Никой не обича Шон Пен

На 52-годишна възраст Шон Пен откри, че никога не е бил обичан

02 October 2013

На 52-годишна възраст Шон Пен откри, че никога не е бил обичан. Дали заради двата провалени брака с Мадона и Робин Райт Пен, или заради кризата на средната възраст, но актьорът реши да направи нещо по въпроса


„Няма нищо срамно в това да кажеш, че искаш да си обичан от някого. Ревизирайки връзките си, осъзнавам, че всъщност никога не съм бил обичан. По-лошото е, че чак сега го разбирам. Тогава съм бил сляп. Браковете ми са били измама“ – заяви в интервю преди няколко месеца Шон Пен. А какво го е накарало да стигне до това прозрение? Разводът с последната му съпруга Робин Райт Пен. Двамата имаха 20-годишна връзка, изпълнена с много страст и скандали, която приключи през 2010. Преди това пък беше женен за Мадона в продължение на 4 години. И там нещата не вървяха гладко, но поне всички си мислехме, че се обичат.
„Когато се развеждаш, цялата истина излиза наяве. И изведнъж започваш да се питаш: какво, по дяволите, съм правил? Как изобщо съм си въобразявал, че този човек е споделял чувствата ми, че е инвестирал във връзката ни? Усещането е много унизително. Може да те накара или да се затвориш и да намразиш всички, или точно обратното – както се случи с мен“ – откровено заявява той. Логичният въпрос е: какво помогна на великия Шон Пен, който приключи втория си брак с горчивата равносметка, че не е обичан, да не се превърне в кисел и саможив женомразец? А тук отговорът по-скоро е – съдбата.

Ново начало
Преломен момент е трагедия със сина му, който едва не умира след падане от скейтборд. Случва се в периода на развода му с Робин Райт. Вече осем месеца двамата водят люти битки в съда за имуществото и правата върху децата. И тогава става трагедията с Джак, който изпада в кома и се налага серия от спешни операции на мозъка. „Беше много, много тежък период. Докато Джак се възстановяваше, му вливаха морфин, за да облекчат болките. Тогава оцених това лекарство. Развих специално отношение към него. За щастие, всичко приключи добре – изписаха го и отиде да живее при майка си, след като 6 месеца преди това бе живял с мен. А аз изведнъж се оказах с ужасно много свободно време. Казах си – леле, вече мога да излизам на срещи!“ И Шон Пен прави именно това. Четири нощи поред обикаля баровете и се прибира мъртво пиян. На четвъртия ден си казва: „С жена ми се развеждаме, дъщеря ми е на 18 и има свой живот, синът ми живее при майка си... Всъщност мога да изкарам целия ден в леглото и да гледам телевизия.“
В четири следобед той пуска телевизора, а извънредната новина навсякъде е земетресението в Хаити. Съобщават за масови ампутации и хирургически операции на деца, без да разполагат с болкоуспокояващи. Нямат дори аспирин. „Обичам да се шегувам, че един актьор в Холивуд винаги знае къде да намери наркотици, но не и купища наркотици. Те се нуждаеха от цели 350 000 флакона с морфин и кетамин. Веднага започнах да звъня на познати, на правителствени организации, да сформирам екип за помощ. И като се замисля, че всичко започна с травмата на сина ми и неговата нужда от морфин...“ – разказва Шон.
Останалото го знаете – той не само осигурява морфин и милиони долари под формата на помощи, но няколко месеца живее именно в Хаити на полеви условия. Харесва му да помага, най-накрая вижда полза от славата и връзките си: „Действах на принципа на изнудването. Ако някой не искаше да си свърши работата, заплашвах, че ще се обадя в CNN и ще разкажа всичко.“ На местно ниво Шон Пен придобива такава власт и уважение, каквито нямат дори тамошните управляващи. Но най-важното е, че открива нов смисъл – хуманитарната дейност. Истинската, а не тази за излъскване на имиджа. Защото той продължава да бъде същият безцеремонен и устат бунтар, който не се вписва в клишето за благоприличната холивудска звезда. Знаете ли как кара колегите си да даряват пари за Хаити? С брутална откровеност: „Искам всички жени да кажат на мъжете си, че тази вечер няма да им пуснат, ако не извадят портфейлите си! Майната им на онези, които ви казват, че просто пишете един чек. Не, вие променяте съдби. Защото сте тук, вместо на другите партита, където има толкова хора, с които може да правите секс.“ Това е част от емоционалната му реч по време благотворителен търг за Хаити. И звездните му колеги не му се обидиха. Напротив – отвориха щедро портфейлите си.

Един ерген на 52

„През 90-те години ни изгоря къщата. Всичко, което имах, беше там. Целият ми живот изгоря с изключение на семейството ми. И ми подейства толкова освобождаващо. За миг не съжалих за пожара. Това даде нов тласък на интереса ми към много неща. Да си призная, май има полза от анархията.“ Ако трябва да отнесем това изказване на Шон Пен към личния му живот, бихме казали, че идеалистичните представи за брака изгоряха, сега преоткрива ползите от анархията в личния живот.
Малко след развода с Робин Райт и паралелно с хуманитарните действия в Хаити той започна връзка с 24 години по-младата Скарлет Йохансон. Романтични вечери, сутрешен джогинг заедно, общи политически страсти, много сексуален заряд... Може би шанс най-накрая да се почувства обичан? Или не. Аферата им продължава половин година. Някои медии твърдят, че не желаел да скача от една дългогодишна връзка в друга. А нещата със Скарлет започвали да стават сериозни. Очевидно иска да се порадва на ергенския живот, който така изненадващо се стовари отгоре му на 50-годишна възраст. Факт е, че след Йохансон той се отдава на серия от краткотрайни авантюри с други красавици. И нито една от тях не продължава повече от два-три месеца. Папараци го засякоха да интимничи с Петра Немцова в ресторант в Ню Йорк. Двамата имаха краткотраен флирт и през 2008 г., по време на първия опит на Шон и Робин да се разведат. След това имаше кратка авантюра с 26-годишната Шанън Костело, с която работят заедно по проекти, свързани с Хаити. За кратко се радва и на компанията на чернокожата актриса Гарсел Бове. А най-новото му завоевание е Кристина Пиаже – испански модел и актриса. Бяха заснети на яхта в Ибиса. Поне за тези жени знаем. Но сме сигурни, че са много повече.
52-годишният Шон Пен се превърна в един от най-харесваните, търсени и сексапилни мъже в момента. И не просто защото е лошото момче, талантливият актьор, звездата бунтар... Виждали ли сте тялото му напоследък? С такива бицепси, трицепси, коремни плочки, перки и прасци може да безчинства из анархичното си царство от 20-годишни красавици без грам скрупули за изпепелените брачни обети.

ЗА БРАКА С МАДОНА
„Тя беше на път да се превърне в най-голямата звезда в света. А аз просто исках да си правя филми и да се скрия от света. Бях един ядосан млад мъж. Имах много демони и не знам дали имаше жена, която би могла да живее с мен по това време. И двамата се държахме лошо един с друг. Истината е, че за тези четири години брак не си спомням да сме водили един смислен разговор. След време се виждахме няколко пъти и открих, че пред мен стои човек, когото изобщо не съм познавал. А и на 24 години май не правех много разлика между една страхотна първа среща и обвързване за цял живот.“

ШОН И РОБИН
Шон Пен и Робин Райт са заедно от 1990 г. През 1991 г. се ражда дъщеря им Дилън, а през 1993 – синът им Хопър Джак. Три години по-късно сключват брак. През декември 2007 г. подават молба за развод, но четири месеца по-късно я оттеглят. През 2010 обаче наистина се развеждат. Официалната причина – непреодолими различия. След развода Шон Пен заяви: „Робин вече е призрак за мен, просто не съществува.“ Нито един от двамата не е коментирал истинските причини за раздялата. Малък намек за проблемите им е едно изречение от страна на Робин: „Винаги е имало драма в живота ми с Шон.“
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР