Потайната Агнета

След три десетилетия криене от медиите и десетгодишно отсъствие от музиката звездата от ABBA се завръща

Деяна Ангелова 14 July 2013

След три десетилетия криене от медиите и десетгодишно отсъствие от музиката звездата от ABBA се завръща

Блондинката от шведското каре побърза да се покрие веднага след разпадането на ABBA през 1982 г. За медиите тя остана най-мистериозната, потайна и странна птица от четиримата. Когато все пак попадаше в заглавията, не беше с хубави поводи.

Животът на Агнета Фелтскуг е каталог за бедствия – два провалени брака, серия от неуспешни връзки, катастрофа, при която изхвърча през стъклото на автобус, тежки фобии, самоубийството на майка й, вманиачен фен, който я кара да се скрие още повече от света.
И когато никой не очакваше от 62-годишната Агнета да се завърне в светлините на прожекторите – тя го направи. С нов албум „А“, който излезе в средата на май. И този път склонна да дава интервюта и да коментира случилото се в живота й.

Самоубийството През 1994 майка й Бриджит (на 71 години, бивша касиерка) се хвърля от шестия етаж – от апартамента, в който Агнета е отгледана. Година по-късно умира и баща й. В продължение на десетилетие тя опазва в тайна причината за смъртта на майка си. „Беше ужасно, питах се дали не съм могла да направя нещо. Изпаднах в дълбока депресия, която продължи с години. Именно тогава се насочих към йогата и медитацията. Те ми помогнаха. Болката от загубата им никога няма да ме напусне, но поне се научих как да оцелявам с нея.“

Преследвачът През 2000 Агнета подава в полицията оплакване от вманиачен фен – Герт ван дер Грааф, датчанин, 16-години по-млад от нея. Когато претърсват вилата му, откриват цял олтар от статии, сувенири и нейни снимки. По време на съдебния процес обаче става ясно, че Агнета и Герт са имали 2-годишна връзка. Дори са били заедно 2 седмици преди тя да подаде оплакването. Медиите я разпъват на кръст. Депортират Герт в Дания, но той продължава да я тормози. Успява да провали промоцията на албума й през 2004 със серия от смъртоносни заплахи. Агнета е принудена да откаже всички интервюта и публични изяви.
„Не прецених правилно що за човек е. Не съм много добра в разчитането на хората. Понякога имам лошо усещане за някого, но е рядко. По принцип съм открит човек и давам шанс на всеки.“

Мъжете Бракът й с друг член на ABBA – Бьорн, приключва през 1979, от него има две деца. Следват връзки с моден дизайнер, хокейна звезда, инспектор в полицията, брачен консултант, богат бизнесмен, немски хирург. В момента е сама.
„Щастливци са тези, които са успели да намерят голямата любов и да я запазят. Аз все още копнея за нея.“

Фобиите Агнета има фобии от височини, да лети със самолет, да шофира, от тълпи и открити пространства. Това е една от причините да се изолира на малък остров край Стокхолм, където живее през последните три десетилетия.
„С помощта на терапия успях да се справя с фобията за летене. Вече издържам полети до два часа и половина. И благодарение на това напоследък бягам от студените шведски зими в топли курорти – сбъдната мечта.“
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР