три места за бохеми естети

Дълбоко вкоренено в природата на истинския бохем е да не използва суперлативи. Той умее да се радва на живота като цяло и на настроенията на мига в частност и когато попадне на място, отговарящо на нагласите и вкусовете му, ще каже: „А, това е добро.“

Елка Влаховска 15 September 2009

Дълбоко вкоренено в природата на истинския бохем е да не използва суперлативи. Той умее да се радва на живота като цяло и на настроенията на мига в частност и когато попадне на място, отговарящо на нагласите и вкусовете му, ще каже: „А, това е добро.“ Определението, макар да звучи просто, включва цяла вселена от възприятия – от вкусната храна през добрите напитки до атмосферата и усещането, че си сред свои и че ще се завръщаш там почти като у дома си. Подобни места, които се създават с много познания, опит и усет, бързо стават любими на бохемско-артистичния елит, който включва не само представители на свободните професии, но и на политици, бизнес мениджъри и дори компютърни специалисти, макар за последните да се твърди, че възприемали радостта от живота като парче пица и Кока-Кола пред монитора до зори. EVA ви предлага три столични заведения и три причини да ги посетите. 


Клуб на архитекта


1 заради атмосферата. Тихо място до Докторската градина, с перфектно композиран вътрешен салон с дървени маси и ретро столове и с градина със стари дървета, в чиито листа прошумоляват историите на бохемските вечери на много години.
2 заради рибните ястия и пилешкото с естрагон, полeти с добре изстудено бяло вино през лятото, и трите вида джолан – свински, телешки и агнешки, през зимата. Да не забравяме крем брюлето и малиновото тирамису.
3 заради това, че ако през деня е трябвало непременно да се обадиш на някого, но си забравил, със сигурност ще го срещнеш там. И ще си говорите дълго, като няма и да ти хрумне, че си го търсил по работа. 


 

 

СкараБар


1 заради вкусната скара – кюфтета и кебапчета, чиято кайма се прави на място от три вида месо, пържола и бифтек, домашна наденица. Всичко е прясно: зеленчуците са току-що купени от пазара, месото се доставя от специална кланица в Попово. Десертите също се приготвят на място.
2 заради гроздовата на Сашо Велянов или сливовата на Панко Панов (тук зад повечето продукти стоят имена!) и заради подлучените тиквички на жар.
3 заради вината, подбрани от утвърдения винен консултант Яна Петкова. Добри изби на добри цени, гарантирано. В заведението може да си занесеш и своя бутилка, ако искаш да я изпиеш с приятели в приятна атмосфера и друг да сготви вместо теб. Плащаш 10 лв., т.нар. „такса тапа“, практика, срещана често в САЩ и в Австралия. 

 

 

кафе-бар и ресторант Artisti


1 заради интериора, който предразполага да се почувстваш като в манхатънско бистро.
2 заради удоволствието да пиеш коктейли с приятелки в късния следобед.
3 за да вечеряш вкусно и евтино след театралната пиеса, която си гледал. Заведението предлага своите две действия – първо: избор между четири вида салати, и второ: четири предложения за основно ястие по избор плюс чаша вино или малка наливна бира. Цена на „билета“ за ресторанта – 12 лв. след показване на скъсания билет от представлението на Сатиричния театър за същата вечер.   

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР