Мъжът и неговото тяло

Верните ни читатели вероятно помнят (и пазят) броевете на EVA, в които сме правили фотосесии с голи тела

Ваня Шекерова 28 November 2004

Милко Георгиев 28 г, зодия Рак ръст 185, тегло 72 кг, магистър по компютърни системи в Техническия университет, - София, работи като личен треньор www.spidersport.com

Снимка: фотография калин руйчев стайлинг диана шингарова грим даниела аврамова

Верните ни читатели вероятно помнят (и пазят) броевете на EVA, в които сме правили фотосесии с голи тела - първо с женски, възпроизвеждайки известни ренесансови платна, после с мъжки в ефектни дизайнерски столове. И в двете сесии поканихме за участие популярни личности - от артистичния свят, от агенциите за модели и от шоубизнеса. Този път решихме да продължим темата Тялото пак с мъже, но неизвестни на широката публика.

Тялото без лице и то в гръб. Защото по всеобщото мнение на нежната половина от човечеството, за жените е много важно как изглежда мъжът не само отпред, а и отзад. При направено спонтанно допитване сред Евите в нашия малък, но сплотен колектив, се оказа, че почти две трети от нас оценяват мъжа по гърба и дупето. "Само като видя извивката на плещите, мога да разбера дали това е Той", каза една от нас.

Така че целта на тази фотосесия с голи мъже е не да разголваме душите им (което се оказа почти непостижима задача при представителите на силния пол), а да разберем как мъжете умеят да изразяват себе си чрез своята обратна страна. Както и да научим повече как съвременният български мъж се отнася към тялото си, как го възприема, как го поддържа и използва.

По време на подготовката на реализацията на този проект се убедихме, че е трудно да накараш един мъж да се съблече пред обектива на камерата, ако той не се харесва. Много от набелязаните от нашия екип мъже, които изглеждаха достатъчно самоуверени на първо четене, впоследствие се отказаха да позират и да говорят пред списанието по няколко основни причини: първо, защото самите те не бяха убедени, че изглеждат добре както ги е майка родила, второ - защото сметнаха, че гол не звучи гордо, а несериозно и това ще се отрази зле на техния имидж. От всички, които дадоха съгласие да участват в сесията, избрахме четирима. Различни по професия, приблизително на една и съща възраст, макар да имаше и кандидат на 65 години.

Дизайнерката Диана Шингарова, художник по професия, която бе стилист на фотосесията, сподели, че й е за пръв път и с изненада е установила, че мъжете се чувстват изключително безпомощни, когато ги изправиш голи, дори и в гръб, пред обектива. Те просто не знаят какво да правят с тялото си. Два пъти по-сложно става, когато, след опита да изразят себе си чрез своя гръб, трябва да обърнат към камерата лицето си. Тогава започват истинските притеснения.

И така, четирима млади българи са пред вас с гърбовете си, лицата си и откровенията си за това как се разбират със своето тяло.

 

Милко Георгиев

28 г, зодия Рак ръст 185, тегло 72 кг, магистър по компютърни системи в Техническия университет, - София, работи като личен треньор www.spidersport.com

Имало ли е момент, в който си се притеснявал от тялото си? Чак да съм се притеснявал - не, но телосложението ми дори днес е извън съвременните представи за здраво мъжко тяло. Винаги съм бил слабичък и това ми е било показвано по един или друг начин.

Харесваш ли тялото си такова, каквото е? Тялото ми е част от мен, да не го харесвам е все едно да не харесвам себе си. Когато навремето сериозно тренирах Таекуон-до, правех страхотни движения с него, които ми доставяха огромно удоволствие. Днес повече от всякога му се радвам.

Колко често се оглеждаш в голямо огледало гол? Случва се да си хвърлям "самовлюбени" погледи в банята. Във фитнес залата огледалата са навсякъде и е трудно да не се оглеждаш. Един ден в моята спортна зала няма да има огледала, защото това разконцентрира тренировката. Е, за банята ще направя изключение.

Какво от тялото ти харесват най-много жените? Дупето, гърба, гърдите, раменете. Харесват излъчването на цялото ми тяло.

Умееш ли да изтъкваш предимствата на тялото си? Как? Не правя нищо специално, за да подчертая нещо от тялото си. Ходя с удобни дрехи, обикновено в черно, тъмносиньо, зелено или оранжево. Може и бежово, ако ми хрумне в момента. Не претендирам, че умея да ги съчетавам.

Как поддържаш тялото си във форма - физически натоварвания, масажи, други процедури, диети, специални програми? Моят основен принцип е: правилно, постепенно, постоянно. В момента тренирам с тежести поне 4-5 пъти седмично за по 20 минути. Залагам на висока ефективност, смея да твърдя, че знам какво правя. Осъзнал съм, че здравето е най-важно. Например красотата е негов аспект, затова, ако си здрав, си красив. Всеки друг подход е повърхностен, нетраен, понякога вреден. Правилната тренировка е подчинена на полезните движения. Във фитнес залите хората погрешно правят упражнения за този или онзи мускул. Когато мускулите следват движенията, работят заедно - именно тогава се развиват хармонично. В продължение на милиони години на предците ни се е налагало да извършват следните движения: да тичат, да вдигат, бутат или дърпат тежки предмети - движения, ангажиращи цялото им тяло. Тези движения са формирали нашите тела днес, те са оптимизирани за извършването им. Следователно изолирането с цел работа с един мускул е абсолютно погрешен подход. Жените и мъжете могат да тренират еднакво, с еднакъв процент натоварване, разбира се, жените са с по-малка абсолютна сила. Силата е умение и не е пряко свързана с обема на тялото. Вдигането на тежко, само по себе си, не предизвиква растеж на мускулите, нещо, което плаши жените. Аеробиката далеч не е най-подходящото физическо натоварване. Натрупването на телесна маса трябва да става бавно и с естествена храна. Храненето допринася поне за 70% от успеха ми. Не ям брашно, захар, ориз, картофи, бобови култури. Избягвам плодовете. Най-важни за мен са млечните продукти (без прясно мляко), всички видове месо с мазнините му, яйца, субпродукти - особено черен дроб, бульон от едри кости, рибено масло по 1,5 г на ден. От растителните мазнини се храня със сурови лешници и бадеми. Не ям никакви хранителни добавки.

Би ли прибягнал до пластична корекция на някаква част от тялото си и по каква причина? Ако, не дай Боже, нещо лошо се случи с тялото ми - да, но иначе в никакъв случай.

Вярваш ли, че в здраво тяло се крие здрав дух? Вярвам в дефиницията за единица дух-тяло. Всяко проявление на ментално ниво има физическо проявление в тялото, както и обратното. Хората с вътрешна потребност често се опитват да я задоволят с външен обем - увеличават тялото или имуществото си. Нужно е да има баланс между вътрешното и външното, човек да се развива пропорционално в двете посоки. В противен случай дисбалансът, може да го катурне навън или навътре.

 

Огнян Стефанов

 24 г, зодия Дева, ръст 185см, тегло 72 кг, фотограф

Имало ли е момент, в който си се притеснявал от тялото си? Никога. Не съм се чувствал ощетен нито от ръста си, нито от някакво съотношение на обиколки и дължини на отделните му части.

Харесваш ли си тялото такова, каквото е? Да, нямам забележки към тялото си. През зимата качвам тегло, стигам до 76 кг, но го смятам за естествено и почти не ми личи, защото винаги са ме смятали за твърде слаб. Ако усетя, че започва да ми тежи, защото аз винаги и без кантар усещам кога съм наддал, намалявам яденето и готово.

Колко често се оглеждаш в голямо огледало гол? Винаги, когато влизам в банята, но само мимоходом, без да се концентрирам върху това. Аз много често ходя из къщи гол, свикнал съм така, но за гледане - не се гледам.

Какво от тялото ти харесват най-много жените? Казвали са ми, че имам хубави ръце.

Как поддържаш тялото си във форма - физически натоварвания, масажи, други процедури, диети, специални програми? Не се замислям за това, обличам се по начин, който ми е удобен. А, всъщност напоследък нося по-смъкнати панталони, защото са ми много дълги краката и смятам, че това ми нарушава пропорциите на фигурата. Професията ми е такава, че непрекъснато съм в движение. Навремето съм тренирал колоездене, а сега се придвижвам из града с велосипед. Смятам, че това ми е достатъчно. Обичам да ходя и из планината, не само за да снимам, а и да се зареждам, тя ми действа успокояващо.

Би ли прибягнал до пластична корекция на някаква част от тялото си и по каква причини? Такова нещо не бих направил, гадно е. Смятам, че мога да постигна тялото, което искам, сам. С упражнения, каквито в момента не правя, защото смятам, че не ми се налага.

Вярваш ли, че в здраво тяло се крие здрав дух? Важно е да съм в съгласие със себе си и да се харесвам. Да зная какво искам и да съм добре с главата си.

 

Раймонд Ангелов-Ромбеца

 39 г, зодия Риби, ръст188 см,тегло 98 кг, автомеханик

Имало ли е момент, в който си се притеснявал от тялото си? Притеснявам се от тялото си, когато видя, че кантарът показва трицифрено число. Тогава ограничавам храната. Не вечерям и отбягвам хляба. Връщам килограмите си за около 3 дни и дори понякога отслабвам повече. Иначе по принцип съм нудист, дете на къмпинг "Веселие" и никога не съм се притеснявал от това как изглежда тялото ми. Не ми се е случвало и да се чудя как ще изглеждам, когато съм се събличал преди секс. Аз съм си такъв, какъвто съм си и не мога да се променя.

Харесваш ли си тялото такова, каквото е? Не харесвам особено фигурата си в момента, може и да е по-добра. Би било добре да ми липсва коремът, което ще ме кара да се чувствам в по-добра кондиция. Навремето бях хеви-метъл и жените много си падаха по мен. Сега обаче интересът е намалял, заради възрастта ми. Така си го обяснявам аз. Известна певица от края на 80-те, с която бяхме гаджета по онова време, беше казала по мой адрес в един вестник, че съм един от най-хубавите мъже на "Кравай". Тогава бях 75 кг. Сега смятам, че е редно да съм 90 кг. Преди около няколко години се случи да ям само супи няколко дни, защото имах проблем с един зъб. После реших да се пробвам да видя колко време мога да издържа така и откарах на супи 3 месеца. Тогава от 97 станах 90 кг и нямах никакво шкембе.

Колко често се оглеждаш в голямо огледало гол? В огледалото гол се гледам всеки ден, след като се изкъпя и не виждам хубави работи, свързани с килограмите.

Какво от тялото ти харесват най-много жените? Какво харесват жените в мен? Труден въпрос. Мисля, че е задникът. Казвали са ми го и преди, и сега.

Умееш ли да изтъкваш предимствата на тялото си? Как? Мисля, че умея да изтъквам предимствата на тялото си. Навремето 7 години съм тренирал плуване и смятам, че е останало още от това. Например широките ми рамене. За да ги подчертая и да скрия корема си, нося тесни панталони и по-широки фланелки отгоре.

Как поддържаш тялото си във форма - физически натоварвания, масажи, други процедури, диети, специални програми? За съжаление нямам време да правя нещо специално, за да си поддържам фигурата. Всъщност работата ми е такава, че физическото натоварване не е малко. Работя в сервиза на "Крайслер" и поправям основно джипове, а техните части тежат. Като вдигнеш една гума, е все едно си вдигал щанги. Навремето си бях купил такива и ги вдигах вкъщи, но после ги подарих. Другото, с което може би правя нещо за фигурата си, е, че всеки ден се качвам до петия етаж, на който живея.

Би ли прибягнал до пластична корекция на някаква част от тялото си и по каква причина? За пластични корекции ми е минавало през акъла. Става дума за липосукция на корема, защото ми пречи и в работата, и извън нея. Например когато се навеждам. Чел съм много за липосукциите и честно казано, ме е страх да си направя.

Вярваш ли, че в здраво тяло се крие здрав дух? Да, за здравото тяло и здравия дух е абсолютна истина. Аз например не боледувам от нищо. През зимата ходя по фланелки и кожено яке и винаги съм във форма за купони и хеви метъл. В днешно време много от жените се оплакват от депресивни състояния. За мен това означава слаба психика и най-вече се получава при липса на ангажираност. Ако се работи много и вниманието ти е ангажирано с много неща, няма да имаш време за тази болест на века.

 

Елвис Янков

35 г, зодия Рак, ръст 185 см, тегло 72 кг., оператор в БНТ


Имало ли е момент, в който си се притеснявал от тялото си? Никога не е имало момент, в който да съм се притеснявал или срамувал от тялото си.

Харесваш ли си тялото такова, каквото е? Да.

Колко често се оглеждаш в голямо огледало гол? В огледалото се оглеждам може би колкото и всички хора - и без него съм наясно как изглеждам и в каква форма съм. Аз си мисля, че колкото е по-свободен един човек, толкова повече той се замисля за това как изглежда. Аз съм зает човек и нямам време за подобни размисли.

Какво от тялото ти харесват най-много жените? Общо взето, смятам, че ме харесват. Казвали са ми, че харесват части от тялото ми, но предпочитам това да си остане между тях и мен.

Умееш ли да изтъкваш предимствата на тялото си? Как? Когато се налага да изтъкнеш предимствата и да прикриеш недостатъците си, трябва да наемеш екип. Смятам, че когато човек прави нещо сам, или става за смях, или нищо не постига.

Как поддържаш тялото си във форма - физически натоварвания, масажи, други процедури, диети, специални програми? Моят начин да се поддържам във форма ще ви я кажа само веднъж и няма да повтарям: "Перфектната подготовка предотвратява провала на представлението." Спортувал съм повече от 15 години активно гребане на Панчарево. Напоследък обаче не правя нищо освен да ходя непрекъснато пеша. За храненето си не се замислям особено - каквото и да ям, не ми се лепи. Смятам, че мъжете също трябва да ползват козметика, задължително качествена. В момента съм на козметиката за тяло на Dove, допълвам я с някои продукти на Johnson&Johnson.

Би ли прибягнал до пластична корекция на някаква част от тялото си и по каква причина? Нищо по себе си не бих пипнал, може би в името на някаква крайна цел бих си изрусил косата например. Нищо друго, поставянето на силиконови плочки на корема е глупост, която не бих направил.

Вярваш ли, че в здраво тяло се крие здрав дух? Тяло по желание може да се постигне с повече упоритост. Здравият дух според мен не зависи от тялото, а от това какво човек има в главата си.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР