.

Spa - удоволствия

Да се преродиш в нов човек можеш и на брега - нужно е да се отправиш към spa-центъра. Там ще ви предоставят няколко бутилчици с различни ароматни масла, а вие ще изберете ароматът, който ви привлича най-много. Според избора ви ще изготвят курс процедури - релаксиращи или тонизиращи, които свалят стреса или събуждат енергията. Организмът ви сам знае от какво има нужда и никога не би сбъркал при подбора на ароматно масло.

Остава ви само да се отпуснете под вещите ръце на професионалистите, докато ви водят от хидромасажната вана към сауната, поставят ви маски или масажират всички части на тялото ви с ароматни масла или скрабове. През това време ще се наслаждавате на шума на вълните и ще разглеждате рибите под стъклените подове или плаващите във вази екзотични цветя. След процедурите ви очаква релакс в шезлонг с изглед към океана и всички следи от стрес изчезват сякаш завинаги.

Любовно гнездо

Малдивите са идеалното място за влюбени двойки. Уединението на бунгалата, полупрозрачните балдахини около леглото, върху което камериерките подреждат сърчица от екзотични цветя, изгревите и залезите, чието сияние напомня картините на Рьорих, са прекрасен декор за меден месец. Романтиката присъства дори в spa-процедурите - например вана за двама "ин-ян", която по ваше желание могат да напълнят с шампанско или с течен шоколад и сметана. И нищо не сближава така, както съвместното подводно гмуркане.

Ще се научите да се разбирате без думи - само по жестовете и да си споделяте дори въздуха на тренировките. В плътната водна среда личните качества изпъкват ярко, както екзотичните риби наоколо и само от едно гмуркане можете да научите за любимия повече, отколкото за пет години, проспани бедро до бедро.

Програмата на романтичните мероприятия е богата. Искате ли нощен круиз на яхта по лунната пътека между кораловите острови? Или вечеря на свещи в тропическа градина? Или да прекарате денонощие на необитаем остров с любимия, с бутилка шампанско, разбира се, под палмите, с телескоп за наблюдение на звездното небе и колибка с мека постелка кинг-сайз?

На Малдивите може да се устрои и сватбена церемония, където освен бонусите, предоставени от хотела, ще получите и намаление на цените при повторно завръщане. И това действително ще ви се прииска. Малдивите заемат първо място в света по количество на завръщанията. Всеки, който е прекарал тук няколко дни, непременно иска да дойде отново, а поводът наистина няма значение.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР