Ще се оженят ли Кари и Джон?

...или традиционен ли e отговорът на модерната приказка?

Лилия Илиева 22 December 2007

 

В очакване на отговора милиони Еви се зарадваха, когато три години след финала на сериала в Ню Йорк започнаха снимките на киноверсията на „Сексът и градът".
 
Когато преди две години в своето шоу Лари Кинг попита Сара Джесика Паркър на какво според нея се дължи огромният успех на "Сексът и градът", нейният отговор беше: "На три неща: на добрия сценарий, на сполучливия кастинг и на превръщането на Ню Йорк в герой от разказа." И това беше само част от истината. Сериалът се превърна във вълнуваща модерна приказка за жени, защото потърси отговори на много въпроси (някои много лични), които ежедневно изникват пред представителките на нежния пол не само между 30- и 40-годишна възраст, на каквато са героините в сериала. Между другото предложи и възможни решения.

Един много, много важен въпрос остана без отговор обаче: Струва ли си свободна и умна жена като Кари да се ожени за един прекалено свободен и умен мъж като Джон, както се оказва името на Тузара? И ще бъдат ли щастливи заедно?

В очакване на отговора милиони Еви се зарадваха, когато три години след финала на сериала в Ню Йорк започнаха снимките на киноверсията на „Сексът и градът". Още в самото им начало от сп. EVA се обадихме на Дарън Стар Пръдакшънс (собственици на правата за "Сексът и градът") в Ню Йорк. От пиар-отдела бяха категорични, че информация за филма официално ще започне да излиза следващата пролет и че медии не се допускат до снимачната площадка.

Оказа се обаче, че папараците не спят. Много скоро в интернет се появиха снимки от продукцията. Една от първите беше на Тузара и Шарлот. Вижда се, че тя е в много напреднала бременност, тоест за радост на всички нейни почитателки двамата с мъжа й Хари най-накрая са успели. В блог на MTV се появи кратко филмче от първите снимачни дни на открито, в което се вижда, че във филма участва и поп-дивата, носителка на Оскар Дженифър Хъдзън. Според слухове в нета нюйоркчани са станали свидетели на сцена, в която Тузара изненадва Кари с пръстен с огромен диамант и вероятно предложение. Впоследствие се разбра, че със сигурност е предложение, защото се появиха снимки от сватбата на двамата герои на сагата. А заедно с това и разкази, че тази сватба е трябвало да се случи в катедралата "Сейнт Патрик". Минувачи споделят, че видели Сара Джесика в пищна красива сватбена рокля да пердаши Крис Нот с прекрасен сватбен букет от бели рози. Сцената била снимана в центъра на Града на голямата ябълка. Кари се отдалечила от Тузара покрай своите шаферки, а розите от букета се разпилели на паветата до Брайънт Парк. Емоционалният момент и вероятното развитие на сюжета зарадвало орди от зяпачи, излезли от Нюйоркската обществена библиотека на Пето авеню при 42-ра улица. Когато външните снимки приключили, Крис Нот, който играе Тузара, събрал розите и ги раздал на тълпа фенки. Този жест провокирал пленена от обаянието му жена да възкликне: "Той е единственият, заради когото бих напуснала мъжа си!"

Преди време впрочем Крис Нот бе заявил, че нюйорчанки в голямата си част са точно такива, каквито ги описва сериалът: прекалено образовани, неженени, творчески настроени и с добро финансово положение. Изявлението му беше потвърдено и от статистически проучвания, направени от агенцията Census Data. Според тях само 45 % от възрастните нюйоркчанки са били женени някога в живота си, а националният процент е 61%. Тази статистика се оказва в известна степен валидна и за Западна Европа. Затова и финалът на приказката се оказа цивилизационен за много жени.

Според Шарлот - най-романтичната от четирите приятелки, самите те - четирите, можеха да си бъдат сродни души, а да оставят на мъжете ролята на големите симпатични момчета, с които могат да се забавляват. Сара Джесика Паркър обаче е категорична: «Мисля, че където и да отидат и без значение кои са, и какви решения взимат, Кари и Тузара имат нужда да продължат да опитват. Той трябва да бъде в нейната орбита. Но ми се струва, че те двамата трябва да поработят много, за да могат да бъдат заедно. Това ще бъде връзка, пълна с предизвикателства, трепети и болка, но биха могли да я заздравят и тя да бъде техният път към узряването."

 Сексът, градът и мъжете

Нито един мъж, с когото съм говорила, не харесва този сериал. Той се оказа женско удоволствие по начина, по който футболът е предимно мъжко. Но това не е сериал, който противопоставя половете, въпреки че звучи еманципирано. Любопитно е, че главният сценарист и продуцент и на шестте сезона, както и на киноверсията. Майкъл Патрик Кинг е мъж. Според Сара Джесика Паркър "умен, забавен и много добър писател, изключително наблюдателен към живота в неговите нюанси." Заобиколен е от сценаристки жени, разбира се, талантливи, при това неженени, тоест разполагащи с много истории за разказване. Явно са участвали в писането една през друга, защото диалогът на сериала печелеше с това, че е жив, колоритен и откровен. Ситуациите бяха провокативни, но както споделя Сара Джесика, която е изпълнителен продуцент на сериала от третия до последния сезон и на киноверсията, в екипа винаги са се стараели да не акцентират върху провокацията. По-важно за тях е било шоуто да има душа, да докосва дълбоко, защото както споделя Паркър: "Според мен хората имат нужда да изпитват силни чувства за или против даден човешки избор."

Филмовата версия

Идеята за кинофилм започна да се коментира още към края на излъчването на последния шести телевизионен сезон в Щатите през 2004. Скоро се разбра, че сценарият за филмов проект е готов, но проектът е замразен за дълго време заради конфликта между Сара Джесика Паркър и Ким Катрал. Подхвърляха се шеговити коментари за повода за този конфликт. Казват, че бил провокиран от факта, че когато ставало въпрос за голи сцени, все Катрал изтегляла късата клечка. Истината е, че още в самото начало на сериала Сара Джесика е включила строга клауза, касаеща събличането й в шоуто. В този договор между другото има и още една любопитна и поучителна (!) клауза. Според нея изпълнителката на ролята на Кари Брадшоу има право да задържи всички тоалети, аксесоари и обувки, с които се е снимала. (Ооо!) Много от тях Паркър раздава за благотворителни цели. "Сексът и градът" впрочем я наложи като модна икона. Част от ролята й на модерната героиня в модерната приказка е и това, че има смел вкус, авангардни аксесоари и винаги прекрасни обувки. Сара Джесика е определена и за най-богатата жена в Ню Йорк през 2005. Дали това също е повод Ким Катрал да й се сърди, не е ясно. Добрата новина, която се появи в началото на лятото тази година е, че двете явно са заровили томахавките. Ким изпратила цветя на Сара Джесика, за да я поздрави за модната й линия Bitten, а Сара в отговор на жеста й подарила няколко тоалета.

Междувременно HBO водеха преговори с Майкъл Патрик Кинг и снимачния екип за филмовата версия, а с компанията New Line - за нейното финансиране и разпространение. Крис Нот, изпълняващ ролята на Тузара, се съгласи да участва именно заради присъствието на New Line в договора. Нот коментира пред нюйоркски вестник, че му се налага да тръгне на тренировки, за да влезе във форма за снимките.

Фенските сайтове истеризираха от предположения какво ще се случи по-нататък. От 2004 до 2007 насам са три години абстиненция за пристрастените. А според предварително обявената информация филмът ще бъде на екран в началото на лятото на 2008 г., тоест през май.

Всяка приказка има различен финал. Хубаво е, когато е заслужено красив, и понеже наближава Коледа, е добре да си пожелаем такъв - за Кари и Тузара, за героите в този пристрастяващ жените сериал и за всички нас.

Какво се случва с:

Сара Джесика Паркър (Кари Брадшоу) След три бурни връзки - първата със страдащия от наркозависимост Робърт Дауни-младши, втората - с журналиста Джон Кенеди-младши, тя е женена за Матю Бродерик от десет години и живее с него и с петгодишния им син Джеймс Уилки Бродерик в Ню Йорк.

Ким Катрал (Саманта Фокс) след три брака, две издадени книги: „Изкуството на женския оргазъм" и „Сексуална интелигентност", седем по-дълги връзки, сред които с канадски министър-председател и с Брус Уилис, от три години насам е с 28-годишния канадски готвач Алън Уайз.

Синтия Никсън (Миранда Хобс) открито заяви, че е бисексуална и е влюбена в приятелката си Кристина Мариони. Тя живее с двете деца от съпруга си - преподавателя по английски Дейвид Моузес, когото напусна.

Кристин Дейвис (Шарлот Йорк), сред гаджетата на която са Алек Болдуин и Джеф Голдблум, в момента живее в Ел Ей и е с бившата звезда на NBA и бивш съпруг на Ванеса Уилямс от «Грозната Бети» Рик Фокс, но обмисля пътуване до Индия, където много й се иска да отиде някой ден.

Крис Нот (Тузара) живее в Ню Йорк. Сред бившите му приятелки са Бевърли Джонсън и Уинона Райдър. Със сегашното си гадже Тайра Банкс е от 4 години и малко след рождения му ден на 13 ноември двамата обявиха, че чакат бебе. То ще се роди през януари и ще бъде момченце.

Сексът и градът: second life

На HBO-сайта на филма Sex And The City се предлага разходка, която включва 40 локации, където е сниман сериалът. За 39 долара в продължение на 3 часа и половина можете да разгледате апартамента на Кари, магазина, в който Шарлот си купи заека-вибратор, църквата, в която Саманта срещна свещеника, кафенето, където се събираха четирите приятелки. Обиколката понякога включва и снимачната площадка на кинофилма.

В епизодите, снимани в Сентръл парк в Манхатън, Кари е вече с кестенява коса и веднъж е облечена в стил пънк - с торбеста тениска на Катрин Хамнет и чорапи над коляното, друг път - в романтична рокля на Оскар де ла Рента на цветя в стил ню луук. Саманта е в предизвикателен жълт костюм на ръба на кича, Шарлот - в гламурна рокля по тялото в цвят сметана. Но винаги, винаги всички са на космически високи токове. Дали Кари ще се ожени за Тузара? Този въпрос вълнува много по-слабо милионите зрителки, отколкото новите идеи на Патриша Фийлд, реализирани чрез нейните героини.

Уникалната чантичка свързва епизодите, заснети в Париж, с новите серии. Авторът е Тими Уудс, направена е от рециклирано дърво, има 6200 кристали Swarovski и струва 2500 долара. Евтината версия - без кристали - е само 475 долара, но е изкупена напълно.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР