Шампанско по вълните

Има нещо в шампанското с хайвер. Има нещо в круизите. Нарича се стил.

Адриана Попова 07 May 2007

Шампанското сигурно може да се пие с чипс. До Виена със сигурност може да се стигне и с автобус. Но начинът, начинът...

Круизът е скъпо, но несравнимо удоволствие. Едно е да пътуваш до Виена с кола или самолет, а съвсем друга емоция е да се носиш към града на Щраус, полюшвайки се по вълните на синия Дунав. През деня слизате в градовете, край които минава реката. Вечер купонът на борда тече с пълна сила. А после ви чакат удобните каюти, някои с петзвездни удобства, с баня, телевизор и климатик. На кораба има басейн, шезлонги за хубав речен тен, сауна, фитнес, а докато опитвате превъзходната европейска кухня в ресторанта, може да наблюдавате гледките по реката на видео екран. Когато дойде време за коктейла на капитана, никой не може да ви спре да сложите любимата си рокля и да се превърнете в мис Очарование. Добре де, и мисис може.

Речните преходи, както и морските, са за хора, които смятат, че пътуването към целта е също толкова важно, колкото и постигането й. Луксозните круизи са и лакмус за богатството на едно общество - колкото по-заможни са хората в него, толкова по-популярни са ваканциите на кораб.

Сезонът за пътешествия по Дунав се открива през март и завършва някъде през октомври. От българските пристанища - по-точно от Русе, нагоре по реката тръгва кораб "София" до Будапеща или Виена. Минава се през живописния дунавски пролом Железни врата в сръбския участък, Нови Сад, край хърватския Вуковар. После, докато допивате шампанското си на панорамния бар на носа на кораба, можете да видите как от леката мараня над реката в далечината изплува Будапеща. Слизате от кораба, за да разгледате тази истинска дунавска перла. Следват Братислава, Виена и романтичните австрийски градчета Дюрнщайн и Мелк. Мелк ще прозвучи може би познато на феновете на "Името на розата" от Умберто Еко. Тамошното бенедиктинско абатство е първообразът на манастира в романа. В библиотеката му има над 100 000 тома, но за това да му мислят монасите. Туристите обикновено се впечатляват много повече от живописното разположение на абатството върху 60-метрова скала. Дюрнщайн е точно това, което очаквате от едно малко средноевропейско градче - романтични улички, красив площад и... чаша вино, за предпочитане бяло. Районът е винарски, така че това е моментът да опитате как го правят австрийците.

Обратният път към България вече не е толкова вълнуващ - но пък е бърз. Със самолет. Или какъвто начин предпочетете.

Ако не държите да се качите на кораба от България - възможностите ви се увеличават. Както и луксът. Круизът може да започне в Будапеща с плаващите хотели "Русе престиж" или "Елегант лейди". А може и съвсем да напуснете дунавските води. Български кораби плават по Рейн, Майн и Мозел. Може да стигнете германските Нюрнберг и Пасау, швейцарския Базел или френския Страсбург. Също и нечувани градчета като Келхайм, Райденбург и Бамберг, които със сигурност са уютни, красиви и пълни с хора, които казват "яя-яя" и сервират хубави немски сладкиши и бира. На борда на четиризвездния "Хайнрих Хайне" може да пътувате от Франкфурт през Кобленц, Кьолн, Ротердам, Антверпен и Хага до Амстердам, където да видите Парка на лалетата с неговите 7 милиона цветя. На бас, че ще ви хареса.

Повече информация на: www.dunavtours.bg

Бордови дневник

Купон от мрак до зори
Панорамният бар работи от 10 до 1 след полунощ. Работното време на бара на слънчева палуба зависи от метеорологията. Всяка вечер има танцова музика в Панорамния бар и в пиано бара.

Дрескод
През деня и по време на екскурзии - удобно облекло и обувки, шапка и слънчеви очила. Не е лошо да имате дъждобран. От опит ще ви кажем, че няма нищо по-удобно за ходене по палубата от ниски обувки с връзки или маратонки. Хубаво е да имате и нещо официално, което да облечете на капитанския коктейл или на гала вечерята. А защо не и когато слизате в пиано бара. А, да - и бански за басейна, сауната и слънчевата палуба.

Слънчево настроение
Не забравяйте слънцезащитната си козметика, и тъй като сте във "водна" среда, SPF трябва да е не по-малко от 20.

сметката, госпожо
Сметките от бара, ресторанта, магазина и др. се плащат последния ден на рецепцията в брой или с кредитна карта (Euro, Master, Visa). Официалната валута на борда е еврото.

Бакшишите
Не са включени в цената на пътуването. Ако искате, можете да оставите в специалната кутия на рецепцията плик със сума по ваша преценка.

Шопинг зона
На борда има безмитен магазин с предмети за всекидневна употреба, сувенири, цигари и парфюми на безмитни цени.

Час по красота
За фризьор, масажист и сауна час се записва на рецепцията или при фризьора.

Съжалявам, Рекс
Не можете да вземете домашния си любимец на борда, няма начин.

Екскурзии
Правят се в почти всички при-станища. Купуват се на борда.

Бъди точна, мила
Не е добра идея да закъснявате с качването на борда. Корабът спазва стриктно времената на приставане и отплаване.

Докторе, защо
Лекарските услуги и медикаменти се заплащат.

Пушком
Пушенето не е най-приветстваното занимание. Обикновено в панорамния бар на носа има маси за пушачи.

Добър апетит
В ресторанта има предварително утвърдено меню от 5 блюда за обяд и вечеря, блок маса за закуска. Следобеда ви очаква кафе със сладкиш, а за нощните птици има среднощна закуска. Храните се на резервираната за вас маса. Ако имате специфични желания, като диети за диабетици, вегетарианци, алергии, обявете ги в началото.

Хидратиране
Водата на борда на кораба е питейна.

[[photo:1129]]

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР