24 часа в Атина с Галена Великова

Декември в Гърция е различен – в това се убеждавам, когато кацаме на летището в Атина. Звучат коледни песни, всичко е празнично украсено, но температурата в осем и половина вечерта е около 10 градуса, а през деня достига и до 16-18.

Лилия Илиева 26 January 2010

По улиците има свежозелена трева, палми и отрупани с плодове портокалови, лимонови и маслинови дръвчета. Нощният живот тече с пълна сила. А на връщане от таверните гърците вместо на динени кори за разкош се подхлъзват на паднали маслини.

В Атина сме, за да надникнем в живота на Галена Великова. По време на VIP Dance тя ми беше споделила, че след като приключи ангажимента си с предаването, смята да си почива и да върши всичко, което е отлагала, докато е била на път. И ще ви разкажа как осъществява на практика това свое намерение. Но да започнем от малко по-далече. Галена живее и работи в Гърция, а всяка седмица през есента беше част от журито на българското предаване. Ритъмът й от септември насам беше безмилостен. Всеки четвъртък тя летеше за България, за да журира, всеки вторник се прибираше обратно в Гърция, за да работи в студиата си за танци. Абсолютно е загубила представа за хилядите километри, прелетени през 2009-а в оценяване на различни състезания. Освен във VIP Dance често я канят и в различни професионални състезания по света и се шегува, че може да се похвали с колекция от златни карти от всички авиолинии.

Екшънът започва
със самото ни пристигане. В момента, в който кацаме в Атина, се обаждам на Галена. Веднага ни кани на партито, което организира за учениците в нейните студиа, както и за техни близки и приятели всяка петък вечер. То се случва в много приятна зала, която наемат над един универсален магазин. Влизайки, попадаме в друго измерение. В зоната на флирта. Дансингът е облян в червена светлина, а на него има хора от всякакви възрасти и с всякакви професии – полицаи, мениджъри в търговски фирми, учители, зъболекари - при това по равно - колкото жени, толкова и мъже. Всички са облечени елегантно и така се и движат. Дори в походките им има танц. Имам впечатления, че силният пол се отнася по-скептично към подобен род забавления и споделям учудването си. Отговорът, който получавам, е, че умните мъже правят така. Не е необходимо да чакаш жените да дойдат при теб, казва един приятел на семейството на Галена. Отиди ти при тях, и то там, където се чувстват щастливи. 
Музиката впрочем е страхотна и освен популярните рокендрол, танго, салса и латино има и български, и руски парчета. И да не мислите, че ме оставят да седя и да гледам. Или че има значение дали мога да танцувам. Пет минути по-късно някой ме изтегля на дансинга. Канят ме различни учители. Чувствам се като кукла, движена от умели кукловоди, но стъпките абсолютно ми се получават. Танцувам и със съпруга на Галена – Константинос. Води много добре. Оказва се, че е и преподавал известно време в училищата им. От него разбирам, че учениците им в общо петте Galena’s dance studios в Атина са средно около 600-700. Костас, както го нарича Галена, ми разказва колко важни са тези петъчни вечери с танци. Те са част от старанието им да правят клиентите си щастливи. Нерядко купонът продължава до три през нощта. На следващия ден в събота часовете започват от 1 следобед. От Галена научавам, че клиентите не си плащат за това забавление. Просто идват, за да изрепетират каквото са научили през седмицата и да се забавляват.

В личен контакт
Галена е също толкова позитивна, усмихната и ведра, колкото и по телевизията. Динамична е, с прекрасно чувство за хумор. Движи се на висок ток. Казва, че дължи този навик на танците, където обичайната височина е 7,5 см. Когато говорим по женски, споделя, че харесва обувките на Guess и дрехите на Celine, Gucci и MaxMara. Парфюмите, които я описват, са  Light Blue (Dolce&Gabanna) и Issey Miyake. Женствени, свежи и налагащи присъствие по интересен начин. Отиват й. И за да допълня представата за стила й на живот, ще добавя, че кара мерцедес SLK. Освен това живее в апартамент в триетажна кооперация на около 15-20 км от центъра в един от най-прекрасните квартали на Атина, близо до морето. Разбирам от Галена, че в момента със съпруга й правят ремонт. Консултирайки се с архитект, са решили интериорът да е неокласически, минималистичен – с изчистени линии, цветовете да са в духа на новата колекция на Версаче - сиво, сребърно, бяло и черно. С всичко създава усещането за човек, преценяващ добре и със стил всяка своя стъпка и имащ съвършена координация.

Един от често задаваните въпроси
към Великова впрочем се отнася до мъжа й. Освен като изключителен професионалист по танци, Галена стана популярна в медийното пространство у нас и като съпруга на милионер. Естествено, че когато се запознахме, веднага я попитах вярно ли е и какво е да бъдеш милионерша. Тя сподели, че когато открили първото училище по танци, и двамата с мъжа й са стартирали наравно, почти от финансовата нула. Преди около 14 години Костас е имал продуцентска и промоутърска компания в Лондон. Организирал е концерти на изпълнители като U2, Дебра Хари и Rolling Stones. И точно Stones са били един от поводите да се откаже от този бизнес и причина да загуби доста пари. Седмица преди концерта им след обилен запой в групата се изпокарали и мениджърът им се обадил да помоли Костас да отложат концерта. Заради недобре изяснени договори за него като промоутър това било свързано с плащането на огромни неустойки. След още един подобен случай мъжът на Галена осъзнал, че трудно би могъл да живее толкова екстремно за дълго. Паралелно с финансовите му загуби от промоутърската дейност и баща му се разболял от рак и било трудно да пътува непрекъснато до Гърция и обратно в Англия. Затова се върнал и започнал да се занимава с организационна работа около спортните танци. С

Галена се запознали на едно състезание. Всъщност Костас имал идеи да прави бизнес, свързан с танци, и всички, до които се допитвал за съвет, му говорели за нея. Влюбил се в момента, в който я видял. Заради усмивката й, смеха й, лекотата, с която общува. Очаровала го със скоростта, с която научила гръцки. Сред всички хора от шоубизнеса, с които се е познавал, винаги е държал на естествените, прями, земни и здраво стъпили на земята личности. И Галена според него е точно такава. Допада му, че обича сцената. И не я ревнува от вниманието, с което е обградена. Харесва я каквато е. Много му е важно, че и двамата се уважават взаимно и се грижат един за друг. Освен това като човек, който доста е пътувал в живота си, абсолютно може да разбере ритъма й на живот. Казва, че докато работела във VIP Dance, гледал предаванията винаги, когато имал възможност. Или се чували тя да му разкаже как са минали.
Галена пък ми споделя, че Костас я е завладял с изключително бързия си остър ум и с нежните си грижи към нея. Продължава да е много внимателен. Възможно е да са се срещнали в правилния момент и на правилното място. А после, слава богу, се е оказало, че е уцелила. Защото връзките са като в лотарията, твърди Галена. Влюбваш се, но не знаеш какво ти се е паднало и какво ще се случи впоследствие. В този смисъл тя се чувства изключителна късметлийка. Мъжът й е една от щастливите причини да иска да се връща вкъщи всяка вечер. И когато ги гледам отстрани, вярвам и на двамата. Прави ми впечатление и че много си приличат.

Familly business 
Общия си бизнес започнали две години след като се запознали. Тогава се и оженили. Костас се занимава с организационната работа, тъй като е учил икономика, маркетинг и мениджмънт, а Галена обучава учителите и ги подготвя и за професионални състезания. 9 от общо 22-ма са българи. Така Галена не губи връзката с дома си. Всички са много специално избирани състезатели от най-високия клас. Минават специални тестове и събеседвания, за да започнат работа в Galena’s studios. Работата им е много специфична. Успявам да се убедя в това на следващия ден в танцовото студио, където след снимките ни, докато Галена води репетицията на състезателна двойка, двете с Венци (фотографката) имаме уроци по танци. Освен че са много добри, учителите ни са и изключително внимателни. И резултатът е, че научаваме завъртания и основни стъпки. Междувременно си давам сметка колко много труд са положили участниците във VIP Dance и колко трудно им е било. Координацията и владеенето на собственото тяло се оказват не особено лека задача.

Студиото, в което снимаме, се намира на една от най-големите търговски улици в Атина - в Глифада, близо до дома на Галена и Костас. А улицата е подобна на нашата Витошка. От входа на студиото се вижда морето. Някои от учениците в по-топлия сезон първо ходят на  плаж и да плуват, а след това на танци. Освен залата, в която протичат часовете, има и приятно кафене с голяма тераса. На нея изкарват шезлонги и масички. Има и магазинче за танцови тоалети и обувки, които се поръчват директно от Англия. Между снимките Галена ни показва промото на 4-те DVD-та с латиноамерикански танци, които е записала в началото на декември. Заедно с това й предстои подготовката на голям спектакъл – нейна мечта, която заради ангажимента към VIP Dance е отложила. Като масовост ще бъде от типа на Lord Of The Dance, но ще включва всички видове танци. Галена го описва като танцова фиеста. Избрала е, разбира се, много добри танцьори, но за репетиции са им необходими поне шест месеца.

Време за почивка?
Питам Галена и Костас кога имат време един за друг. Отговарят ми: „Винаги.“ Сутрин стават към 9,30-10, пият кафе и си говорят докъм 11,30. После всеки тръгва към различно училище, но се чуват по телефона. Виждат се и след работа, към 12 ч. Вечерят заедно. Да готви обича Костас, но го прави по-рядко. Обикновено Галена купува вечеря от някой ресторант. Костас между другото много обича да идва в Стара Загора – родния град на Галена, и в Слънчев бряг, където двамата имат мезонет. Всяко лято разговорът за почивката протича по един и същ начин. Галена избира гръцки остров, на който иска да отидат, защото е видяла малко от тях. Мъжът й се съгласява. И след седмица-две я е убедил, че ще си ходят в България, за да видят роднините и защото е много хубаво. Харесват му и държавата, и културата, и кухнята. И като говорим за почивка, мъжът на Галена споделя, че му е трудно да й подготви изненада. За тази Коледа например бил организирал пътуване до Париж, но го отложили заради ангажименти на половинката му. Плановете им в момента са свързани по-скоро с работа. Питам ги дали мислят за дете. „Да - отговаря Галена, - въпреки забързаните темпове на ежедневието ни. Аз съм на 35 и е логично. Но се отнасяме абсолютно позитивно към идеята. Мисля, че бебе се обявява, когато вече се е появило. Когато стане факт, ще го обявим.“

Ден след като си тръгваме от Атина, Галена и Костас отново летят към България, защото Великова е определена за най-елегантна българка от предаването на Марта Вачкова. В края на същата седмица е коледното парти на студиата им. Предстои им много празничен и пълен с танци петък. И всъщност още много танцувални петъци. На които могат да отидат всички. Атина е само на час път със самолет от България, а партито, повярвайте, наистина си заслужава!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР