Мъжки яйцеклетки?!

Британката д-р Аарати Прасад за практическата възможност да заченем непорочно

Мариана Антонова 22 July 2013

д-р Аарати Прасад

Британката д-р Аарати Прасад за практическата възможност да заченем непорочно

Мъжете не са това, което са! Доказват го учени, които вече са произвели яйцеклетка от мъжки стволови клетки. Ще има ли и сперматозоид от женски стволови клетки? Какви са предимствата на новия метод пред оплождането ин витро и кога ще започнем да го ползваме? На тези и на други въпроси, свързани с невероятното откритие, отговаря д-р Аарати Прасад.

Англичанката, известна в британските научни среди с теоретичните и практическите си изследвания в областта на ГМО, химикали и козметика, беше у нас в рамките на Софийския фестивал на науката за българската премиера на книгата си „Непорочното зачатие: как науката променя правилата в секса“, която й донесе огромна популярност на Острова.

Д-р Прасад, какво представлява новият вид зачатие, за което пишете в книгата си?
Едно от нещата, за които пиша, са предизвикателствата пред науката, свързани с проблема безплодие. Интервюирах различни учени, за да разбера какви са новите възможности пред хората – и особено пред жените – за зачеване. Ние все още не знаем достатъчно за това как се развиват яйцеклетките и сперматозоидите. Нямаме ясно обяснение защо понякога спермата е некачествена или пък защо с напредването на възрастта качеството на яйцеклетките се влошава. Опитвайки да разберем, ние, учените, ги създаваме в лабораторна среда, като използваме стволови клетки. Чрез подаване на специфични химически сигнали стволови клетки от жена са превърнати в яйцеклетки, а стволови клетки от мъж – в сперматозоиди.

Доколкото разбрах, учените са създали яйцеклетки и от мъжки стволови клетки.
Да, вече е направена яйцеклетка от мъжки стволови клетки. Това е възможно, защото мъжете са носители освен на мъжка, и на женска хромозома. Все още не е създаден сперматозоид от женски стволови клетки, защото жените са носители само на женска хромозома. Изследванията обаче продължават. Преди няколко години учените успяха да създадат от две женски яйцеклетки бебе мишка – първият в света бозайник с две майки. При това полученият женски екземпляр по-късно е създал поколение. Тези постижения ще ни дадат доста интересни възможности в борбата с безплодието.
 
Защо се налага учените да търсят нови начини за зачеване извън секса?
Една от причините в доста страни раждаемостта да спада е, че жените вече раждат в по-зряла възраст, дори близо до менопаузата. Тогава единственият им вариант е да получат от донор и яйцеклетка, и сперматозоид и да заченат ин витро. Всъщност това е биологично осиновяване. С напредването на възрастта настъпват мутации в яйцеклетките, а ДНК все повече губи способността си да се самокоригира, което води до спонтанни аборти или до безплодие. Факт е, че ние живеем по-дълго от предците си и е съвсем вероятно нашите деца да доживяват до 100 години и повече. Периодът на менопауза при жените обаче пак ще настъпва около 50-годишна възраст. Което означава, че ще изживяваме повече от половината си живот без възможността да имаме деца. Така че ако можем да генерираме здрави и функционални яйцеклетки от костен мозък, това ще даде на жените повече време да раждат. От друга страна, ако качеството на спермата е ниско, партньорите търсят донор и детето, което впоследствие имат, не е с техните гени. За някои родители това е изключително важно. Ако е възможно от техните стволови клетки да се създаде качествена сперма, този проблем ще отпадне. Ще бъде и по-безопасно, защото в Англия например, освен в специализирани банки, сперма се продава и по интернет, а тя не е проверена за ХИВ, СПИН и всякакви други заболявания. Не на последно място нека си представим семейна двойка мъже. Ако от стволови клетки на единия се създаде яйцеклетка, те ще могат да имат дете с техните гени.

В книгата си пишете и за създаването на изкуствена утроба.
Доста са жените, които се раждат без матка или с различни малформации в матката. При други поради рак в млада възраст се налага премахване на половите органи. Не са редки и случаите, когато заради сърдечно заболяване за бъдещата майка е опасно да износи детето. Решението е то да бъде износено извън тялото. Може да ни се струва фантастика, но от научна гледна точка не е невъзможно. В Австралия вече има успешен опит с акули. Учените вярват, че в следващите 100 години ще стане реалност и при хората.

В Мрежата отзивите за произвеждане на яйцеклетки и сперматозоиди от стволови клетки са от абсолютно утвърждаване до абсолютно отричане.
При всяко откритие винаги има два полюсни лагера. Но хората, които са по средата и са много повече, нямат проблеми с нещо, щом то може да им е от полза. Освен това винаги, когато се появява нещо ново, първоначално общественото мнение е скептично и го отхвърля. Можете ли да повярвате, че някои хора са били против очилата, защото господ не ни е създал с очила? Когато детето се роди недоносено, то стои в кувиьоз. И това противоречи на естествения цикъл, но хората са се научили да го приемат за нормално, защото помага. Както и необходимостта, ако имате болно сърце, да ви сложат пейсмейкър. Инвитро оплождането е създадено преди около 40 години и го използват хора, които имат нужда от него. Същото важи и за всички нови технологии.

Направи ми впечатление, че мъжете са много по-възмутени от жените.
Всъщност не би трябвало да е така. Защото от стволовите клетки на един мъж учените могат да създадат и яйцеклетка, и сперматозоид. И ако стигнем до момента, в който ще има изкуствена утроба, на мъжете няма да им трябват жени, за да се възпроизвеждат.

Някои свързват новата технология за зачеване с поощряване на хомосексуализма.
В моята страна хомосексуализмът е узаконен и всички хора са равни.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР