Женствена и секси

Какво искат жените и как ги харесват мъжете?

Елка Влаховска 28 December 2004

Идеята за този моден експеримент тръгна от репликата на колежка: "Винаги съм мечтала мъжът ми да ми купи палто от норка, а той все ми купува дънки. Просто намира, че в тях изглеждам най-секси." Какво искат жените и как ги харесват мъжете? Каква е представата на съвременната жена за нейната женственост? Съвпада ли тя с представата на мъжа?

EVA се втурна в експериментално проучване. Подбрахме три двойки - обикновени, работещи млади хора. С избора на бутиците, които предлагат много секси и романтични дрехи, поставихме "клопка" на момичетата: да преодолеят стереотипите на деловото ежедневие и да изберат тоалети, с които се чувстват истински жени.

По-важен обаче бе изборът на мъжете: кое облекло според тях подчертава женствеността на дамите им. Първо в магазина влизаше жената и избираше тоалети според вкуса си. По-късно идваше мъжът, (за да не се влияе от нейните предпочитания), и избираше дрехи за жена си. Експериментът неочаквано разби пет женски мита.


1. Черното е винаги секси и дори в делови костюм възбужда мъжете. (Мъжете рядко избират за любимата си тоалет в черно и категорично отричат, че този цвят им въздейства така.)


2. Тигрица в облеклото, тигрица и в леглото. (Мъжете смятат тигровата и леопардовата шарка за агресивна и рядко я свързват с представите си за женственост.)


3. Розовото е запазеният цвят за блондинки. (Дори да е най-сериозната дама на света, мъжът харесва жената в романтично розово или нежно лилаво.)


4. Щампите на цветя са от времената на баба. (Даже заклет хеви метъл би се появил навсякъде с дама в рокля на цветя.)


5. Мъжете мразят да ги влачат по магазините, защото не разбират от дрехи. (Мъжете имат непогрешим усет за размера, кройката и цвета на дрехата, с които любимата им би изглеждала добре. Мразят да ходят по магазините, защото, за да се съгласи с тях, на любимата й трябва време, колкото за два футболни мача.)

 

място на действие: магазин Trend Box

участници: Боряна Великова, 29 г., експерт маркетинг, и Аспарух Великов, 29 г., специалист реклама

Боряна действа делово - знае какво иска и взема бързи решения. Не изпада в тягостни колебания каква дреха да избере и с какво да я съчетае. Казва, че в ежедневието подчертава с тоалетите своята женственост, бяга от клишето на деловия строг костюм. В гардероба си има дрехи в зелено, червено, синьо, харесва активните цветове.

Първият й избор е цветен костюм - сако и пола, които комбинира с блузка в розово: така би се появила и на делова среща. Избира женствен тоалет в преобладаващо черно: пола до коленете, блузка и вталено късо сако. "Черното подчертава силуета и импонира на всеки. А малката черна рокличка винаги е секси и спасява при всички случаи." Поколебава се за секунда и грабва червена чантичка croco print (крокодилска щампа), "защото само черно ще е скучно и ще тежи". После си избира тоалет в бяло - тесен панталон и яке с "елек" от ярешка кожа: "Това е тоалет за шопинг. Кожата прави якето секси."

тя избра...

Аспарух никога не е избирал тоалет за своята дама и е силно притеснен да не сбърка. "Обикновено чакам пред магазина, докато Боряна си хареса нещо." Сега трябва да решава той и като истински мъж приема предизвикателството. Посяга към същата цветна пола, която е избрала Боряна, но не и към сакото.
Комбинира я с прилепнала по тялото блуза в розово. Боряна се облича мълчаливо. Питам я дали се харесва така, а тя отговаря: "Не обичам розовото. Свързвам го с блондинки и кукла Барби." Категорична е, че не е подходящо за работещи жени. Другият избор на Аспарух приема с усмивка - същата черна пола, която тя е харесала, но съчетана с прилепнала черна блуза с набори и дълбоко деколте, обшито с цветя. В допълнение - черна обувка с цвете върху нея и черна чанта с декорация от цветя.

той избра...

Къде би се появила с такъв тоалет?

"Ами, на много официално парти или на сватба".

място на действие: магазин Mango

участници: Милена Станчева, 32 г., мениджър маркетинг и продажби, и Пламен Величков, 30 г., инженер

Милена се насочва към елегантна вечерна рокля в черно с тънки метални презрамки, които наподобяват колие, и с асиметрични волани от тюл. Роклята й стои добре, но тя не се харесва в нея. Посяга към бяла пола, леко разкроена, над коленете. Чуди се с какво да я комбинира. Бяло сако? Не. Спира се на блуза в черно с лодка деколте и обувки с висок ток и остри върхове. После внезапно вижда черен панталон от естествена кожа и заявява: "Винаги съм мечтала за черен кожен панталон."

Грабва го и го комбинира смело с бюстие в модния цвят пепел от рози. Все пак решава да пробва и черната кожена пола. И двата тоалета й стоят добре. Докато тя е в пробната, идва приятелят й. Противно на очакванията, той никак не се стряска от задачата да избере женствен тоалет за половинката си и точно за 15 минути избира цели три

тя избра...

Смята, че ще стоят чудесно на Милена и казва, че с тях с радост би я завел на клуб. Облеклата са цветни, всички тоалети са с поли и в последните модни тенденции като кройка и десен. "Харесвам по-нестандартните и по-цветните дрехи - казва Пламен. - Милена е по-консервативна, обича черното и ако може, да скрива всичко до глезена. Защо младите момичета харесват толкова черния цвят? Не смятам, че в него има нещо възбуждащо.

А късата пола си е просто задължителна." Пламен недоумява каква е тази женска нерешителност при избора на дрехи. "Обикновено влизам в магазина, оглеждам, избирам и купувам." За разлика от повечето мъже, той не е от типа на нетърпеливците, които пушат пред магазина и тропат нервно с крак, докато дамите им подвикват отвътре: "Това как ми седи?"

 той избра...

Остава изненадан, че Милена си е избрала черен кожен панталон, но заключава спокойно: "Е, тогава ще трябва да си купя мотор." Когато му посочвам черната рокля, която избра в началото, Пламен заявява: " Не, тюлове и пайети не са в моята представа за женственост." И се хвали, че е избрал хубава официална рокля на Милена за сватбата на техни приятели - семпла, до коляното и цялата на цветя.

 

място на действие: магазин Pamela Megan

участници: Ели Антова, 23 г., управление на туризма, и Николай Стоянов, 24 г., управление на туризма

Ели се облича спортно елегантно през деня, но не пропуска да подчертае своята женственост с грима и прическата. Тя категорично изразява пристрастието си към панталона, въпреки че на срещата идва в пола, а в магазина дълго разглежда полите и роклите. Първото нещо, към което посяга, е леко разкроен панталон и розова жилетка, тип "прегърни ме". Смята, че това е нейният стил - леко консервативен, но с женствен акцент. С този тоалет би се чувствала добре в ежедневието.

За парти дълго се колебае дали да избере рокля в преобладаващо розово, пробва я, заявява: "Това не е за мен" и прави категоричен избор - полупрозрачна блуза на цветя и сини джинси с коланче от цветни камъни. Няма нищо против съвета на консултантите за аксесоарите - ефектно колие и розова чантичка, обшита с пайети. С приятеля си Николай никога не са ходили по магазините заедно.

 тя избра...

Всеки купува сам дрехите си. Затова неговото затруднение е видимо - случва му се за първи път да подбира дрехи за любима жена. Заявява, че е привърженик на черното, бялото и сивото, но първото нещо, което категорично хваща, е женствена блуза с щампи на ретроснимки и рози и с външни шевове - атрактивна и нестандартна.

Дрехите с леопардови шарки обаче подминава решително: "Не харесвам този тип дрехи, не ги намирам за секси." Когато консултантките в магазина му помагат с различни екстравагантни комбинации, той се спира на костюм в розово, с предизвикателно полупрозрачно бюстие.

 той избра...

Ели наистина е неотразима в този тоалет: със закопчано сако изглежда като дама, запътила се на достолепно благотворително парти, щом дрехата се открехне, става палава секси лейди. Ели напълно се съгласява с избора на Николай. Досега не се е случвало да критикуват избора на другия. Може би защото и двамата се придържат към по-изчистената, спортна линия.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР