Карлови Вари

Най-голямото събитие тук е ежегодният филмов фестивал.

Ваня Шекерова 03 February 2007

Вълненията около него не свършват с раздаването на наградите. Звездите, спуснали се от Холивуд и от по-скромния европейски кинонебосвод, оставят своя траен отпечатък върху курорта – арт портрети във фоайетата на хотелите, автографи върху техните ведомствени вестничета, над които дълго да цъкат с език туристите. Местната клюка е, че руският режисьор Никита Михалков е купил един от най-старите и най-стилни хотели, огромния Pupp, макар свърталището на кинаджиите да е по американски безличният, макар и сравнително нов Thermal.

А Pupp e своеобразна емблема на Карлови Вари – апартаментите му се казват Дворжак, Гьоте, Бетовен, има един императорски с цена 700 евро и президентски за 1300 евро на нощ. В него като нищо може да спите в легло, на което е спала примерно Настася Кински, Джулия Ормънд, Орнела Мути или Джина Лолобриджида, вярвам, че тези, на които са почивали Ференц Лист или Карл Маркс, вече ги няма.

Водата
Тя заслужава специално внимание, не само защото е причина тук да възникне балнеокурорт още през 18-ото столетие, не само защото е лечебна – твърдят, че три курса от по 20 дни калцират язви на стомаха и дванадесетопръстника. Водата от 12-те топли и студени извора тук е обект на особена почит и пиенето й е превърнато в нещо като поклонение. Всички извори са каптирани и безценната течност тече от дизайнерски чешми, над които са построени специални куполи – най-често им казват Колонада. В Карлови Вари храмът на водата е в центъра на курорта. За топлия минерален гейзер е изграден модерен стъклен свод, под който той си блика и може да бъде наблюдаван и отвън.

Край него са разположени чучурите - и внимание! – многобройни сергии с порцеланови бърдучета. Няма начин всеки, дошъл да си глътне от иначе гадната на вкус вода, да не си тръгне оттук с бърдук – размерите и формите са истинска фиеста на чешкия порцелан. Има и още нещо – при утаяването си минералната вода напластява червеникав пясъчник, от който чехите са се изхитрили да правят малки пластики. Нищо чудно търговският оборот на Карлови Вари да надвишава този на нашите най-големи морски курорти, взети заедно. Той не се формира само от търговията с порцелан и стъкло, но и в многобройните магазини за бижута, представящи както изделията от прословутия чешки гранат, така и най-скъпоценните творения на водещи световни бижутерийни компании.

Водата е обект и на друг интерес – не случайно в Карлови Вари всяка година се прави международен спа фестивал. Градчето има свое летище, на което кацат чартърните самолети, а от летището в Прага има директна автобусна линия с цена на билета 7 евро и време на пътуване около 2 часа.

SPA на150 години
Приблизително от толкова на Европа е известен триъгълникът Карлови Вари – Марианске Лазне - Франтишкови Лазне, конкуриран единствено от швейцарския Сент Мориц. Тук е било модно да се идва и курортът е бил сборен пункт на императори и крале, на шейхове и аристократи. Те сигурно не са били толкова прости, та да пият от местната бира Pilsner Urqwel – американците са я обявили за едно от десетте най-гъзарски питиета, ние ги поддържаме, защото също не сме аристократи, пък и сме информирани за нейния лечебен ефект, особено когато се консумира в прясно състояние, близо до пивоварната в Пилзен.

Но това, което ни сближава с всичките високопоставени особи, отсядали тук, киснали божествените си тела в минералните басейни и пили от изворите, са баните, построени от тях и за тях. Издигали са истински храмове на водните процедури – и сега в Карлови Вари работи императорската баня, чиято фасада напомня повече на театър, отколкото на заведение от комунално-хигиенно естество. Атракция е и по-новата градска баня, която е един ден мъжка, един ден женска, а в повечето случаи смесена, като изглежда тук е въпрос на престиж да се разхождаш без каквото и да е подобие на плажно облекло.

13-ият извор
Така наричат малката дестилационна на знаменитата чешка бехеровка, която местните почти боготворят и изискват това и от туристите. Затова нека й отдадем дължимото. Може би най-тежкият аргумент в нейна полза е датата на раждането й – през 1807 година фармацевтът Йозеф Бехер и английският лекар Фробриг създават съвместно горчива алкохолна напитка, чиято рецепта и до ден днешен е тайна. Знайно е, че тя съдържа екстракт от над 20 билки и подправки в уникална комбинация и отлежава по няколко месеца в 365 дъбови бъчви. Най-популярният в Чехия коктейл е “Бетон”: бехеровка с тоник и късче лимон, свежо и сгряващо едновременно.

В момента се произвеждат само два вида от нея – оригинална горчива и малко по-сладка като сироп за кашлица. В дестилационната има малък музей на бехеровката, който изтъква пред посетителите, че преди тях тук са минали и са дегустирали целебното средство и Йохан Волфганг Гьоте, и Зигмунд Фройд, и София Лорен, и първият космонавт Гагарин, и Морис Шевалие, и Франк Запа... И повярвайте, те са отнесли със себе си поне по едно шише, същото каквото ще отнесете у дома и вие – опаковката не се е променяла близо два века, както и съдържанието й. Това се казва стандарт!

Околностите
Колкото и да ви е хубаво на процедури в спа хотела в Карлови Вари, душата ви сигурно ще затъгува и за малко история, и за малко култура. Може да започнете от изворите на реката Тепла, край която е построен курортът Карлови Вари. Там има един манастир с изключителна библиотека – не за четене, а за гледане, разбира се. Но още по-вълнуващ е замъкът Локет, в миналото известен като ключа за Чешкото кралство. Първите сведения за селище на това място датират от 1234 г., а замъкът се свързва и с основаването на курортното селище Карлови Вари.

В началото на 19-и век замъкът бил преустроен в затвор, както впрочем и друг един бароков замък в околностите – Бечов. Но за него след малко, а сега – за атракцията в Локет, каквато е без съмнение подземието, запазено или по-скоро реставрирано във вида, в който го е използвала за мъчения Светата инквизиция. В катакомбите витаят призраците и звучат воплите на изтезаваните прелюбодейки, еретици и всякакви други престъпници, които на всичкото отгоре могат и да се видят като механични кукли с реални размери, разчекнати, дамгосвани, стискани в менгеме под контрола на доволно въртящи глави инквизитори. Е, гледката е потискаща и затвърждава впечатлението, че Средните векове не са били време за живеене.

Затова пък с двойно по-голямо удоволствие ние, туристите от началото на 21-и век, удряме по една голяма наливна бира в механата на замъка, която отвсякъде си мирише на вехто и автентично, т.е. на гулаш и на влага.
Обещах да ви разкажа каква е черешката на тортата в замъка Бечов, където ви пратих да вдъхнете малко от историята и културата на този край покрай спа удоволствията – тук може да видите истински кивот, златен, изработен перфектно и изложен в специална зала. Той съхранява мощите на Св. Мавриций и около него има интересна история, която би могла да послужи за сценарий на следващия епизод от приключенията на Индиана Джоунс – кивотът бил скрит, откраднат, търсен, намерен, реставриран...

За да не прекалите със замъците, в Карлови Вари има и театър – по-малък от Народния в София, но истинска барокова прелест, а всеки уважаващ себе си хотел кани своите гости на симфонични концерти – някак си по-различно звучат Дворжак и Сметана на място, честно. За любителите се организират голф турнири – имам чувството, че в Чехия се падат повече голф игрища на глава от населението отколкото на Острова. Зимно време за допълнителен разкош има леки писти с влекове. Може да отскочите до Марианске Лазне, където ще смените вкуса на водата със седем нови и ще порадвате окото с архитектурни и природни прелести.

 

[[photo:1127]]

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР