Три вкусни маршрута

Има ли нещо по-вкусно и по-опияняващо от популярните напоследък в света "гастрономични маршрути"?

Елка Влаховска 31 May 2006

Франция
Реймс, Еперн, Троа - пътят на шампанското

Има ли нещо по-вкусно и по-опияняващо от популярните напоследък в света "гастрономични маршрути"? Пътят на уискито в Шотландия и пътят на шампанското във Франция са примамка не само за хората, които обичат тези напитки, но и за ценителите на спокойния отдих, съчетан с приятни дегустационни ритуали.

Пътят на шампанското минава през основните градове в областта Шампан-Арден във Франция: Реймс, Еперн и Троа. На 90 км източно от Париж се разстила тази земя на контрасти, в която ще откриете широки равнини, вековни гори, потънали в тайнственост, и красиви спокойни езера. През цялото време сте с приповдигнато настроение, леко, като мехурчетата във високите чаши с шампанско, които ви
очакват в многобройните специализирани изби. А те са във всяко градче или село. И навсякъде искрящото вино се приготвя по местна уникална рецепта, така че шампанско на цена 10 евро бутилката може да се окаже не по-лошо от прославените търговски марки.

По пътя на шампанското се отсяда в средновековни замъци, с които изобилства регионът. В съхранената старинна атмосфера сякаш нощем бродят духовете на рицари и кавалери. Същевременно стаите са обзаведени с всички модерни екстри, без които не може съвременната градска душа. Нощта в замъка е на много приемлива цена - от 60 евро на човек, а усещането не може да се сравни с нощувка и в най-елитен хотел. Задължително се спазва и вечерният ритуал - чаша шампанско преди сън. В тази атмосфера на магията на шампанското се поддават и онези, които никога не са изпитвали влечение към "лекомислената" напитка. Специалистите ще ви уверят обаче, че дегустацията на шампанско е най-подходяща за ранните утринни часове, когато вкусовите рецептори са особено активни. Малко след закуската започва вълнуващият ритуал. Етикетът изисква да държите високата чаша за столчето, да оцените цвета: златист, не много жълт, но не и блед. Да огледате внимателно мехурчетата, при качествените напитки те са малки и много подвижни. В комбинация с различни мезета, шампанското променя вкуса си. Никога не се консумира с люто или с шоколад - това опорочава изискания му вкус.

Еперн се смята за винената столица на Шампан. На централната улица в градчето са офисите на големите производители на шампанско. Малко на север е градчето Отвилие, където се е родил и живял монахът Дом Периньон, човекът, създал божествената напитка. В Троа пък се намират фабриките на много от известните моделиери, които зареждат елитните модни бутици в Париж. Тук можете да си купите маркови облекла с изключително качество на много по-ниски цени.
Тази земя е наситена и с богата история, чиито следи се откриват не само в старинните замъци, превърнати в елитни хотели. Реймс е известен на света с удивителната красота на готическата катедрала от 13 век, където са короновани 24 френски крале, както и с легендите за Жана Д'Арк.
Повече информация на интернет адрес: www.tourisme-champagne-ard.com
Екскурзия с включване в гастрономичен тур във Франция можете да направите чрез туристическа агенция B&B travel - www.bb-travel.com

Швейцария
Монтрьо и Веве - вино, сирене и шоколад

Ако пътувате в Швейцария, наред със забележителните природни гледки, ще откриете и една география на вкуса. На малка територия се редуват кулинарните традиции на немци, италианци и французи. Наблегнете на "френската следа" по северните брегове на Женевското езеро. Монтрьо и Веве са само на 45 мин. път с кола от Женева и са любимо място на световните шоу знаменитости. Пътеката към този благодатен рай проправя още Чарли Чаплин, който през последните 25 години от живота си заедно с Ууна и децата обитава имение край Веве. Неговият паметник - фигура в естествен ръст, днес гледа към спокойните води на езерото от площада на крайбрежния булевард, а местните хора целогодишно поставят свежа роза в ръката му. И ако Чаплин гледа към водите, вие се огледайте в обратна посока - към живописния пазар на гастро изкушенията, който дава колоритен облик на градчето. Всяка сутрин там се разполагат търговците на пресни деликатеси - зеленчуци, разнообразни плодове, над 25 вида маслини и гордостта на френска Швейцария - над 100 вида сирена. Една от атракциите е да опитате приготвения на място раклет - национално ястие, наред с прословутото фондю. В специален съд пред очите ви разтопяват твърдо сирене и ви го поднасят със свежи зеленчуци. Другата кулинарна забележителност на Веве е Музеят на храненето, т.нар.

Алиментариум, построен и поддържан от концерна Нестле, чийто централен офис е в швейцарското градче. Докато ви разказват за кулинарните традиции на различните народи, неусетно така огладнявате, че излизайки оттам незабавно хлътвате в някое от местните ресторантчета, за да опитате специалитета на региона - рибно филе със сметаново-лимонен сос. Рибата естествено е прясно уловена от водите на Женевското езеро, където се развъждат над 29 вида сладководни "вкусни" обитатели. Познавачите си поръчват костур. За десерт е добре да посетите любимото място на Чарли Чаплин - сладкарницата Confiserie Poyet (конфисери пойе), където предлагат над 50 вида ръчно направени шоколадови бонбони, а всеки от тях е произведение на изкуството. Гордостта на сладкарницата са прочутите Обувки на Чарли, направени от шоколад. На 10 минути от Веве е Монтрьо, град, пълен с легенди от живота на музикалните суперзвезди. И тук има паметници - на Би Би Кинг и на Рей Чарлз, направили шеметни концерти в градчето, и на Фреди Меркюри, който е обичал да скандализира спокойните швейцарци с оргиите и ексцентричността си. Монтрьо е бил любимо място и на други музикални звезди - Дейвид Боуи, Питър Гейбриъл, Стинг, Мадона. Легендата разказва пък, че тук Дийп Пърпъл са написали култовото парче Smoke on the water (Дим над водата) в края на 1971 г. По това време митичният музикант Франк Запа давал концерт и неговите фенове предизвикали пожар и безредици в градчето. Стелещият се дим над спокойните води на Женевското езеро вдъхновил Deep Purple за Smoke on the water.

Ако ви "домъчнее" за исторически забележителности, само на 2 км от Монтрьо е знаменитият Шильонски замък, прославил се в света, благодарение на лорд Байрон и неговата поема "Шильонският затворник".
Повече информация и възможност за резервации на екскурзии по тези места на интернет адрес: www.travel.need.bg

Испания
вкусът на Андалусия

"От Севиля до Гранада цяла ноооощ вървя пеша...", гласи началото на популярен шлагер, в който лирическият герой пътува дълго, за да направи романтична серенада на любимата си. Днес в Андалусия едва ли ще се намери толкова романтична душа, способна на такива жертви. Но огненият дух на Кармен, горещата флиртаджийска натура на Дон Жуан, смехът на Фигаро витаят по тези места, тяхна родина. Хората тук, като истински южняци (Андалусия е най-южната провинция на Испания) говорят гръмко, ухажват пламенно и обичат забавленията. Севиля се слави като романтичното сърце на Испания, може би защото оттук тръгва и славата на огнения танц фламенко. Градът е като оперен декор с тесните си улички, фенерите от ковано желязо, балкончетата, отрупани с цветя - идеално място за интриги и серенади. Но жителите му не се занимават с това. Сутрин в прохладните часове работят, а по обяд се отдават на прословутата сиеста във вътрешните дворове на къщите, под сянката на портокалови дръвчета и с фонтанче в средата, което тихо ромоли. След работа основното занимание тук е да се ходи по тапас-баровете. Те са малки ресторантчета с дървени столове, с приглушена светлина и с много вкусни изненади. Често са съвсем непретенциозни, но много уютни заведения. В тях задължително присъстват на показ бъчвички с вино и увесени пушени бутове - хамон, т.нар. испанска шунка, която се приготвя по грижливо пазена в тайна технология.

На почит естествено са и морските продукти, винаги пресни, приготвени обикновено с лют доматен сос. Местните закуски - "тапас" - ще очароват и най-претенциозния лакомник. Като се започне от скромните мариновани маслинки и пикантното овче сирене и се мине към задушените калмари, печения гъши дроб, нарязаните фино лентички "хамон иберика". Или задушените в пикантен сос бичи опашки - един истински деликатес, чийто вкус се разгръща напълно с чаша вино херес или риоха. Традиция е всеки турист да пристига въоръжен със списък местни храни, които не трябва да пропуска да опита. Няма значение колко дълъг е този списък - важното е, че в него винаги фигурират морски дарове, маслини, сирене и грозде. Местните хора са наясно с това и се стараят да задоволят очакванията. И в добавка - обикновено туристическата програма включва и посещения на местни винарни и семейни предприятия за производство на зехтин в близката околност.

Така че като сувенир, освен впечатленията от прекрасната природа, красивата архитектура и южняшкото гостоприемство на хората, човек да отнесе у дома и превъзходно вино и зехтин. Повече информация и оферти за екскурзии в Андалусия на интернет адрес: www.spacetravelgroup.com
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР