Ново под слънцето

Козметичните марки умножиха усилията си при слънцезащитата, предлагайки ефективни средства и подобрени формули

Василена Цанова 30 July 2013

Lancaster

Козметичните марки умножиха усилията си при слънцезащитата (само тази година в Щатите заболелите от меланом ще са 3,5 млн.), предлагайки ефективни средства и подобрени формули.
 
Чудите се защо азиатките се разхождат с черни чадъри през лятото? За тях светлата кожа е символ на престиж и високо социално положение, така че биха направили всичко за тен ала Снежанка. Според тазгодишно проучване на щатския университет по медицина Emory именно черните чадъри блокират над 95% от UV лъчите. Разбира се, подобен „щит“ е само допълнение към тубичката със SPF. Преди да посегнете към нея, получете отговор на няколко въпроса.

Какъв SPF е нужен?

Европейките са сред фототипове 3 и 4. Т.е. кожата ни изгаря след по-продължително време, но е склонна към лунички и петна. Подходящи са продукти със SPF 15 или 30, блокиращи съответно 93% и 97% от UVB лъчите. За да се защитите и от UVA лъчите, причиняващи стареене, ви трябва продукт с широкоспектърна защита. Тук също сме облагодетелствани – според нормите на EC слънцезащитата задължително предпазва от UVA/UVB в съотношение 1:3. Странно, но американците едва тази година въведоха правилото, при условие че калифорнийският тен скоро ще се превърне в синоним на глупостта. За сметка на позакъснелия ход в САЩ първи замениха етикета с надпис waterproof с не толкова подвеждащия water resistant.

Опасни ли са филтрите?

Появяващата се информация за вредата от поглъщащите UV лъчите химични филтри (предизвикват алергии и спомагат за образуването на свободни радикали), кара марките да подобряват формулите с фотостабилизатори и антиоксиданти. Засега Френската дерматологична асоциация забрани филтъра октокрилен, стабилизиращ друг „колега“. Вредната съставка не само покрива малка част от UVB гамата, но и предизвиква алергии. Ето защо бе премахната от цялата линия BarieSun на Uriage. Вместо да го заместват с друг филтър, белите престилки оптимизират действието на останалите, така че защитата да е на същото високо ниво.

Нужна ли е протекция в града?

Лесно е да се заблудите, че щом прекарвате цялото време в офиса, следва да пренебрегнете или намалите защитата. Не забравяйте – 75% от UVA лъчите проникват през обикновените стъкла, а 25% - през затъмнените. Много от новите поколения крушки също излъчват дадено количество UVA лъчи, предупреждават от Американската дерматологична академия. За градските условия Chanel предлага защита не само от слънцето, но и от замърсяването и свободните радикали, при това както повърхностно, така и на ниво ДНК. Други плюсове на гамата UV Essentiel са трите фактора – SPF 20, 30, 50 (може да подберете вашия спрямо начина на живот и тена) – и свежата флуидна текстура, оставяща чувството за овлажненост. A-Derma също адаптира хидратиращия си хит Hydralba срещу климатичен стрес.

Защо слънцезащитният крем трябва да е с антиейдж ефект?

Обичайната антиейдж козметика изравнява релефа на кожата, без да защитава от външни въздействия. „Бодигардът“ на Filorga ви пази от три опасности: UV лъчи (възможно най-високият SPF плюс витамин Е), депигментация (екстракт от хмел регулира синтеза на меланин) и стареене. Последният ефект е за сметка на хиалуронова киселина и 54 активни съставки, идентични на мезотерапевтичния коктейл, с който марката основателно се гордее. Полиревитализиращият микс е капсулиран в т.нар. хроносфери, които след нанасяне достигат постепенно до клетките. Доказаните качества на UV-Defence го правят суперподходящ след естетични процедури.

Количеството слънцезащитен продукт?

Честа практика е нанасяне на 30-50% от количеството, необходимо за достигане на означения на опаковката фактор. Възрастните се нуждаят от около 85 мл за цялото тяло, като слоят трябва да се обновява на всеки два часа или след къпане (в най-лошия случай поне два пъти дневно). Това прави 6 флакона от 200 мл за седемдневна ваканция. Четиричленно семейство с две деца по време на почивката би трябвало да изхаби – забележете – 20!

Фон дьо тенът със SPF достатъчна защита ли е? 

Не. Според дерматолозите, за да проникнат достатъчно количество филтри в кожата, трябва да нанесете слой от около 2 см. Вместо да превръщате лицето в маска, сложете под макиажа обичайния слънцезащитен крем. SPF-а във фон дьо тена или пудрата приемете като бонус.

Защо се набляга на удоволствието от текстурите?

Технологиите не предизвикват интерес, ако използваният крем е видим, бавно попива, лепне, „мигрира“, оставя бели следи... Ето защо производителите работят не само над филтрите, но и над текстурите, като ги правят по-приятни. Днес един и същи филтър, например SPF 30, може да притежават както наситеният крем, така и чувственото масло или лекият спрей. Целта е, нанасяйки средство, което ви доставя максимум удоволствие, да посягате към него по-често. Между другото, „забъркването“ на UV филтри и помощни съставки, които да ги „впишат“ хомогенно във формулата, както и липсата на алкохол и силикони, е висш пилотаж. Разхлаждащият душ със спрея на Nivea например перфектно освежава загорялата кожа. Така осигурявате едновременно защита и блажено усещане за прохлада.

Децата не излизат от водата, как да ги предпазим?

Познат сценарий: викате детето, а то отговаря: „Още 5 минути.“ Краят е кавги и рев. За да ги избегнете, Vichy предлага спрей за деца 3 пъти по-водоустойчив спрямо европейския стандарт Colipa (продуктът трябва да издържа 2 къпания по 20 минути). Така палавниците стоят във водата 6 пъти по 20 минути, докато са все така защитени. Lancaster предлага да пропуснете изтриването с кърпа. Новата технология в продуктите от серията Sun Kids позволява директно нанасяне върху мокра кожа.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР