Домашният фитнес на Пинк и Алекс Раева

P90X - програмата, с която холивудските знаменитости, професионални атлети и обикновени хора постигат здраво и атлетично тяло

Елка Влаховска 02 October 2013

90 дни по един час 6 пъти седмично, три хранителни режима и никаква скука – това е домашната фитнес програма P90X (Power 90 Extreme), с която холивудските знаменитости, професионалните атлети в САЩ и обикновените хора постигат здраво и атлетично тяло. От две години и Алекс Раева я прилага с кратка почивка между тримесечните усилия 

Още през 2002 г. професионалният фитнес инструктор от САЩ Тони Хортън получава задача от компанията Beachbody да разработи програма за хора, които редовно посещават фитнес залите, но резултатите вече не ги задоволяват. След две години опити, наблюдения и усъвършенстване Хортън стига до революционен метод, наречен Muscle Confusion – редуване на различни фитнес техники, които не позволяват на мускулите да достигнат ниво на комфорт.
P90X е много интензивна програма, която комбинира силово натоварване, кардио, стречинг, елементи от бойни изкуства и йога с подходящия за определен период от време хранителен режим и добавки.
От 2004 до 2012 г. програмата добива толкова голям успех, че DVD-тата, на които е записана, реализират 500 милиона долара от продажби. Певицата Пинк е може би най-добрата илюстрация какво атлетично тяло може да се постигне с P90X. В шоуто на Опра Уинфри от 5 февруари 2010 г. тя споделя, че с тази програма се подготвя за големите си турнета.
Алекс Раева преди две години по съвет на приятелка се сдобива с 12-те DVD-та, като в добавка получава и необходимите за домашния фитнес неща – ластици, лост за набиране, стойки за лицеви опори, йога блокчета и енергийна напитка. Отделно указания за хранителния режим при интензивните 90-дневни тренировки. „Първата седмица е най-трудна, не можеш да ходиш от мускулна треска, но ако издържиш, усещаш невероятен прилив на сила и енергия“ – споделя Алекс. И допълва, че за човек, който не е тренирал, това не е подходящо. Самата Алекс вероятно вече е пристрастена към P90X, защото след 90-дневния режим прави кратка почивка и започва отново.
Сеансите поддържат постоянен интерес и интрига не само заради редуването на упражненията. Фитнес гуруто Тони Хортън, който обяснява практиките, е получил в САЩ прякора Майстор на мотивацията.
 
какво е необходимо

Свободно пространство у дома минимум 2 на 2 метра, комплект дъмбели, ластици, постелка за йога, удобни дрехи за спорт и свободно време по 1 час на ден. Програмата P90X може да бъде поръчана единствено от компанията Beachbody или от оторизирани дилъри. Повече информация на  www.beachbody.com.

хранителният режим
е подробно описан в инструкциите. Общото правило е, че през първите 30 дни диетата е високопротеинова и нисковъглехидратна. През следващите 30 дни процентът на въглехидратите се увеличава, накрая приемът на въглехидратни храни нараства.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР