време за суши

Всъщност, няма сезони за пристрастените към диетичната и оригинална японска храна, която за щастие вече навлезе в градската ни гурме култура с подобаващите ритуали, вкусове и атмосфера. В ресторантите суши менюто обикновено се съпътства и с богат избор на рибни ястия. И ако по време на отпуската си облизвахме пръстите в морските заведения с прясно уловените калкан, карагьоз и сафрид, сега можем да удължим „морския вкус“ на небцето, облизвайки, образно казано, японските клечки.

Елка Влаховска 14 October 2008

Всъщност, няма сезони за пристрастените към диетичната и оригинална японска храна, която за щастие вече навлезе в градската ни гурме култура с подобаващите ритуали, вкусове и атмосфера. В ресторантите суши менюто обикновено се съпътства и с богат избор на рибни ястия. И ако по време на отпуската си облизвахме пръстите в морските заведения с прясно уловените калкан, карагьоз и сафрид, сега можем да удължим „морския вкус“ на небцето, облизвайки, образно казано, японските клечки. И да извършим мирно прехода от „тарзанското“ лято към градския стил на живот. Супи с водорасли, изтънчени рецепти с риби от далечни води, суши – любимото суши! - са здравословни и изискани ястия, с които да посрещнем есента красиво и вкусно.

 

Японски ресторант Hamachi

Нов, съвсем скоро открит в сърцето на Лозенец, той все още не е „превзет“ от столичните юпита, търсачи на нови гурме усещания. В спокойната и уютна атмосфера се срещат на делови обяд или приятна вечеря адвокати, журналисти, архитекти, дизайнери. Менюто е автентично, консултирано от бившия главен готвач на японското посолство – Шигеки Танака сан, сред което се открояват мисо супа, темпура, щипки от кралски рак и голямо разнообразие от рибни ястия. Сушито е по традиционна рецепта и ценителите ще разпознаят автентичния вкус. Аз избрах в разгара на лятото да отседна в т.нар. зимна градина на ресторанта, която изненадващо съчетава все още запазената атмосфера на малките дворове зад къщите в кв. Лозенец с елементи от японската дзен-стилистика. Градината, заедно с интериора на вътрешния салон и дискретната ВИП зала с ниска масичка и места за сядане на земята по японска традиция са дело на дизайнера Ясен Панов. Препоръчвам ви да опитате освен суши, сьомга с джинджър сос - тънък и фин, която, признавам си, „изпи“ с удоволствие изстуденото бяло вино, поднесено в чаша Riedel. А накрая – за освежаване на вкуса – си поръчайте сладолед от зелен чай, в който ще доловите и аромата на много фино нарязана мента.

 

Fuzen – fusion&sushi ресторант и бар

В гранд-хотел Оазис на Слънчев бряг отвори врати новият ресторант и бар Fuzen с меню и атмосфера, вдъхновени от традициите на Далечния изток. Стилно място, където храненето е ритуал, а ястията омагьосват сетивата. Интересни акценти в менюто са глазираната сьомга с мисо по японски, разнообразните суши вариации и шоколадовото суфле със сладолед и зелен чай. Не само в приятната Bamboo зала сред екзотична зеленина и камък, но и на бара се предлагат всички ястия. V.I.P. зоната на второ ниво пък осигурява уединение в луксозна обстановка.

 

 

 

 

 

Ресторант Кабуки Сакура

Есента е красива като в градините на Киото в градината на най-стария суши ресторант у нас в хотел Кемпински-Зографски в столицата. Ландшафтният дизайн на японския архитект, проектирал според традициите на родината си прекрасното място в столицата ни, може да се оцени точно през есенния период. Автентични японски картини, самурайски доспехи и типична подредба в интериора допълват оригиналния вкус на суши специалитетите, темпура и тепаняки. Бизнесмени, хора от шоу-елита и рекламни босове са сред редовните гости на  ресторанта.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР