Седем щриха към лятната прическа

Идеи и съвети, хитови аксесоари, нови продукти и терапия

Свобoда Сидерова 11 August 2013

Частичен wet ефект за текстуриран вид

 За разлика от 2012 г. „мокри“ са предимно корените (Missoni, Rag&Bone) или отделни кичури (Thierry Mugler, Acne). Съчетаването на контрастни текстури позволява реализиране на необичайни идеи. Разбира се, срещат се и изключения. Косата не е просто гладка, а откровено мокра. Моделите на Alberta Ferretti и Nina Ricci изглеждат толкова „прогизнали“, все едно ги е валял дъжд на връщане от нощен клуб.
Съвет на Юджийн Сюлейман, топкоафьор: „С четка за боядисване разпределете гел с wet ефект или масло за коса от двете страни на пътя в предната част на главата. Благодарение на светлината лъщящата „лента“ създава архитектурно усещане.“

Влажни условия
Мнозина от вас ежедневно използват хидратант за лице и тяло, но кой знае защо забравят за кожата на главата – алфата и омегата на красивата коса. (Именно през нея космените фоликули получават необходимите вещества.) Освен грамотно подбран овлажняващ шампоан без сулфати, ви препоръчваме да се запасите с овлажняваща маска, която е в състояние да „запечата“ влагата в косъма (сухата коса е непредсказуема – абсорбира водата лесно, но също толкова лесно я губи). Използвайте я два пъти седмично. N.B. За разлика от други продукти балсамът и маската от тристепенната хидратираща серия Moisturizing Scalp Care на head&shoulders се нанасят на скалпа.
Факт: организмът се състои от 70% вода. Добре хидратираната коса означава еластичност, блясък и обем.

Прости правила
За съжаление косата не притежава естествена UV защита. При „прегряване“ аминокиселините, част от необходимия за поддържане на еластичността и устойчивостта на косъма кератин, се разрушават. В резултат косата губи своя първоначален цвят, става суха, крехка и безжизнена. Къдренето също е признак за увреждане не само от слънцето, но и от морската вода или хлора. Ако шапката или шалът не ви импонират, запасете се със средства с UV филтър. Този в обновената слънчева серия на Kerastase например гарантира антиоксидантна защита срещу фотодеградация. Съдържащите се още серамиди възстановяват фибрите, а минерални масла и растителен восък предпазват от влага и накъдряне. Все по-голямо внимание марките обръщат и на възстановяването на косата след слънце.
Съвет: Преди влизане във водата намокрете косата под душа. Или нанесете балсам без отмиване в посока от краищата постепенно към скалпа. Така количеството хлор или сол, което би могъл да попие косъмът, рязко ще намалее.

Като с две леви ръце
Лягате със заплетена или хваната коса, а на сутринта нямате време дори да се срешите. Сам Макнайт, артдиректор на Pantene Pro-V, формулира характерните за тренда нарочна небрежност, разбърканост и недовършеност така: „Акуратно не значи гламурно.“ Ако съдим по прическите „вчерашен обяд“, които са в услуга не само на вечно закъсняващите, той е прав на 100%. Версиите на Marni, Bottega Veneta и Donna Karan са не по-малко секси от кока ала Натали Портман. При Badgley Mischka матовите кичури едва удържат от разпадане „банана“ на тила. И плитките, често асиметрични, сякаш са заплетени с две леви ръце (Holly Fulton).
Факт: Безупречната прическа „косъм по косъм“ подчертава възрастта. Обратното – небрежната визуално ви прави да изглеждате с 5 години по-млади. (При жените над 60 са в сила други правила.)

Скъпоценно гурме на плажа
Преди плаж или басейн нанесете на косата, особено на краищата, малко разкрасяващо масло и я съберете на кок. Това е достатъчно да я направи мека и послушна, но не и да я подмлади. Досега. Сияйното Age-Defying Radiance на label.m. поправя несправедливостта. Бял хайвер (?!), хиалуронова киселина, хематит, два вида гликолова киселина, екстракти от люпин, баобаб и див кестен (само изброяването на антиейдж съставките би накарало козметолозите да позеленеят от завист) се борят с петте признака на стареене: втвърдяване, изтъняване, чупливост, сухота и безжизнен вид. Моменталната трансформация на косата се дължи още на арганово масло.

6 пъстрият шал – главен герой на лятото
Нито един сезон не минава без оригинален и стилен аксесоар, който придава шик и на най-семплата прическа. През 2013 г. дизайнерите съветват да не излизате от дома си и да не се показвате на плажа с непокрита глава. Фаворити са пъстроцветният шал (Dolce&Gabbana, Marc by Marc Jacobs) или широката лента (MaxMara, Naeem Khan). Най-разкошен е вариантът на Rochas – хризантема, прикрепена към завързания на тила шал.
Съвет: Завържете шала под брадичката и ще заприличате на Джаки Кенеди. Вдигнете косата, завържете шала на темето и ще се превърнете в Бриджит Бардо.

Когато маслата стават злато

След успеха на „златното“ масло Elixir Ultime и селекцията Grand Cru от 3 парфюмирани, Kerastase създаде почистващата олео-вана Elixir Ultimе без силикон и парабени и олео-маската Elixir Ultimе. Четири вида масла – от пракакси (възстановява), арган (защитава и укрепва), царевица (подхранва) и камелия (придава блясък) – превръщат косата в уникална материя. На чувственото изживяване може да се насладите и в салон.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР