Галена Великова

За раждането съм традиционалист

Адриана Попова 13 June 2013

За раждането съм традиционалист

Галена Великова, която свързваме с безупречни отсъждания, ужасно мила усмивка и блестящи деколтета в шоуто Dancing Stars по Нова телевизия, съвсем наскоро обяви официално новината, за която се говореше под сурдинка: че е бременна.

Честито, Галена! На кого първо съобщих-те новината?
На мъжа ми Костас. Той е много щастлив, постоянно ме пита: какво прави дъщеря ми?

Готвите ли вече детска стая?
Още не мисля за това, терминът е през септември и през лятото ще имам повече време за подготовка. Но майка ми вече купува дрешки.

Решихте ли къде ще раждате и как?
Още не знам. Но аз съм много традиционно настроена и искам всичко, което зависи от мен, да стане по нормален начин.

Не ви ли е страх от промяната? Вложила сте толкова в професионалното си развитие, имате пет школи за танци в Атина.
Имам сътрудници, на които мога да разчитам. Не ме притеснява промяната и беше време да я направя. Досега работата ми беше главната причина да нямам деца. Сега искам да се отдам изцяло на майчинството.

Много жени като вас отлагат забременяването заради кариерата.
В Гърция е същото, жените работят пълноценно и раждат по-късно. Това е много личен въпрос. Няма рецепта кога да го направиш.

Притеснявате ли се за фигурата си?
Не, дори да кача килограми, после ще направя каквото трябва, за да вляза във форма. Нямам някакъв по-различен режим на хранене, продължавам да танцувам, но съм ограничила часовете.

Ще ходите ли на почивка през лятото?
Предвидила съм по-щадяща програма тази година. Без плаж.

Как почивахте предишните години?
Любими са ми гръцките острови – Миконос, Санторини, Родос. Но моят мъж много харесва българското Черноморие, успокоявало го. И всяка година имахме дилема. 

Как е положението в Гърция?
В сравнение с преди е по-зле, но въобще не може да се говори за голяма криза, и особено за криза на битово ниво. Техните проблеми са: няма да можем да си купим яхта. Или как нашите 2-3 деца няма да могат да отидат в Англия на платено обучение. Преди можеха много спокойно да си го позволят. Най-основният проблем на хората са данъците. Те са много високи – 40%. Трябва да се работи много повече за същите пари.

Не се ли отдръпнаха хората от уроците по танци заради кризата?
Точно обратното, има голям възход в нашия бизнес, защото много хора се плашат от това, което идва, и се опитват да се развличат. Танците са най-добрата психотерапия.

В Атина усеща ли се напрежение?
Не ходят толкова на кръчма, както преди, но заведенията, масите са пълни, супермаркетите също. Според мен голям фактор е страхът. Какво ще стане? Но се чуват много позитивни неща, всички говорят за увеличен процент на туристите, от Великден по всички острови местата в хотелите са запълнени. Ще влязат много пари в държавата.

Като жури как бихте сравнила българския и гръцкия Dancing Stars?
Темпераментът е един и същ. В началото всички започват като на шега, много приятелски са настроени. С течение на седмиците започват да се сърдят на оценките.

Разбрах, че подготвяте дивиди с уроци по танци.
Да, може би ще е готово към средата на юни. Уроците са за начинаещи, показвам бавно стъпки, с музика, с броене. Като самоучител по танци е.

Подготвяте и докторантура в НСА по танцово-двигателна терапия. За какво помагат танците?
При депресия, защото способстват за производството на хормона на щастието ендорфин. Най-добри в това отношение са латиноамериканските танци. За жените са особено полезни, защото са свързани с таза и корема, две области, които са ни много важни. Учени от колежа по медицина „А. Айнщайн“ доказаха, че танците намаляват риска от Алцхаймер със 76% – повече, отколкото ако четете книги или решавате кръстословици.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР