Бяхте ли вече във Портофино?

Перфектно допълнение към cruise стила на Dior е Escale a Portofino - първият екземпляр от колекцията круизни аромати, посветени на пътешествие по някое знаменито крайбрежие. Дебютното ухание предава атмосферата на италианската Ривиера.

Свобoда Сидерова 29 July 2008

Перфектно допълнение към cruise стила на Dior е Escale a Portofino - първият екземпляр от колекцията круизни аромати, посветени на пътешествие по някое знаменито крайбрежие. Дебютното ухание предава атмосферата на италианската Ривиера.

Когато се похвалих на една приятелка, че си купих подобна (е, почти) на  коктейлната леопардова рокля с едно рамо от лятната круизна колекция на Dior, тя учудено ме попита: „Защо изобщо се създават подобни колекции? Някои успява ли да ги носи, след като на пазара са тоалетите от новия сезон?“ Успява и още как! Най-малко, защото круизните колекции са равнозначни на летните, а най-много заради настроението, което носят. Стига, разбира се, да не страдате от морска болест, защото са предназначени за пътуване с кораб или яхта из топлите страни.  

Идеята за елегантната пътешественичка

Израснал в крайморския град Гренвил на брега на Ламанша, Кристиан Диор обожава намиращите се в близост острови и често развежда из тях парижките си приятели. Приятните следобеди на закотвените бели платноходки до някое импровизирано пристанище оставят неизгладим отпечатък върху творчеството му. Характерните за Кралския флот мъхести вълнени палта стават вечерни в спортната му колекция. Палтата с тесни джобове и ¾ ръкави, пуловерите болеро и моряшките набрани ризи, украсени с морски символи, интерпретират с изключителна елегантност cruise стила.

Сакото тип блейзър, носещо името на капитана на фрегатата HMS, през 1937 г. също е „диоризирано“. За свободното време маестрото препоръчва „семпло и практично облекло, не дегизировка като за парти“. „Никога не забравяй коя си – не екзотична циганка или карибска принцеса, а модерна жена“, съветва още дизайнерът. През 50-те тенденциите налагат бяло, морско синьо и червено, панталони с мъжка кройка и сака с бродирани кръпки. Освен широкополите шапки, увековечени в най-популярните женски списания по онова време, несъмнен белег на лукса са и кутийките с ципове, напомнящи бляскави куфарчета, в които се носят парфюмите. Диор не оставя нищо на случайността. Miss Dior, Diorama и Eau Fraîche са в здрави бутилки с необичайни спрей бутони. Кутийките са декорирани с хартия, напомняща плат, или са направени от здрава кожа, съвсем подходящи за дълги пътувания. 

Петият сезон в наше време

Въпреки че много зависи от размера на куфара, нормата на багаж по летищата и най-вече от издръжливостта на спътника, спецовете препоръчват вместо хиляди феерични тоалети да вземете няколко добре съчетаващи се неща – 2-3 чифта панталони, още толкова поли и 10 топа от всякакъв калибър – с гол гръб, презрамки, неочаквани закопчавания или каквото там се сетите. А сега забравете написаното по-горе. Защото сърцето на круизните колекции са... роклите. Отпуската е може би единственото време в годината, когато можете да ги носите 24 часа в денонощието. Което всъщност предлагат и самите дизайнери.

От 2006 г. Джон Галиано отдава дан на традицията в круизните си колекции, залагайки на елегантността и лукса. На всеки 6 месеца той пътува, за да търси вдъхновение. Това лято е като омагьосан от красотата на индийските принцеси. Но Галиано нямаше да е Галиано, ако не интерпретира по уникален начин сарито в стил new look. Депресивните нюанси от рода на сиво и кафяво са пометени като от тайфун от наситенорозово, фъстъчено, златисто, тюркоазено. Ярки и сочни като плодов шербет, при това без вреда за фигурата, нюансите ви карат да се почувствате като източна принцеса или не, по-скоро като Барбара Хътън, „бедното малко богато момиче“ от 50-те. Шапката с голяма периферия, туниката с блестящи камъни, перлената гривна и диадемата в косата са в състояние да потопят в нирвана всеки мъж, дръзнал да ви приближи в радиус от 5 метра.

Първа спирка от ароматната одисея Dior

На хубавата жена й трябват поне 3 яхти. Освен Карибите и Лазурния бряг, в списъка влиза и Портофино, малко пристанище, чиято красота изглежда почти недокосната. Като се замисли човек, можете да редуцирате броя на яхтите до 2. Но не от излишна скромност, а защото наричат градчето „Сан Тропе на Италия“. Но по-важното са не разточителните вили по хълмовете, а старомодният чар на вековните къщи и рибарските лодки. Представете си ленив летен следобед, нагрети от слънцето живописни улички, по които няма жива душа, и упойващ мирис на тоскански кипариси (паркът, обграждащ резиденцията на Диор в Портофино, също изобилства от тях), мирта и мащерка, който се носи на талази. Ммм-м-м, божествено! Замириса ли ви на море? Именно класическата, неподатлива на времето свежест интерпретира ароматът Escale a Portofino. За бягство в убежището на спокойствието цитрусовите нотки – бергамот от Калабрия, италиански лимон и сицилиански портокал, са очевиден избор. Есенция от горчив бадем, „звучаща“ като допир на амарето, загатване за кимион и дървесен акорд на кипарис и кедър навяват мисли за:

a) съблазнителна ваканция
a) безкрайно лято
a) мечтано пътешествие

Оставяме на вас да подчертаете избраното. По диорски пременен е и флаконът. Скъпоценният мотив канаж, високо ценен от модна къща Dior, е още препратка към емблематичната за марката елегантност.  

  

[[photo:1131]]

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР